^
A
A
A

Timbangan kematian wanita dan bayi yang baru lahir adalah dipandang remeh

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

26 August 2016, 09:00

Bagi setiap wanita hamil, potensi bahaya, baik untuk diri sendiri dan anak masa depannya, diwakili oleh melahirkan anak. Setiap tahun di dunia, dari lebih banyak patologi, lebih daripada 300,000 pesakit hamil dan bersalin mati, kira-kira 3 juta kanak-kanak mati dalam minggu pertama kehidupan, lebih daripada 2.5 juta wanita melahirkan anak mati.

Pakar-pakar WHO mencatatkan bahawa kebanyakan kelahiran mati atau kematian anak-anak pada minggu pertama kehidupan dapat dicegah dengan memberikan penjagaan yang lebih baik kepada wanita hamil, wanita yang berpengalaman dan bayi baru lahir.

Laporan sering ditinggalkan bayi lahir mati dibiarkan dan kematian neonatal pada minggu pertama kehidupan, atas sebab ini, dalam sistem penjagaan kesihatan tidak menjalankan siasatan ke dalam kematian, dan negara-negara mempunyai maklumat yang mencukupi mengenai bilangan kematian bayi, punca kematian. Semua ini membawa kepada hakikat bahawa tidak mustahil untuk membangunkan langkah-langkah yang cukup berkesan dan tepat pada masanya untuk mencegah kematian baru bayi baru lahir, penyayang, dan kelahiran bayi mati.

Menurut Ketua Jabatan WHO untuk Kesihatan Reproduktif Ian Askew, mesti mendaftar setiap kes di kemudahan kesihatan, sama ada lahir mati atau meninggal dunia dalam tempoh beberapa minggu pertama kehidupan bayi, ini akan membantu untuk memahami punca dan mencegah kebanyakan kematian pada masa hadapan.

Siasatan kematian di kalangan wanita dalam buruh dan bayi akan membantu meningkatkan kualiti penjagaan perubatan, menghapuskan kekurangan yang sedia ada dan jurang dalam perkhidmatan kesihatan.

Setakat ini, WHO telah mengeluarkan 3 penerbitan yang menasihatkan negara-negara memperbaiki sistem pelaporan untuk bersalin, bayi dan kelahiran anak mati.

Penerbitan pertama menyediakan satu sistem untuk mengklasifikasikan kematian bayi dan kematian mati. Sistem ini harus membantu menyambung kematian seorang anak dengan masalah kesihatan seorang wanita hamil (hipertensi, diabetes, dan lain-lain). Perlu diingatkan bahawa sistem ini adalah yang pertama yang boleh digunakan di mana-mana negara di dunia, tanpa mengira tahap pendapatan.

Dalam penerbitan kedua, pakar WHO memberikan cadangan mengenai kajian kes-kes individu kematian bayi supaya dapat mencegah kes-kes tersebut pada masa akan datang. Sebagai ketua jabatan WHO untuk kesihatan ibu dan anak, Anthony Costello, dengan teliti mengkaji setiap kematian bayi akan memahami langkah-langkah yang akan diambil pada masa akan datang untuk menyelamatkan nyawa bayi yang baru lahir.

Penerbitan ketiga memberi cadangan kepada pekerja kesihatan untuk meningkatkan kualiti penjagaan wanita hamil dan yang menikam. Juga, pakar menegaskan bahawa penting untuk mendaftarkan kematian yang berlaku bukan sahaja di institusi perubatan, tetapi juga di luar mereka, misalnya, semasa kelahiran di rumah.

Penyiasatan kematian ibu mengandung harus dilakukan oleh jawatankuasa yang diciptakan khusus, yang akan membantu institusi-institusi perubatan untuk mengelakkan kesilapan di masa depan dan meningkatkan mutu bantuan yang disediakan, bagaimanapun, hari ini jawatankuasa-jawatankuasa tersebut bekerja sepenuhnya kurang dari separuh negara.

Perlu diingat bahawa menurut laporan rasmi, kadar kematian di kalangan wanita dalam persalinan dan wanita hamil dianggap kurang daripada 30% di seluruh dunia, dan di beberapa negara sehingga 70%.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.