^
A
A
A

WHO: doktor perlu bersedia untuk komplikasi selepas operasi yang merosakkan alat kelamin wanita

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

26 May 2016, 10:15

WHO telah membangunkan satu set cadangan untuk profesional kesihatan yang akan membantu meningkatkan kualiti penjagaan perubatan untuk berjuta-juta wanita, kanak-kanak perempuan dan perempuan yang telah menjalani operasi bukan perubatan yang sukar pada alat kelamin. Menurut WHO, operasi wanita yang mencederakan itu masih dijalankan di beberapa negara Afrika dan Asia, Timur Tengah. Amalan pembuangan genitalia separa atau lengkap adalah berbahaya bukan sahaja untuk wanita, tetapi juga untuk keturunannya. Antara pelbagai komplikasi, pendarahan, masalah kencing, risiko pembentukan, kanser, dan kematian cyst boleh dikenal pasti, dan kemungkinan komplikasi semasa bersalin dan kelahiran mati juga meningkat.

WHO mencatatkan bahawa amalan operasi melumpuhkan wanita telah menjadi masalah global, dan salah satu sebabnya adalah penghijrahan antarabangsa.

Sehingga kini, doktor di mana-mana di dunia harus bersedia untuk membantu wanita, kanak-kanak perempuan dan perempuan yang telah menjalani operasi sedemikian. Malangnya, tidak semua doktor tahu tentang akibat yang serius untuk kesihatan wanita selepas operasi tersebut dan tidak dapat memberikan bantuan perubatan sepenuhnya kepada wanita tersebut. Semua ini membawa kepada hakikat bahawa perempuan dan wanita menderita bukan sahaja dari segi fizikal, tetapi akibat psikologi selepas operasi, merosakkan alat kelamin, dan pekerja kesihatan boleh dan harus membantu pesakit sedemikian. Doktor perlu belajar mengenali dan merawat komplikasi wanita selepas campur tangan pembedahan. Menurut Pembantu Ketua Pengarah WHO, Flavia Busteru, para doktor harus siap dengan baik untuk situasi seperti ini, yang akan membantu mencegah insiden operasi mutilasi baru dan membantu berjuta-juta wanita yang telah menjadi korban kejahatan kejam.

Selama hampir 20 tahun, kerja telah dipergiat untuk menghapuskan amalan mutilasi alat kelamin perempuan, khususnya, penyelidikan, memberi maklumat kepada masyarakat setempat, mengkaji mekanisme undang-undang, dan meningkatkan sokongan politik untuk menghapuskan amalan kejam. Di samping itu, resolusi telah diwujudkan yang mengutuk campur tangan koperasi yang tidak bermotivasi terhadap alat kelamin wanita dan sunat wanita.

Cadangan WHO terkini menunjukkan pentingnya memberi penjagaan berkualiti kepada wanita yang menjalani pembedahan genital, khususnya pencegahan dan rawatan komplikasi kelahiran, gangguan kemurungan dan kecemasan, dan kaunseling mengenai kesihatan seksual wanita. WHO juga menekankan bahawa sama pentingnya untuk menjalankan kesedaran dalam kalangan profesional perubatan untuk mencegah amalan menjalankan operasi oleh doktor, contohnya, atas permintaan ibu bapa atau saudara perempuannya.

Enam tahun yang lalu, WHO, UNICEF, UNFPA telah membangunkan satu strategi untuk membasmi amalan-amalan ini, termasuk strategi untuk menghapuskan amalan mutilasi alat kelamin wanita oleh kakitangan perubatan. Menurut pakar, ia adalah perlu untuk membangunkan peraturan yang sesuai kelakuan untuk pekerja kesihatan, di mana terdapat arahan khusus tentang bagaimana untuk bertindak atas permintaan ibu bapa kanak-kanak perempuan / wanita, saudara-mara atau perempuan untuk memegang mencacatkan pembedahan (di Sudan amalan meluas jahitan labia selepas bersalin atau dari janda, selalunya atas permintaan wanita itu sendiri).

Selain itu, WHO menekankan perlunya penyelidikan tambahan di kawasan ini untuk meningkatkan kualiti penjagaan perubatan untuk wanita, selepas merosakkan alat kelamin operasi. Juga, fakta-fakta baru mengenai operasi tersebut dapat membantu komuniti kesihatan menjalankan maklumat yang lebih baik mengenai risiko terhadap kesihatan wanita dan membantu menghapuskan amalan ini.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.