^
A
A
A

Ternyata jagung GMO berguna

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

29 June 2018, 09:00

Penggunaan dan kemudaratan tumbuhan yang diubah suai secara genetik adalah topik pertikaian dan perbincangan saintifik. Pengubahsuaian transgenik telah lama digunakan dalam industri pertanian, dan - ia harus diberikan kredit - membawa banyak faedah ketara. Tetapi apakah ada manfaat kesihatan manusia? Pakar cuba menjawab soalan ini lebih daripada satu dekad.

Para saintis terpaksa membelanjakan kira-kira enam ribu kajian untuk membuktikan bahawa jagung yang diubah suai secara genetik bukan sahaja tidak berbahaya, tetapi juga berguna dalam pengertian tertentu - baik untuk haiwan dan manusia. Jagung transgenik menghalang keracunan dengan bahan mikotoksik: seperti toksin seperti ditemui dalam bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Penggunaan kejuruteraan genetik membantu menaikkan hasil dunia jagung dari 5% kepada hampir 25%. Lebih-lebih lagi, produk yang diubahsuai secara genetik adalah 37% lebih tahan terhadap mikotoksin.

"Pembekal utama" bahan mikotoksik adalah acuan. Kehadiran bahan-bahan sedemikian dalam komposisi makanan membawa kepada kemunculan mikokseksia - keracunan ditunjukkan dengan penurunan kapasiti produktif, fungsi pembiakan yang merosakkan, imuniti yang merosot. Malah pemprosesan bijirin fizikal dan kimia tidak dapat menghilangkan sepenuhnya mikotoksin - contohnya, sejumlah kecil bahan tersebut dapat bertahan dalam spesies jagung organik.

Dalam produk transgenik, sejumlah komponen mikotoksik dikesan, kerana mereka mempunyai daya tahan yang lebih besar terhadap serangga dan penyakit. Serangga yang berbeza "melemahkan" kekebalan tanaman, jadi jangkitan kulat mudah berakar dalam budaya yang lemah. Kulat, pada gilirannya, mula secara besar-besaran "menghasilkan" bahan mikotoksik.

Para saintis Itali telah menganalisis keputusan enam ribu kajian yang berbeza yang telah dijalankan sejak tahun 1996. Meta-analisis yang dipanggil dijalankan, yang merupakan penilaian kumulatif bagi semua hasil kerja yang diperoleh semasa perbandingan. Sudah tentu, semua kajian yang dilakukan telah ditumpukan untuk menyelesaikan masalah yang sama.

Analisis hanya mengesahkan: jagung diubah suai secara genetik adalah selamat untuk kesihatan manusia. Selain itu, manfaat produk menjadi jelas. Ramai pakar telah secara terbuka bercakap tentang analisis meta yang dijalankan sebagai bab "akhir" dalam pertikaian yang berterusan terhadap produk yang diubah suai secara genetik.

Antara lain, data yang diperolehi akan membantu membuktikan kepada para petani: tanaman yang diubah suai secara genetik bukan sahaja dapat meningkatkan hasilnya, tetapi juga untuk mengelakkan banyak masalah dengan kesihatan manusia.

Hasil projek itu diterbitkan sepenuhnya dalam edisi Laporan Saintifik, dan juga tersedia di www.nature.com/articles/s41598-018-21284-2

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.