^
A
A
A

Frigidity

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Frigiditi adalah disfungsi seksual yang mempunyai banyak sebab. Pertimbangkan jenis gangguan ini, punca, kaedah diagnosis, rawatan dan pencegahan.

Ketiadaan atau penurunan hasrat seksual didapati di kalangan wanita dan lelaki, tetapi selalunya ia mempengaruhi seks yang adil. Terdapat empat jenis penyakit ini, bergantung kepada punca sebab mereka, pertimbangkan mereka:

 • Borang simpografik - berlaku akibat pelanggaran kepekaan. Ini boleh disebabkan oleh keracunan biasa dengan logam berat atau bahan narkotik, luka-luka saraf tunjang atau sistem saraf pusat. Selalunya dikenali sebagai sensasi nyeri yang menyakitkan ketika bersetubuh. Kemurungan, keadaan tertekan dan penyakit menular seks juga menyebabkan masalah di atas katil.
 • Borang retardasi - adalah keadaan fisiologi, yang dicirikan oleh keletihan libido. Oleh kerana proses ini adalah individu untuk setiap orang, adalah mustahil untuk menubuhkan umur seksual yang tepat pada kanak-kanak lelaki dan perempuan. Jenis pelanggaran ini berlaku dengan sendirinya.
 • Borang perlembagaan - dinyatakan sebagai kemunduran kualiti psikoseksual. Dalam kes ini, semua organ dan sistem bekerja secara normal, tetapi mereka tidak dapat mendapatkan orgasme pada keakraban seksual.
 • Bentuk psikogenik - muncul kerana pengaruh negatif faktor psikologi. Mungkin keduanya pergi dan datang.

Apakah maksud frigidity perkataan?

Oleh itu, dalam terjemahan dari bahasa Latin ia adalah sejuk, tetapi dalam perubatan ia ditafsirkan sebagai ketiadaan lengkap atau sebahagian daripada tarikan intim. Menurut statistik, setiap wanita ketiga tidak pernah mengalami orgasme dalam hidupnya dan tentang jumlah wanita yang sama tidak merasa tertarik pada lelaki.

Gangguan ini menunjukkan dirinya dalam pelbagai cara dan boleh mengubah gejala-gejalanya pada wanita yang sama dari masa ke masa. Biasanya, ini adalah ketidakselesaan semasa hubungan seks, apabila seorang wanita merujuk kepada keintiman sebagai tugas, iaitu, mentolerir pasangan. Sesetengah mengalami sensasi yang menyenangkan, tetapi orgasme tidak timbul, yang membentuk pecahan kehidupan seksual. Kekeringan dalam pelbagai cara bergantung kepada pasangan seksual, kesabaran, kebijaksanaan dan perhatiannya. Ketidaktahuan zon erogen, kondisi buruk atau kedudukan yang salah, dapat menghalang keinginan keintiman, membentuk pencabulan.

Penyebab kekecewaan

Penyebab frigidity dalam kebanyakan kes dikaitkan dengan faktor psikologi. Gangguan ini boleh menjadi benar dan khayalan. Dalam kes pertama, kekurangan keinginan untuk keintiman dan tindak balas seksual, yang tidak bergantung pada keinginan pesakit. Selalunya terdapat bentuk khayalan gangguan yang berlaku terhadap latar belakang masalah fisiologi dan psikologi.

Faktor-faktor yang menimbulkan kekejangan seksual:

 • Penyalahgunaan bahan narkotik dan alkohol.
 • Trauma mental (rogol, pengkhianatan, cemburu).
 • Takut keintiman pada latar belakang kehamilan yang tidak diingini.
 • Kehilangan fizikal kepada pasangan dan kesakitan semasa seks.
 • Detasmen emosi semasa keintiman.
 • Peningkatan penekanan terhadap kekurangan orgasme.
 • Pengawalan fizikal dan mental.
 • Gangguan kemurungan, kegelisahan, penyakit berjangkit dan ginekologi.
 • Gangguan hormon dan endokrin.
 • Malformasi kongenital organ genital (kekurangan pengisian darah plexus vena, kemunduran otot lantai panggul).

Kekecohan psikologi

Ia berlaku terhadap latar belakang faktor psikogenik yang menghalang aktiviti seksual. Ia boleh menjadi pendidikan seks yang salah atau kekurangannya, ketakutan kehamilan yang tidak diingini, kemurungan, keganasan yang berpengalaman, kekecewaan atau kekecohan terhadap umat pilihan, kekangan dan ketakutan yang berlebihan. Dengan bentuk gangguan ini, terdapat pelanggaran dalam pergerakan dorongan saraf, yang, ketika bersemangat, melewati bahagian otak yang diinginkan dan menyebabkan pengecutan sistem otot, iaitu orgasme.

Semua perhatian tertumpu kepada pemikiran dan ketakutan seseorang sendiri, yang memecahkan impuls saraf dan membatalkan kemungkinan mendapatkan orgasme. Ketiadaan tarikan seksual boleh diprovokasi oleh tindakan rakan kongsi. Sebagai contoh, kesilapan seorang lelaki berhubung dengan seorang wanita menyebabkan gejala-gejala pelanggaran ini. Ini adalah keengganan untuk mendengar rakan kongsi. Seperti yang anda lihat, terdapat banyak penyebab penyakit ini, tetapi satu-satunya perkara yang perlu diketahui ialah masalah seksual bukan norma dan memerlukan rawatan perubatan.

Kekenyalan nyamuk

Ia adalah keseronokan seksual, di mana hubungan sensual yang timbul pada awal perbuatan seksual, tetapi tidak berakhir dengan orgasme, jelas dinyatakan. Terhadap latar belakang ini, terdapat rasa tidak puas hati dengan pasangan seksual dan pencarian sia-sia untuk lebih sesuai. Kekurangan orgasme dikaitkan dengan kelewatan akil baligh dan perkembangan psikoseksual. Iaitu, keinginan untuk seks bertentangan tidak matang dan boleh berhenti di peringkat erotik atau platonik.

Gejala-gejala dan tempoh gangguan nymphomaniac jelas dinyatakan dan tersembunyi. Iaitu, penurunan kecerahan sensasi atau kekurangan daya tarikan yang lengkap. Kes yang paling sukar dalam penyakit ini ialah daya tarikan intim yang meningkat dan ketidakupayaan untuk menikmati walaupun dengan rangsangan yang berpanjangan. Jenis ini tidak menjejaskan fungsi pembiakan.

Gejala keringkasan

Gejala menampakkan diri dalam pelbagai cara dan bergantung kepada jenis gangguan. Tetapi tanda penyakit pertama dan jelas adalah kekurangan orgasme dan penurunan minat dalam keintiman. Symptomatology adalah individu untuk setiap lelaki dan wanita. Dalam sesetengahnya, ini dinyatakan sebagai permusuhan terhadap hubungan seksual dan sikap terhadapnya sebagai pelaksanaan tugas perkahwinan. Orang lain tidak boleh mendapatkan pelbagai sensasi dari pasangan atau tidak dapat dibebaskan untuk menerima kepuasan. Penindasan, percubaan untuk mengganggu keintiman dan pengecualian pada masa yang paling penting, juga merujuk kepada manifestasi penderaan seksual.

Ketiadaan syahwat dan gejala lain kolusi seksual yang menjejaskan kesihatan kedua-dua pasangan. Terutama pada keadaan mental, menimbulkan sakit kepala yang kerap, kerengsaan, ketakutan dan penuaan awal. Bagi seorang lelaki, ini penuh dengan penyakit mati pucuk dan urologi. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu bercakap secara terbuka dengan pasangan anda. Ini akan membolehkan anda dibebaskan dan menikmati yang paling mungkin.

Frigiditi seorang wanita

Ketegaran wanita mempunyai banyak sebab dan faktor yang menimbulkan penampilannya. Dalam kes ini, perhatian khusus diberikan kepada mekanisme penyakit ini. Kesejukan seksual boleh mempunyai dua mekanisme - ia berfungsi dan organik.

 • Organik berlaku akibat daripada kecederaan dan penyakit organ-organ intim, di mana orgasme hanya mustahil, tetapi kes-kes seperti ini jarang terjadi.
 • Mekanisme berfungsi berdasarkan gangguan dalam fungsi sistem saraf. Orang yang sihat menerima isyarat kepada otak, yang menunjukkan kesan pada zon erogen dan menyebabkan pengurangan otot organ-organ genital. Tetapi dengan jenis fungsional, mekanisme ini patah. Sebagai contoh, jika seorang wanita mempunyai tahap hormon seks yang lebih rendah, maka dia tidak mempunyai hasrat untuk keintiman seksual. Masalah yang sama dihadapi oleh wanita yang baru dilahirkan dan mengandung, kerana badan menghasilkan hormon yang bertanggungjawab untuk menjaga fungsi yang diperlukan untuk memberi makan dan galas.

Untuk mengelakkan disfungsi seksual, anda harus cuba memahami perasaan anda sendiri. Kemungkinan keseronokan adalah disebabkan ketidaktahuan asas badan dan keupayaannya. Dalam kes ini, sebagai bantuan, anda boleh menggunakan perkhidmatan ahli terapi seks, bercakap dengan rakan kongsi atau melawat kedai seks.

Frigiditi selepas bersalin

Ini adalah tindak balas sementara badan untuk tekanan. Masalah ini berlaku pada hampir setiap ibu muda dan dalam kebanyakan kes tidak memerlukan perhatian perubatan. Gangguan ditunjukkan dengan cara yang berbeza, ia boleh menjadi kurang minat seks atau ketidakupayaan untuk mendapatkan orgasme. Sebagai peraturan, penyakit itu bersifat sementara, tetapi jika ia menyeret terlalu lama, ia memerlukan rawatan. Masalahnya ialah bahawa badan wanita melihat kehamilan dan melahirkan anak sebagai tekanan yang besar dan cuba menghalangnya pada masa akan datang, dan oleh itu terdapat keengganan untuk kenalan intim. Iaitu, badan takut hamil lagi.

Kekurangan minat seks boleh didasarkan pada sensasi yang menyakitkan, kerana tubuh memerlukan masa untuk pemulihan lengkap. Genitalia dalaman dan vagina yang diregangkan kembali normal dalam masa 2-3 bulan selepas bersalin. Setelah melahirkan anak, seorang wanita benar-benar beralih untuk menjaga dia, dan keadaan ini disokong oleh latar belakang hormon.

Untuk mengatasi masalah ini, anda tidak perlu digantung di atasnya. Sebaik sahaja badan pulih, kehidupan seks akan bertambah baik. Dalam kes ini, rehat dan tidur penuh, pemakanan yang rasional dan kejujuran dengan pasangan seksual adalah disyorkan. Sekiranya gangguan itu berpanjangan dan seks menyebabkan kesakitan, maka anda perlu mendapatkan bantuan perubatan, kerana kekejangan yang berpanjangan boleh menjadi kronik.

Frigiditi pada lelaki

Ia adalah gangguan, iaitu ketidakharmonisan tingkah laku seksual. Tidak peduli kepada pasangan itu menyebabkan ketiadaan hubungan seksual yang lengkap. Untuk masa yang lama ia dipercayai bahawa lelaki tidak menghadapi penyakit sedemikian dan kekurangan keinginan untuk keintiman seksual hanya terjadi pada wanita. Tetapi masalah watak libido rendah untuk banyak wakil dari separuh kuat manusia. Pelanggaran tidak berlaku dengan serta-merta, prasyarat untuk perkembangannya adalah lemahnya pendirian dan mati pucuk keadaan.

Pertimbangkan sebab utama kelemahan libido lelaki:

 • Tekanan dan gangguan saraf - mempunyai kesan negatif terhadap kelakuan seksual dan kesejahteraan. Fenomena sedemikian menimbulkan kegagalan dalam badan dan penurunan libido. Oleh itu, pemacu seks menjadi berpecah dan hilang sepenuhnya dari masa ke masa.
 • Penyakit psikologi - tarikan intim dipengaruhi bukan sahaja oleh pengalaman saraf, tetapi juga oleh pelbagai gangguan mental, misalnya, skizofrenia. Di samping itu, kencing manis, kemurungan, alkohol, penyakit urologi, aterosklerosis dan penyakit lain boleh menyebabkan ketidakpedulian seks.
 • Umur - penurunan atau ketiadaan daya tarikan terhadap lawan jenis dikaitkan dengan usia. Dan ini tidak menghairankan, kerana kerja pada organisma lelaki, tekanan, keletihan kronik dan faktor negatif yang lain meninggalkan jejaknya.
 • Tenaga seksual lemah - libido boleh jatuh bergantung kepada sama ada seorang lelaki bersifat pasif atau aktif. Jika pesakit itu pasif, maka ia patut beralih kepada ahli terapi seks, yang akan membantu memulihkan kesihatan dan daya tarikan.
 • Kegagalan sementara - sebagai peraturan, pada lelaki ini disebutkan dalam kes apabila semua faktor yang dinyatakan di atas hilang. Sebagai contoh, pekerjaan yang menarik atau perkara kegemaran dapat menangkap perhatian seorang lelaki, dan fantasi seksual yang tidak puas mengambil tempat kedua. Gangguan seperti itu berlaku kepada semua orang.

Untuk rawatan dan pencegahan impotensi seksual lelaki dan sikap acuh tak acuh, adalah disyorkan untuk menjalani pemeriksaan pencegahan. Memainkan sukan, makan sihat, mengurangkan tekanan dan mempunyai hubungan yang baik dengan pasangan adalah jaminan kesihatan dan kejantanan.

Diagnosis kekecutan

Diagnosis dilakukan oleh ahli seks dalam kehadiran gejala gangguan tersebut. Doktor menjalankan pemeriksaan untuk menghapuskan punca sifat fisiologi. Untuk tujuan ini diperlukan untuk menangani ahli sakit ginekologi atau ahli urologi, ahli psikologi dan ahli endokrinologi. Mengikut perangkaan perubatan, kira-kira 20% wanita adalah kental.

Untuk menentukan kehadiran penyakit ini dengan pesakit, perbualan dilakukan, dan ujian diambil. Doktor memeriksa keadaan kelenjar endokrin dan fungsi organ pembiakan. Kewajiban adalah analisis umum darah, dan analisis air kencing, yang memungkinkan untuk mengenali adanya penyakit kronik dan menular. Di samping itu, terdapat ujian khas untuk menentukan tahap rangsangan seksual atau ketiadaannya.

Berdasarkan keputusan diagnostik, rawatan dipilih. Sebagai peraturan, terapi dilakukan untuk kedua-dua rakan pada masa yang sama. Sekiranya penyakit tersebut mempunyai sebab fisiologi, doktor menetapkan prosedur fisioterapeutik dan ubat-ubatan khusus. Dengan kesunyian intim psikologi, psikolog memerlukan bantuan

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Bagaimana menentukan kekenyalan?

Isu ini berlaku dalam lelaki dan wanita. Dan ini tidak menghairankan, kerana kelajuan hidup yang gila, kesesakan yang berterusan, kekurangan tidur kronik dan keletihan saraf, memberi kesan negatif kepada keadaan kesihatan seksual. Ia hanya doktor yang boleh menentukan gangguan seksual. Tetapi simptom semacam itu kerana kekurangan keinginan untuk keintiman walaupun selepas berpanjangan dan berpindah ke seks, perlu menimbulkan kebimbangan.

Pada mulanya, kekerapan intim adalah sebahagian, iaitu keperluan untuk seks timbul, tetapi jarang. Dalam kes ini, pelelongan awal menyebabkan daya tarikan, tetapi ini tidak mencukupi untuk kedekatan penuh. Oleh itu, seorang wanita (lelaki) menjauhkan diri daripada seks atau bersentuhan hanya untuk memuaskan pasangan.

Tentukan pelanggaran boleh dan dengan tanda luar. Banyak wanita menjadi acquiescent, irritable, ambisious. Iaitu, cara yang anda boleh dengan tepat mendiagnosis gangguan itu tidak begitu banyak. Tetapi perkara yang paling penting ialah menentukan punca sebenar penyakit itu dan menghilangkannya.

Uji kekecohan

Ujian ini membolehkan anda menentukan kehadiran disfungsi seksual dan memulakan rawatannya. Terdapat ujian-soal selidik khas untuk lelaki dan wanita yang membantu mengenal pasti masalah dalam kehidupan intim. Pertimbangkan ujian paling mudah untuk wanita, untuk lulus, anda perlu menjawab soalan-soalan berikut:

 1. Adakah anda mempunyai impian kandungan erotik, berapa kerap?
 2. Adakah anda terangsang dari ciuman lelaki dan melamun?
 3. Adakah anda mempunyai fantasi erotis?
 4. Bagaimana perasaan anda tentang filem dan program sentimental?

Jika sekurang-kurangnya satu soalan anda mempunyai jawapan yang positif, maka anda tidak boleh meragui normalisasi anda. Wanita yang benar-benar sejuk dianggap sebagai tidak peduli terhadap seks, tidak pernah mengalami hasrat seksual dan orgasme. Semua jenis gangguan seksual, iaitu, orgasme yang sukar dicapai atau jarang berlaku, dapat diterima oleh pembetulan.

Bagi lelaki, terdapat juga ujian, yang mana mungkin untuk mengenal pasti keinginan seksual yang tidak mencukupi dan masalah dengan pendirian. Mari kita pertimbangkan soalan utama:

 • Adakah anda mengalami kemurungan yang kerap dan keinginan seksual?
 • Adakah anda kurang tenaga dan tenaga?
 • Pernahkah anda perhatikan penurunan ketahanan dan mati pucuk?
 • Pernahkah anda mengalami turun naik baru-baru ini dalam arah penurunannya?
 • Adakah anda mengalami kegembiraan hidup?
 • Adakah anda sering mengalami mood yang tidak baik dan mudah marah?
 • Adakah anda tertidur sejurus selepas makan malam?
 • Adakah kapasiti kerja anda berkurangan?
 • Berapa kerap (dalam bulan lepas) adakah anda tidak mencapai pendirian yang diperlukan untuk seks?
 • Berapa kerap (dalam bulan yang lepas) adakah anda tidak dapat mengekalkan pendirian sehingga keintiman?
 • Berapa kerap (dalam bulan lepas) tidakkah anda mempunyai orgasme?
 • Adakah anda mengalami kompleks rendah diri dan keraguan diri?
 • Keintiman yang akan datang membuatkan anda gugup dan bimbang kerana kegagalan yang mungkin berlaku?

Jika anda mempunyai sekurang-kurangnya dua jawapan positif untuk soalan 1 hingga 8, maka ini menunjukkan penurunan dalam hormon seks lelaki. Jawapan positif kepada soalan 9 hingga 13 menunjukkan masalah kesihatan seksual yang serius dan memerlukan rawatan perubatan.

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan frigiditi

Rawatan frigiditi bermula dengan diagnosis masalah dan penubuhan sebab yang menyebabkannya. Dadah jarang diresepkan, kerana tidak ada perangsang yang berkesan yang akan membolehkan anda mengalami orgasme. Tetapi ada cara yang meningkatkan keceriaan sementara dan, dalam kombinasi dengan prosedur terapeutik yang lain, memberikan hasil yang positif. Sekiranya gangguan itu berkaitan dengan kerja sistem saraf, ubat menenangkan dan merangsang digunakan untuk menormalkan fungsinya.

Sehingga baru-baru ini, kekerasan seksual dirawat dengan ubat hormon, tetapi rawatan ini tidak popular pada hari ini kerana banyak kesan sampingan. Tetapi penggunaan hormon seks lelaki meningkatkan tarikan intim wanita. Ini kerana mereka memberi kesan kepada bidang otak yang bertanggungjawab untuk rangsangan. Walau bagaimanapun, rawatan sedemikian perlu dilakukan oleh doktor, kerana penyalahgunaan hormon boleh membawa kepada perubahan patologi dalam badan dan kesan sampingan.

Rawatan yang kompleks harus termasuk prosedur fisioterapeutik yang meningkatkan aliran darah ke alat kelamin. Ini adalah prosedur lumpur, pengairan organ-organ intim dengan penyelesaian khas, mandi sedentari dan lain-lain. Tetapi jenis terapi ini perlu dijalankan hanya selepas kebenaran doktor. Oleh itu, jika seorang wanita mempunyai sista, tumor atau perubahan saiz rahim, maka fisioterapi adalah kontraindikasi. Untuk menormalkan keseronokan dan menghilangkan kerapuhan, latihan fizikal khas sering digunakan, yang bertujuan untuk menguatkan otot lantai perut dan pelvis. Urut kaki, prosedur air dan lain-lain jenis kelonggaran, juga mempunyai kesan positif terhadap kesihatan intim.

Mari kita pertimbangkan beberapa kaedah, yang membolehkan untuk menghapuskan disfungsi seksual:

 • Aromaterapi - minyak pati mempunyai kesan yang baik terhadap semua sistem badan, tidak kira apa bentuknya digunakan. Ia boleh menjadi urut dengan minyak atau mandi panas. Lebih baik menggunakan minyak zaitun lemon, bijak, neroli, lavender, bergamot. Kesan yang baik dimiliki oleh bungkus sejuk dengan kain yang direndam dalam minyak aromatik. Ia meningkatkan mood, menimbulkan nada dan keseronokan.
 • Autotraining atau self-hypnosis, juga merujuk kepada kaedah yang membolehkan anda menghilangkan kesejukan seksual. Untuk melakukan ini, anda perlu berehat sepenuhnya, untuk sementara waktu, melupakan masalah dan memberi tumpuan kepada badan anda. Anda boleh bayangkan diri anda berbaring di pantai di bawah matahari panas di pasir hangat.
 • Pemakanan yang betul - daya tarikan seksual membantu memulihkan semula aphrodisiak tumbuhan semulajadi. Ini adalah ginseng, royal jelly, damian, debunga, makanan laut, kacang-kacangan, rempah-rempah, coklat, strawberi, alpukat dan lain-lain. Produk ini adalah antidepresan yang sangat baik dan mengandungi hormon yang diperlukan untuk kehidupan intim.

Rawatan frigiditi di rumah

Rawatan di rumah boleh dilakukan dengan kaedah perubatan alternatif. Pertimbangkan resipi yang paling popular dan berkesan:

 • Campurkan 100 ml air suam dengan titisan alkohol radius naik (15 tetes). Penyelesaiannya perlu diambil 3-4 kali sehari, 30 minit sebelum makan selama 2-3 bulan. Ciri-ciri serupa mempunyai kulit ekstrak eleutherokokus, berwarna ginseng, aralia dan marigold.
 • Tuangkan beberapa sudu daun currant kering dengan 1.5 liter air mendidih. Campuran itu ditegaskan selama 3-4 jam, selepas itu ia perlu ditapis dan mengambil ½ cawan sebelum setiap hidangan. Untuk meningkatkan rasa dalam infusi, anda boleh menambah sedikit madu.
 • 4 sudu rumput kering malam ungu mengisi 500 ml cahara dan dimasukkan ke dalam mangkuk kaca tertutup rapat selama 14 hari. Ejen itu mesti digoncang setiap hari. Apabila sebatian dicampurkan, ia mesti ditapis dan diambil 1 sudu 30 minit sebelum makan. Tempoh rawatan adalah 5-8 bulan.
 • Campurkan dalam bahagian yang sama dengan jelatang, chamomile, wort dan pinggul St John. Pengumpulan sayur-sayuran secara menyeluruh dicincang, dan tuangkan 250 ml air, berikan untuk menyemai selama 2-3 jam. Selepas ini, ubat itu mesti ditapis dan diambil ½ gelas 3-4 kali sehari selama 1-2 bulan.

Bagaimana untuk menghilangkan frigiditi?

Oleh itu, ketiadaan panjang kegembiraan intim, ketidakupayaan untuk mendapatkan orgasme dan kebencian seks, boleh dianggap sangat serius. Terdapat banyak punca penyakit ini. Ia boleh menjadi pelbagai faktor psikologi negatif, gangguan saraf atau masalah pada tahap fisiologi. Oleh itu, untuk menghapuskan keengganan keintiman, perlu untuk mewujudkan sebab yang menyebabkannya. Untuk tujuan ini, perlu menjalani peperiksaan di pakar sakit puan, pakar endokrinologi, ahli psikiatri dan ahli terapi seks.

Sekiranya tiada penyakit diturunkan, maka kemungkinan disfungsi seksual dikaitkan dengan ketidakupayaan untuk berehat dan mempercayai pasangan. Untuk tujuan ini, anda patut bercakap terus terang dengan pasangan jiwa anda, mewujudkan suasana yang romantis dan menarik. Perhatian khusus harus dibayar kepada permulaan awal, kerana mereka akan memberikan keseronokan maksimum dan mendapat kepuasan penuh dari seks.

Konspirasi dari keringkasan

Konspirasi merujuk kepada ubat alternatif. Dia tidak boleh membahayakan tubuh, tetapi apabila mempercayai sifat penyembuhan perkataan dan memerhatikan peraturan sebutan konspirasi, mungkin untuk memulihkan kesihatan intim.

 1. Konspirasi ini dibaca semasa mandi: "Seorang ibu melahirkan seorang wanita, seorang wanita menerima seorang wanita, saya berdoa kepada seorang wanita, saya akan tampil kepada seorang wanita kepada Tuhan. Kepada suami dengan keseronokan, dengan sendirinya manis. Amen. " Menyelesaikan prosedur air, ia patut dikatakan: "Voditsa pergi, kekejaman saya mengambil. Tepat! ". Plot juga boleh dibaca di atas katil, meluruskan katil, bersiap untuk tidur.
 2. Untuk meningkatkan keceriaan dan kepekaan emosi, bacalah kata-kata berikut: "Saya akan membuka beg tangan saya. Saya akan mencari dompet saya di dalamnya. Saya akan mengambil tiga duit syiling dari dompet saya. Satu duit syiling sudah tua, tidak lagi digunakan. Ini - kesilapan lalu saya, dating, kesakitan dan cinta saya sudah lama. Saya akan mendapat duit syiling kedua, sudah moden, tapi haus, kotor, berjalan di tangan. Syiling ini adalah keletihan saya, kekecewaan saya, kerugian saya. Saya akan melihatnya dengan teliti, tersenyum kepadanya dan mengeluh dengan sedih. Saya akan mendapat duit syiling ketiga, syiling negeri lain. Syiling ini cantik, menjanjikan, tetapi bagi saya ia tidak berguna. Saya akan melihatnya, saya akan mengaguminya, memasukkannya ke dalam genggaman dengan duit syiling lain dan membuangnya ke bahu kiri saya ke neraka! Untuk meninggalkan saya selama-lamanya: kesakitan saya, ketakutan saya, kesejukan saya dan kompleks saya! Saya akan mempunyai dompet di mana saya akan meletakkan duit syiling baru: semangat saya, cintaku, keseronokan saya, keseronokan saya. Dunia baru untuk saya akan datang. Cara pengiraan baru akan bersama mereka, orang dan dunia. "
 3. Sebelum tidur dengan pasangan, merokok bilik dengan kemenyan atau asap juniper, membaca kata-kata berikut: "Asap Dymovich, ambil penipu wanita saya! Dan saya ingin dan mahu, ingin dan sayang suami saya! Seperti asap merokok, begitu juga cintaku akan terbakar! Saya akan sangat cinta dan inginkan! Saya ingin wanita menjadi! Kata konspirator saya kukuh dan kukuh! Amen! Amen! Amen! ".

trusted-source[10]

Pencegahan keresahan

Sebagai langkah pencegahan, perhatian khusus perlu dibayar kepada situasi yang membolehkan kedua-dua rakan kongsi dibebaskan sedapat mungkin. Takut kelihatan tidak masuk akal, takut kehamilan yang tidak diingini, kekurangan masa atau tergesa-gesa, menghalang keghairahan seksual. Menghapuskan faktor di atas boleh mewujudkan semua syarat untuk keintiman yang ideal.

Rawatan penyakit ginekologi dan urologi, gangguan sistem saraf dan penyakit organ dalaman, juga termasuk dalam kompleks pencegahan kesunyian intim. Oleh kerana faktor fisiologi mempunyai kesan negatif terhadap seksualiti, dan tidak memberi peluang untuk memberi tumpuan kepada pasangan. Melancap, iaitu kepuasan diri, adalah satu lagi kaedah yang berkaitan dengan cara mencegah penyakit.

Ramalan frigiditi

Ramalan ini biasanya menggalakkan. Rawatan yang tepat pada masanya untuk rawatan perubatan dan pengenalan sebab disfungsi seksual membantu memulihkan keceriaan. Malah yang paling diabaikan, iaitu kesejukan seksual kronik meminjamkan dirinya kepada rawatan. Kebenaran dalam kes ini adalah terapi jangka panjang untuk kedua-dua rakan kongsi, hasil yang membenarkan usaha yang dibelanjakan.

Frigidity adalah istilah perubatan yang menunjukkan disfungsi seksual, iaitu ketidakupayaan untuk mendapatkan kepuasan dari keintiman. Ketidakhadiran tekanan, peperiksaan perubatan biasa, pemakanan yang betul, gaya hidup sihat dan rakan penyayang adalah peraturan utama bukan sahaja untuk kehidupan yang bahagia, tetapi juga seks yang sihat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.