^
A
A
A

Aseksual dalam lelaki dan wanita

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Antara definisi kekurangan hasrat seksual, serta minat seks dan keinginan untuk terlibat dalam pertikaian paling dalam lima belas tahun terakhir, menyebabkan ketidaksekseksian.

Jika seseorang bermula dari definisi seksualiti seseorang, maka sebaliknya harus ditakrifkan sebagai kekurangan keperluan fisiologi dan emosional untuk hubungan seksual.

Aspek perubatan dari segi seks

Menurut sesetengah pakar, kelainan seks adalah sejenis orientasi seksual dan sesuai dalam satu baris dengan heteroseksual, homoseksual dan biseksual, terutama kerana terdapat seluruh masyarakat "aseksual".

Penyelidik dari University of British Columbia (Vancouver, Kanada) menyimpulkan bahawa ketidaksekseksan bukanlah keadaan psikiatri atau gejala gangguan psikologi sifat seksual. Dan kriteria klasifikasi memberikan alasan untuk merujuk keadaan ini kepada orientasi seksual yang istimewa.

Sebaliknya, menurut DSM-IV (Manual Diagnostik dan Statistik Masalah Mental), gangguan keinginan seksual - gangguan hypoactive keinginan seksual dan keinginan seks menghalang - dikaitkan dengan "gangguan identiti seksual dan jantina", yang mempunyai ciri-ciri sebagai kekurangan fantasi seks dan keinginan untuk aktiviti seksual.

Tetapi sudah dalam DSM-V5 terdapat perubahan dan komen, yang merebak ke berikut. Untuk keghairahan seksual yang dianggap sebagai disfungsi, mereka mesti disertai dengan perubahan mental dan fisiologi yang penting secara klinikal dan menyebabkan kecemasan teruk dan kesukaran interpersonal yang serius. Walau bagaimanapun, gangguan ini tidak boleh dijelaskan oleh sebarang gangguan mental lain, kesan ubat-ubatan, beberapa penyakit lain atau tidak seks.

Oleh itu, perbezaan utama antara disfungsi seksual dan ketidaksekseksualan adalah bahawa pesakit yang mengalami masalah mengalami kekurangan keinginan seksual, dan orang yang menganggap dirinya aseksual tidak peduli.

Hampir membawa negeri ini di luar skop masalah kesihatan, pakar-pakar mengesyorkan untuk mengelakkan kekeliruan, mengikat ambang rendah terangsang seksual di kalangan wanita dengan kekurangan keperluan fisiologi dan emosi untuk melakukan hubungan seksual, iaitu hati dingin dan asexuality. Walaupun  hati dingin  tidak hypoactive gangguan keinginan seksual, sering - idiopathic.

Epidemiologi

Data segar mengenai kelaziman seksual tidak diterbitkan, dan statistik lebih daripada satu dekad lalu menduduki aseksual hampir 70 juta orang dewasa di seluruh dunia.

Mengikut maklumat Penyelidikan Seks, pada akhir tahun 2004, 0.4-1% penduduk UK (daripada 39 juta orang dewasa) menganggap diri mereka aseksual.

Itu 3.3% wanita Finland dan kira-kira 1.6% orang Perancis, dan hampir 2% pelajar sekolah menengah dari kolej New Zealand, tidak pernah mengakui tarikan seksual orang lain kepada sesiapa pun.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Punca aseksualynosti

Kajian kekurangan berterusan keinginan seks terus melibatkan pakar-pakar dalam bidang psikiatri, ilmu perkelaminan, psikologi, tetapi ke titik yang sama pandangan mengenai punca-punca asexuality dan tidak datang walaupun perbincangan meluas isu ini dalam komuniti perubatan.

Ramai yang percaya bahawa faktor risiko mungkin untuk keadaan ini termasuk kebimbangan, kebimbangan dan kemurungan; pengalaman seks yang tidak menyenangkan atau trauma yang lain; pelbagai masalah kesihatan (psikosomatik, tahap hormon seks, disfungsi seksual). Contohnya, seksual di kalangan lelaki paling sering dikaitkan dengan tahap testosteron yang rendah (walaupun tiada kajian klinikal telah dilakukan mengenai masalah ini).

Kekurangan keinginan untuk hubungan seks, mungkin, adalah akibat daripada kesulitan yang berkaitan dengan pelaksanaannya, atau masalah hubungan antara pasangan seksual?

Ada yang cuba untuk menghubungkan patogenesis asexuality dengan ketidakseimbangan berangsang dan yg melarang neurotransmitter - dopamine, norepinephrine dan serotonin, yang bertindak atas hipotalamus dan pituitari kelenjar (yang menghasilkan dan merembeskan ke dalam hormon darah seperti oxytocin, prolaktin, FSH dan hormon luteinizing).

Dan ahli biologi mempunyai anggapan bahawa, mungkin, transformasi naluri seksual penduduk manusia bermula. Sebenarnya, tidak seperti haiwan (dengan keinginan naluri mereka untuk berkahwin dan berganda untuk kelangsungan hidup spesies), naluri seksual orang telah lama tidak diarahkan pada pembiakan. Ingatlah Freud, yang tanpa syarat percaya pada keutamaan naluri seksual dalam tingkah laku manusia dan mendakwa bahawa hanya keseronokan tubuh yang diperoleh semasa persetubuhan memberi detensi psikologi.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Gejala aseksualynosti

Bagaimana untuk memahami bahawa seseorang mempunyai tanda-tanda kelainan seksual? Ia tidak menahan diri, tidak sama dengan pembujangan tidak libido rendah (yang mungkin disebabkan masalah kesihatan) tidak adalah akibat daripada ketidakseimbangan hormon atau takut hubungan seksual.

Selain itu, aseksual boleh berkenalan, pengalaman kasih sayang emosi (cinta platonik), memperoleh anak-anak. Malah keseronokan atau orgasme tidak bercanggah dengan keadaan ini, dan sesetengah aseksual mempunyai hubungan seks jika mereka mempunyai pasangan romantis yang menginginkannya.

By the way, pelbagai jenis kelainan seksual dibezakan: hubungan romantis - bukan hubungan seksual, yang sering dikaitkan dengan simpati dan kasih sayang, dan tidak romantis - lampiran emosional-psikologi yang mendalam tanpa seks.

Daya tarikan romantik tanpa hasrat seksual boleh menjadi heteromorfik - iaitu, seseorang yang bertentangan seks, atau, dengan itu, homomorf.

Ahli-ahli komuniti dalam talian terbesar di dunia yang aseksual AVEN mengatakan bahawa di dunia di mana semuanya berputar di sekeliling seks, ramai orang yang mempunyai keinginan seksual mungkin merasa terpinggirkan - kerana melabelkan gangguan seksual. Mengapa ada harga diri yang rendah, kebimbangan, dan kecenderungan untuk kemurungan.

Walaupun para saintis yang mempelajari fisiologi keatas tidak menganggap bahawa di bawah keadaan ini keupayaan untuk rangsangan alat kelamin tidak hilang, tetapi mungkin ada kesulitan dengan apa yang digelar sebagai pengujaan subjektif - pada tahap sebab dan emosi.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Komplikasi dan akibatnya

Konsekuensi dan komplikasi utama hubungan seks tanpa kebiasaan adalah hubungan dengan orang yang mempunyai tahap normal (normal) untuk melakukan hubungan seksual.

Oleh itu, aseksual perlu berkomunikasi dengan lebih baik dengan jenis mereka sendiri, dan sebahagian daripadanya memakai cincin hitam di jari tengah tangan kanan mereka - sebagai satu bentuk pengenalan.

Dalam masyarakat moden moden, pengalaman seks dianggap sebagai ciri yang menentukan kehidupan yang baik. Ia bagus untuk orang yang suka melakukan hubungan seks. Tetapi ketidakseksualan mereka yang tidak menyukainya, tidak boleh diberikan untuk anomali.

trusted-source[20], [21], [22]

Diagnostik aseksualynosti

Diagnosis yang diusulkan dari aspek aseksual terdiri daripada mendedahkan ketiadaan tarikan seksual. Untuk ini, terdapat ujian yang sangat mudah untuk seks tanpa seks, yang memungkinkan untuk memahami berapa banyak orang yang aseksual.

Ujian ini mengandungi soalan-soalan seperti itu

  • Seks boleh dikaitkan dengan sesuatu yang kotor, dilarang?
  • Adakah anda merasa malu atau tidak selesa apabila orang lain bercakap tentang seks?
  • Adakah anda fikir ia mungkin untuk hidup tanpa seks?
  • Bolehkah ada hubungan antara orang tanpa keakraban seksual?
  • Adakah mungkin untuk menjalani kehidupan penuh dengan lelaki atau wanita tanpa keintiman?
  • Bagaimana perasaan anda tentang melakukan seks?
  • Pernahkah anda merasa tidak selesa bahawa anda tidak mengalami perasaan seksual seperti orang di sekeliling anda?

trusted-source[23], [24], [25]

Ketidaksekolah pemuda moden

Remaja mengalami "krisis identiti" dengan permulaan akil baligh, dan seksualiti dan minat mereka dalam kehidupan seksual adalah sebahagian daripada proses semula jadi yang membesar.

Kepentingan seksual di kalangan orang muda, begitu juga di kalangan orang dewasa, boleh berbeza-beza dan bergantung kepada norma budaya dan adat istiadat sosial, orientasi seksual, kawalan sosial dan tahap pendidikan seks. Perlu diingat bahawa sehingga usia 25 tahun otak tidak sepenuhnya masak, dan sebahagiannya kerana ini banyak lelaki dan wanita muda tidak tahu bagaimana membuat keputusan yang bermaklumat dan menjangka akibat dari kelakuan seksual: kehamilan yang tidak diingini; jangkitan dengan jangkitan seksual, termasuk HIV / AIDS.

Ketidaksempurnaan pemuda moden, khususnya Amerika, psikolog cenderung melihat masalah pendidikan seksual. Menurut kajian yang dijalankan di beberapa institusi pendidikan (di kalangan pelajar lebih dari 17) semasa "situasi seksual", 81.2% responden tidak merasa minat seksual, dan 75.8% mengalami kecemasan dan ketakutan semasa hubungan seksual.

Menurut Journal of Marriage and Family, kajian menunjukkan bahawa selepas 10 tahun, antara 10% dan 40% orang muda di Amerika Syarikat dan negara-negara Barat tidak mempunyai persetubuhan. Dan pada usia 25-29 tahun - 5%.

Tetapi semua rekod ketidakseksualaan nampaknya telah dipukul oleh orang Jepun: menurut tahun 2012, 61.4% lelaki belum berkahwin berusia 18-34 tidak mempunyai teman wanita, dan lebih daripada 49% wanita pada usia yang sama adalah pasangan seksual. Pada masa yang sama, lebih daripada 25% lelaki dan perempuan muda yang belum berkahwin di bawah umur 30 tahun tidak pernah melakukan seks.

"Gaya hidup yang tidak berfaedah" telah menjadi popular di kalangan remaja di China, yang paling sering tidak dilihat seksual ditunjukkan oleh gadis yang tinggal di megacities.

trusted-source[26], [27]

Siapa yang hendak dihubungi?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.