^
A
A
A

Anorgasmia

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Anorgasmia adalah ketiadaan orgasme dan titik tertinggi keseronokan semasa hubungan seks.

Hakikatnya ini mempengaruhi kebanyakan wanita. Bagi lelaki, ini sangat jarang berlaku bagi mereka. Ramai yang percaya bahawa anorgasmia adalah penyakit yang serius, untuk siapa ia hanya satu penyelewengan dari norma. Tetapi apa sebenarnya? Malah, ini adalah masalah yang kompleks yang timbul pada aspek aspek psikologi dan fisiologi.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Punca anorgasmia

Malah, terdapat banyak sebab untuk anorgasmia. Oleh itu, adalah wajar menganalisis masalah ini dari sudut pandangan pelbagai faktor.

  • Seorang kekasih yang tidak berpengalaman. "Masalah" ini timbul sekiranya seorang gadis muda melakukan hubungan seks dengan seorang lelaki, tetapi tidak mencapai orgasme. Fenomena ini adalah yang paling biasa, tetapi dari masa ke masa dan dengan pengalaman ia berlalu. Selalunya, menukar pasangan seksual boleh menjejaskan proses ini. Kerana setiap orang mempunyai "mekanisme" dan "teknik" tersendiri.
  • Ciri-ciri fisiologi. Atas sebab ini, anorgasmia jarang berlaku. Ini mungkin disebabkan oleh anomali kongenital atau diperolehi dalam perkembangan organ kelamin. Ia adalah sangat mudah untuk menentukan ini, ia hanya perlu untuk melawat pakar ginekologi. Ia harus diperhatikan sekali lagi bahawa ini sangat jarang berlaku.
  • Penyakit ginekologi. Hakikatnya adalah kerana struktur anatominya, sesetengah wanita mengalami kesakitan semasa seks. Oleh itu, pencapaian orgasme dikurangkan kepada apa-apa. Ini boleh terjejas oleh penyakit sistem genitouriner, pelekatan, penyakit berjangkit dan kekeringan umum vagina.
  • Gangguan hormon. Bagi ramai wanita, ia sering berbeza dari tepi ke tepi. Khususnya semasa penerimaan ubat-ubatan khas, banyak yang menyebabkan kesan sampingan. Penyakit kelenjar tiroid sangat mempengaruhi latar belakang hormon wanita.
  • Tahap perkembangan mental dan kecerdasan. Apa yang lebih menarik daripada seseorang itu lebih cerdas, jadi lebih sukar baginya untuk berehat dan menyerahkan diri kepada dorongan naluri. Kesimpulan ini boleh membuat saintis Jepun. Adalah sangat sukar bagi wanita sedemikian untuk beralih dari rutin ke pekerjaan ini. Wakil-wakil dari seks adil sering menjadi dingin, jadi membawa mereka ke orgasme sangat sukar. Dalam kes ini, hanya satu pendekatan individu diperlukan.
  • Faktor psikologi. Kerja keras, tidur yang buruk, kesejahteraan, trauma masa kanak-kanak, tekanan dan banyak lagi, memberi kesan sepenuhnya kepada pencapaian orgasme. Berkumpul bersama, semua faktor ini boleh menghalang keinginan untuk berbuat apa-apa. Dalam kes ini, anorgasmia muncul.

trusted-source[5], [6], [7]

Gejala anorgasmia

Terdapat gejala anorgasmia jika tiada orgasme. Sebab-sebab fenomena ini telah dijelaskan di atas. Fakta adalah bahawa seseorang yang sihat secara fizikal mungkin mengalami "penyakit" atau masalah itu. Semua orang memanggil fenomena ini dengan cara tersendiri.

Terdapat sebab-sebab khas yang menyumbang kepada perkara ini. Mengenai gejala, dia bersendirian. Semasa seks, lelaki atau wanita tidak mencapai tahap keseronokan yang tertinggi. Bagi bahagian lelaki, perkara ini jarang terjadi.

Tiada gejala lain yang wujud. Dari anorgasmia yang paling difahami semuanya menjadi lebih mudah difahami. Masalah ini di mana-mana yang sama. Tidak kira sama ada lelaki atau perempuan. Seseorang tidak dapat mencapai orgasme dan ini dipengaruhi oleh beberapa faktor, dari masalah psikologi hingga penyakit yang serius. Bagi yang terakhir, dalam hal ini kita bercakap mengenai wanita. Anorgasmia adalah "penyakit" yang agak serius di kalangan penduduk wanita.

Anorgasmia pada lelaki

Anorgasmia pada lelaki sangat jarang berlaku. Ia hanya timbul pada tahap emosi. Hampir tidak ada lelaki yang menderita masalah ini.

Jadi, fenomena yang sama pada wakil lelaki timbul terhadap latar belakang kekecewaan psikologi. Trauma remaja yang menderita di zaman kanak-kanak dan remaja mempengaruhi idea normal hubungan seksual. Dengan masalah sedemikian, perlu berjuang sama ada dengan sendirinya, atau dengan bantuan ahli psikologi.

Satu lagi penyebab biasa anorgasmia pada lelaki adalah apa yang dipanggil "terperangkap" di peringkat Oedipus atau Electra. Hakikatnya ialah pada umur 5-7 tahun kanak-kanak itu mengembangkan dasar-dasar pertama yang menarik kepada para wakil jantina yang bertentangan. Sekiranya ibu bapa dalam tempoh ini bersikap negatif, ini akan ditangguhkan dalam memori kanak-kanak dan pada masa akan datang akan membawa kepada masalah yang serius. Ini adalah mengenai faktor psikologi anorhozmia.

Penyebab organik berlaku dengan kerosakan neurologi, dan pada tahap mana pun. Oleh itu, ia boleh menjadi otak, saraf pelvis kecil atau saraf tunjang. Benar, alasan untuk kekurangan orgasme sangat jarang berlaku. Anorgasmia pada lelaki secara praktikal tidak berlaku.

trusted-source[8], [9], [10]

Anorgasmia pada wanita

Mengapa anorgasmia muncul pada wanita? Hakikatnya adalah bahawa wakil-wakil seks yang adil, seperti "penyakit" adalah yang paling biasa. Terdapat beberapa sebab utama untuk ini.

Pertama sekali, banyak bergantung kepada keadaan psikologi wanita. Jika dia mempunyai ingatan yang tidak menyenangkan tentang sifat seksual, anorgasmia tidak dapat dielakkan. Banyak bergantung pada pasangan wanita, jika dia tidak mengenali tabiatnya dan tidak memahami bagaimana memberi kesenangannya, maka timbul masalah. Di samping itu, terdapat pelbagai perkembangan genital organ yang tidak normal. Dalam kes ini, anda memerlukan pendekatan individu anda sendiri.

Penyakit ginekologi juga mempengaruhi kekurangan orgasme. Penyakit hormon menyumbang. Apa yang paling menarik, walaupun intelek yang tinggi boleh menjadi alasan untuk perkembangan fenomena sedemikian. Kerana seorang wanita tidak hanya beralih dari masalah sehari-hari dan memberikan dirinya sepenuhnya untuk naluri.

Terdapat juga masalah psikologi. Mereka mampu berkumpul dan akhirnya seorang wanita boleh menjadi sejuk. Oleh itu, adalah perlu untuk melawan masalah kita sendiri. Anorgasmia memerlukan penyelesaian segera!

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Anorgasmia keadaan

Dalam kes ini, terdapat kekurangan orgasme dalam keadaan tertentu. Mungkin terdapat beberapa sebab untuk ini.

Perkara pertama ialah "kerja" rakan kongsi. Jika seorang wanita baru sahaja memulakan kehidupan seks dengan pasangan ini, maka mereka mungkin memerlukan masa untuk membiasakan satu sama lain dan mempelajari kebiasaan bersifat seksual. Biasanya ia berlalu dengan cepat, tetapi secara langsung bergantung kepada orang itu.

Omega keadaan adalah agak biasa. Banyak bergantung pada status rakan kongsi, serta keadaan umum. Selalunya wanita tidak dapat berehat, kerana itu, dia tidak mempunyai orgasme.

Ini sama sekali sukar untuk memanggil masalah, kerana kes seperti itu, sebagai peraturan, adalah tunggal. Mereka bergantung pada status rakan kongsi pada masa ini dan peristiwa yang berlaku di sekelilingnya. Sebagai peraturan, ia adalah satu perkara yang menjadi kebetulan dan ia tidak bernilai serius membicarakan "masalah" itu. Pada wanita, anorgasmia keadaan lebih biasa daripada lelaki.

Anorgasmia utama

Apakah anorgasmia utama dan mengapa ia berlaku? Ini "gejala" menunjukkan bahawa seorang wanita tidak pernah mempunyai orgasme. Masalah ini boleh timbul dengan latar belakang faktor psikologi dan fisiologi.

Jadi, sesetengah rakan kongsi tidak berusaha untuk membantu pasangan mereka mendapatkan orgasme. Itulah sebabnya masalah ini sangat biasa. Sememangnya, ini boleh dipengaruhi oleh perubahan dalam tubuh seorang wanita. Oleh itu, pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan punca fenomena sedemikian.

Kadangkala anorgasmia utama dipengaruhi oleh faktor psikologi. Oleh itu, untuk sebab tertentu seorang wanita tidak boleh berehat dan keseluruhan prosesnya tidak membawa keseronokannya.

Dalam kes sedemikian, perlu memahami sebab-sebab fenomena ini. Pada dasarnya ia diselesaikan dengan pasangan anda. Jika senarai "ketidakpuasan" dan percubaan untuk menyelesaikannya tidak memberi apa-apa, anda perlu pergi ke ahli terapi seks. Jika tidak, anorgasmia boleh menjadi masalah yang lebih serius, yang perlu diselesaikan dengan kaedah lain.

Anorgasmia palsu

Langkah pertama adalah untuk memahami apa itu. Jadi, anorgasmia palsu membayangkan ketidaklengkapan peringkat orgiastik dalam wanita multiorgan. Dan semua ini disertai dengan perasaan tidak puas hati.

Fenomena ini sering dijumpai pada wanita, dan bukan pada lelaki. Awalnya ini dipanggil "frigidity", tetapi sekarang ia telah memperoleh makna baru. Walau bagaimanapun, tidak kira bagaimana ia dipanggil, adalah perlu untuk melawan masalah yang ada. Jadi, rangsangan tambahan kelentit dapat membantu.

Jadi, di bawah anorgasmia palsu dimengerti keadaan apabila seorang wanita tidak mengalami orgasme atau dia agak lemah. Dalam kes ini, anda tidak perlu bimbang, fenomena ini, sebagai peraturan, jarang berlaku. Di samping itu, konsep anorgasmia palsu juga mencirikan orgasme yang lemah, apabila seorang wanita dapat menerima pelbagai. Mengalami ini tidak berbaloi, ia tidak begitu biasa. Secara umum, anorgasmia sememangnya tidak semestinya menjadi kebimbangan.

trusted-source[17], [18]

Anorgasmia coital

Anorgasmia coital, adakah ada sebab untuk dibimbangkan? Malah, tidak ada sebab untuk bimbang. Tetapi banyak bergantung pada mengapa masalah ini muncul dan pada usia berapa.

Jadi, di bawah coital anorgasmia difahami ketiadaan orgasme yang lengkap semasa semua tindakan seksual. Tetapi fenomena ini hanya berlaku apabila anda melakukan hubungan seks dengan rakan kongsi. Sebagai peraturan, sebagai akibat melancap, orgasme hadir. Dalam kes ini, anda perlu mengenalpasti masalah dan cuba menyelesaikannya sendiri.

Tetapi tidak selalu rakan kongsi dapat memahami keadaan. Dalam kes ini, perundingan ahli terapi seks dan pakar sakit puan diperlukan jika ia seorang wanita. Sebagai peraturan, mengambil ubat hormon, vitamin, antidepresan, penenang dan perangsang menyelesaikan masalah ini.

Adalah penting untuk tidak menangguhkan dan pergi ke masa untuk melihat doktor. Ini fenomena yang agak biasa, yang mesti ditangani. Kerana anorgasmia benar-benar boleh membawa kepada kekurangan keinginan untuk melakukan hubungan seks.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan anorgasmia

Apakah rawatan anorgasmia? Langkah pertama ialah untuk mengenal pasti sebab mengapa tidak ada orgasme dan kemudian memilih penyelesaian untuk masalah ini.

Oleh itu, wanita dan lelaki mempunyai satu punca umum anorgasmia. Ini adalah faktor psikologi, termasuk trauma yang berkaitan dengan pengalaman seksual yang pertama dan masalah lain. Dalam kes ini, ia patut cuba menyelesaikan semua ini. Jadi untuk memahami diri sendiri. Jika ini tidak berbuah, maka sudah tiba masanya untuk pergi ke ahli terapi seks. Perundingan doktor akan membantu anda memahami masalah dan memilih cara terbaik untuk menyelesaikannya.

Jika kita bercakap tentang lelaki, maka mereka mempunyai punca organik dari anorgasmia. Dalam kes ini, ahli urologi datang untuk menyelamatkannya. Tetapi ini sangat jarang berlaku, jadi semuanya berakhir hanya dengan lawatan ke ahli urologi.

Pada wanita, punca anorgasmia lebih besar. Yang utama, yang mana adalah trauma psikologi, serta gangguan hormon dan penyakit ginekologi. Dalam kes ini, tanpa nasihat pakar ginekologi yang berpengalaman tidak dapat melakukannya. Dia mendiagnosis masalah dan mencari cara untuk menyelesaikannya. Anorgasmia adalah sebab yang serius untuk memikirkan kehidupan seksual.

Rawatan anorgasmia pada wanita

Rawatan anorgasmia pada wanita pertama sekali memerlukan pengenalpastian masalah. Kerana faktor-faktor, yang mana anorgasmia muncul, tidak begitu kecil. Oleh itu, adalah wajar mempertimbangkan isu ini dari sudut pandangan banyak sebab.

Oleh itu, pilihan yang paling biasa adalah "trauma" psikologi. Dalam kes ini, anda boleh cuba menganalisis segala yang berlaku pada diri anda sendiri. Tetapi jarangkah ia memberi apa-apa keputusan yang positif. Oleh itu, ahli terapi seks yang berpengalaman datang untuk menyelamatkannya.

Jika sebabnya terletak pada penyakit ginekologi. Perkara pertama yang anda perlu untuk mendiagnosis, dan kemudian mula merawat. Oleh itu, peluang untuk menyingkirkan anorgasmia meningkat pada masa-masa tertentu. Kelainan hormon juga menyumbang. Oleh itu, anda perlu memantau keadaan anda sendiri, dan terutama di belakang kelenjar tiroid. Lagipun, ia memberi kesan kepada hormon. Banyak faktor memerlukan pertimbangan yang lebih terperinci. Kerana masalah itu tidak dapat diselesaikan secara umum. Anorgasmia adalah masalah serius yang memerlukan penyelesaian segera.

Rawatan anorgasmia pada lelaki

Bagaimanakah anorgasmia dirawat lelaki? Dalam kes ini, semuanya bergantung kepada faktor-faktor yang membawa kepada keadaan ini. Fakta adalah bahawa ia tidak timbul. Selalu ada dan sebab-sebab bagi hal ehwal ini.

Jika kita bercakap tentang faktor psikologi kejadian anorgasmia, maka perlu untuk melawannya secara bebas. Cuba untuk mengatasi semua masalah yang ada di zaman kanak-kanak atau menyumbang kepada kemunculan "penyakit" ini. Jika tidak, ahli psikologi biasa datang untuk menyelamatkannya. Jika ini tidak membantu, anda perlu pergi ke ahli terapi seks. Hakikatnya adalah bahawa masalah psikologi lebih biasa daripada yang organik. Oleh itu, untuk menindas fenomena sedemikian mesti berada di akar, sehingga ia tidak membawa kepada perkembangan yang lebih serius dari "penyakit" itu.

Mengenai faktor-faktor organik dari perkembangan peristiwa-peristiwa, adalah patut disebutkan bahawa isu ini diselesaikan secara eksklusif dengan pakar urologi dan ahli sains. Secara umum, banyak bergantung pada apa yang menyebabkan perkembangan "masalah". Anorgasmia tidak ada yang kelihatan seperti itu, terutama pada lelaki.

Pencegahan anorgasmia

Pencegahan anorgasmia adalah sangat pelik. Jadi lelaki perlu memantau kesihatan psikologi mereka. Sekiranya terdapat trauma sifat seksual atau kenangan yang tidak menyenangkan, adalah mustahak untuk menindas mereka. Masalah yang lebih serius diselesaikan bersama dengan ahli urologi. Adalah penting untuk tidak menangguhkan penyelesaian masalah, supaya pada masa depan semuanya tidak akan diperburuk. Secara umum, untuk seorang lelaki ini adalah fenomena yang sangat jarang berlaku.

Bagi seorang wanita, dia patut berjaga kesihatannya. Jangan biarkan perkembangan penyakit ginekologi. Jika mereka masih ada, rawatan yang tepat pada masanya akan membetulkan keadaan. Kegagalan hormon serius menjejaskan keinginan seksual dan orgasme. Oleh itu, adalah perlu untuk memantau keadaan kelenjar tiroid, ia mempengaruhi "lonjakan" hormon dalam tubuh seorang wanita.

Secara umumnya, ia hanya membuang semua masalah, jika mereka tidak serius. Terutamanya ia melibatkan orang yang mempunyai kecerdasan yang tinggi. Anda perlu beristirahat dan menyerah kepada naluri, tetapi secara sederhana. Dalam kes ini anorgasmia tidak akan mengerikan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.