^
A
A
A

WHO: Kesihatan remaja memerlukan tindakan segera

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.05.2018
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

23 March 2016, 09:00

Sesi ke 68 Perhimpunan Kesihatan Sedunia telah diadakan baru-baru ini, di mana ia dicadangkan untuk membangunkan program kesihatan remaja dengan kerjasama para belia, rakan kongsi utama, negara-negara anggota WHO. Pada bulan September tahun lepas mula untuk melaksanakan strategi global, mengikut yang setiap wanita, kanak-kanak dan orang muda di mana-mana bahagian dunia akan diberi hak untuk kesihatan fizikal dan mental, peluang sosial dan ekonomi, serta dapat mengambil bahagian yang aktif dalam pembentukan masyarakat yang berjaya.

Program untuk negara dan rakan WHO menunjukkan arah utama perancangan dan mewujudkan langkah-langkah untuk memenuhi keperluan generasi muda dalam sektor kesihatan. Pada peringkat ini disarankan kepada semua orang yang ingin mengulas mengenai program dan item yang perlu dimasukkan ke dalamnya. Khususnya untuk ini, satu kaji selidik dalam talian telah diwujudkan, hasilnya akan diteruskan kepada kumpulan penggubalan selepas akhir dan akan diambil kira ketika membuat program draf untuk kesihatan remaja.

Lebih daripada 1 bilion remaja hidup di planet ini, yang berbeza dalam beberapa ciri dari kumpulan penduduk lain:

  • kesihatan remaja bergantung kepada kelangsungan hidup, promosi kesihatan pada masa dewasa, dan kesihatan generasi akan datang
  • ia adalah pada zaman ini bahawa mereka mula membuat keputusan mengenai gaya hidup yang sihat, penggunaan ubat psikotropik, seks, dan sebagainya. Dan pilihan remaja boleh dipengaruhi oleh program-program yang khusus disasarkan pada generasi ini.

Perlu diingat bahawa sepanjang masa ini sedikit perhatian telah diberikan kepada remaja:

  • Sejak tahun 2000, kadar pengurangan kematian paling rendah telah diperhatikan, sementara semua kumpulan penduduk lain menerima manfaat yang lebih tinggi daripada pergeseran epidemiologi
  • Walaupun penurunan kematian akibat HIV, di kalangan remaja, kadar kematian dari jangkitan ini terus meningkat
  • kanak-kanak perempuan menghadapi risiko komplikasi yang tinggi semasa mengandung dan melahirkan anak, kebanyakan tidak menerima maklumat dan langkah-langkah pencegahan hayat dan tidak mempunyai akses ke alat kontraseptif yang berkesan
  • remaja mendapat kepuasan yang paling rendah daripada perkhidmatan kesihatan berbanding dengan kumpulan penduduk lain, dan juga mempunyai masalah dengan akses ke perkhidmatan seperti ini (kos yang tinggi, dll.)
  • hak remaja adalah terhad.

Menurut para pakar, semua ini disebabkan oleh fakta bahawa remaja dianggap sebagai anak-anak, walaupun dewasa, walaupun sering mengabaikan keupayaan emosional, kognitif dan sosial otak yang unik selama masa ini.

Ia juga dipercayai bahawa remaja adalah kumpulan paling sihat penduduk, tetapi fakta menunjukkan yang bertentangan - hanya pada tahun 2012, lebih daripada 1 juta remaja mati, sementara sejumlah kematian dapat dielakkan.

Di negara-negara maju, kadar kematian pada usia 15-19 adalah beberapa kali lebih tinggi, berbanding kanak-kanak berumur satu hingga empat tahun, kebanyakan orang muda mati akibat punca yang dapat dicegah, tanpa menjadi ahli masyarakat yang penuh.

Semua program yang mensasarkan remaja tidak mengambil kira ciri-ciri usia yang berbeza pada kanak-kanak golongan remaja dan remaja.

Banyak perhatian diberikan kepada kehamilan remaja dan jangkitan HIV, tetapi penyebab kematian dan kecacatan utama di kalangan golongan ini masih kekal, terutamanya kemurungan remaja, yang menjadi penyebab kematian utama di kalangan remaja perempuan berusia 15-19 tahun. Penyebab lain kecacatan dan kematian di kalangan remaja adalah kecederaan, tetapi pelaburan ke arah ini jauh lebih rendah daripada kesihatan reproduktif dan HIV.

Sistem kesihatan moden difokuskan terutamanya kepada penduduk dewasa dan kanak-kanak kecil, walaupun pada beberapa negara setiap pemastautin kelima adalah remaja.

Setakat ini, kurang daripada separuh negara telah menyentuh isu-isu merokok tembakau dan kesihatan mental remaja dalam dokumen normatif, tetapi dalam amalan keadaan lebih teruk. Sekarang adalah masa untuk mengubah situasi dan pembuat keputusan perlu memahami dengan lebih mendalam tentang keperluan remaja dan memahami apa yang mereka nyatakan untuk polisi dan sistem kesihatan, dan juga harus menentukan apa yang penting dan apa yang menengah dalam bidang remaja remaja.

Masalah remaja memerlukan pendekatan bersepadu, kerana jangkauan mereka agak luas - dari pound tambahan dan kekerasan kehamilan dan kemurungan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.