^
A
A
A

Ephebophilia

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Ephebophilia adalah penyakit mental, sejenis pedophilia. Diberikan dalam tarikan seksual lelaki atau wanita dewasa kepada anak remaja. Dalam kebanyakan kes yang didiagnosis, penyebabnya adalah lesi patogen kongenital pada otak. Faktor yang sangat jarang menimbulkan dipanggil mekanikal atau lesi kimia sistem saraf pusat.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Epidemiologi

Disfungsi keperibadian seksual yang berbeza berlaku dalam 5-10% penduduk. Oleh kerana fakta bahawa kanak-kanak dalam masa remaja tersembunyi, statistik tidak boleh dipercayai dan lengkap. Pilihan seksual patologi adalah wujud pada lelaki dan wanita. Masalah psikiatri peribadi jenis ephebophilia berlaku dalam 6-9% penduduk. Pada lelaki, tarikan patologi lebih kerap dibetulkan pada selang umur 30-34 tahun. Wanita 35-45 tahun.

Punca tidak lama lagi

Motif berlakunya gangguan mental pada masa remaja diletakkan di tengah-tengah proses berlarutan pembentukan identiti seksual dan orientasi psikoseksual pada penutup hubungan intim sesat, meninggalkan kesan yang mendalam.

Peranan penting dalam proses membangunkan hasrat seksual untuk anak-anak remaja adalah disebabkan oleh kesulitan dalam berkomunikasi dengan rakan sebaya.

Dalam banyak kes, ephebophilia secara aktif berkembang pada individu yang mengalami kegagalan seksual. Semasa hubungan intim dengan lelaki muda dan wanita yang tidak berpengalaman yang tidak tahu teknik hubungan seksual, individu tersebut berasa lebih baik dan berkemungkinan kurang dihukum kerana aktiviti seksual mereka.

Pada lelaki dengan orientasi seksual yang jahat di bawah hipereksual remaja, aktiviti seksual yang tinggi ditunjukkan, dengan kepuasan yang mana individu menunjukkan sikap acuh tak acuh bagaimana mewujudkan keinginan seksual. Ramai ephebophiles seperti kurang pengalaman kanak-kanak remaja, dan mereka gembira untuk terlibat dalam "mentoring".

Di kalangan orang tua, manifestasi ephebophilia diperhatikan dalam gangguan seksual terhadap latar belakang kepupusan kemungkinan tarikan yang memuaskan, maka hubungan dengan lelaki atau perempuan muda berfungsi sebagai rangsangan kepada kelemahan seksualiti tua.

Varian laten kecenderungan pada epfbilovil dapat dilihat pada paparan infantilisme dengan cara dialog atau cara untuk dipakai. Tarikan dinyatakan dengan tegas, pesakit dalam kes-kes jarang beralih kepada doktor dengan aduan tarikan seksual kepada remaja. Keinginan ini meningkat selepas mengambil alkohol atau dadah yang besar.

trusted-source[5]

Faktor-faktor risiko

Ephephophilia lebih kerap dipengaruhi oleh orang dengan histeroid, asthenic, psychoasthenic type, psychopaths, orang yang menyalahgunakan minuman beralkohol dan bahan narkotik. Sebab-sebab penyimpangan sedemikian adalah:

 • kecacatan perkembangan psikoseksual;
 • infantilisme;
 • menurunkan libido;
 • Rasa seksual yang tidak berpuas hati;
 • fobia genesis seksual.

trusted-source[6], [7], [8], [9],

Patogenesis

Dengan ephebophilia, tingkah laku seksual praktikal sama seperti biasa dan tradisional, tetapi ciri-ciri yang diperhatikan:

 • mencabul kanak-kanak (perbualan intim terang menyamar sebagai pendidikan seks, gambar erotik dan lucah tunjukkan, gambar, filem, "tidak sengaja" dilupakan dalam kawasan awam di Majalah ruang, manuskrip yang bersifat lucah);
 • keinginan ephebophiles untuk mencari kerja yang berkaitan dengan remaja.

Dalam kebanyakan kes, hubungan intim dengan remaja, disebabkan keunikan jiwa kanak-kanak pada zaman ini, tidak disedari. Remaja muda semata-mata dan dengan rasa syukur melihat manifestasi ephebophilia wanita. Wanita secara sukarela "mengajar" lelaki muda yang tidak berpengalaman untuk langkah awal kehidupan intim. Pesakit dengan ephebophilia menerima keseronokan emosi dan fizikal yang paling tinggi daripada kekurangan pengalaman di "wad". Proses "pencerahan" merangsang keghairahan seksual di ephebophils. Kadang-kadang penyakit ini mengambil manifestasi patologis yang disebut.

Gejala tidak lama lagi

Pada pesakit yang terdedah kepada ephebophilia, terdapat fantasi berkala yang menentukan tingkah laku luar biasa dalam bidang tingkah laku seksual. Serangan-serangan ini tidak sesuai dengan norma-norma budaya, mereka menyeru kehilangan sepenuhnya atau sebahagian dari keupayaan individu untuk menyesuaikan diri secara memadai dengan norma masyarakat yang telah ditetapkan, serta neurotikisasi ephebophil. Tarikan dilihat sebagai kepuasan ketegangan seksual. Akibat tindakan bukan semulajadi adalah punca tekanan tambahan. Tetapi, dalam kes-kes tertentu, tindakan sedemikian dianggap sebagai gejala skizofrenia. Doktor, semasa memeriksa pesakit dan mengumpul anamnesis, harus mengambil kira pesakit dengan berhati-hati dapat menyembunyikan bentuk tarikan yang tidak dapat diterima secara sosial. Oleh itu, untuk menjelaskan diagnosis, seseorang harus memerhatikan tingkah laku pesakit dalam dinamik.

Tanda pertama ephebophilia muncul pada pesakit yang mempunyai diagnosis yang mantap:

 • Gangguan personaliti mental.
 • Akibat kerosakan otak dengan perkembangan infantilisme mental.
 • Skizofrenia dalam keadaan remisi.

Sindrom pergantungan terhadap alkohol atau ubat.

Keamatan gejala dinyatakan dalam kemunculan daya tarikan seksual kepada kanak-kanak yang sedang remaja.

trusted-source[10], [11], [12]

Tahap

Untuk perkembangan normal hubungan seksual dicirikan oleh peringkat:

 • Kemunculan minat dan tarikan.
 • Konvergensi emosi.
 • Keintiman seksual.

Dengan ephebophilia tidak ada tahap pemulihan emosi. Sebagai peraturan, ephebophiles selepas tahap tarikan menyebarkan keakraban seksual. Peralihan kepada coitus boleh berlaku dalam bentuk kasar, agresif atau sadis. Tetapi dalam beberapa kes, tahap pemulihan emosi disamar sebagai "pembelajaran" dan peralihan keintiman dilakukan dalam bentuk yang ringan.

trusted-source[13], [14]

Borang

Menurut statistik patologi mental yang didiagnosis, ephephophilia dibahagikan kepada spesies, bergantung pada jantina remaja. Ini adalah:

 • biseksual (tarikan kepada kedua-dua kanak-kanak lelaki dan perempuan);
 • heteroseksual (tarikan kepada orang yang bertentangan seks);
 • homoseksual (keinginan untuk keintiman dengan orang-orang seks yang sama).

trusted-source[15]

Diagnostik tidak lama lagi

Diagnosis ini didasarkan pada secara berkala timbul, fantasi erotik yang kuat dan meningkatkan daya tarik seksual kepada remaja untuk memenuhi keperluan seksual fisiologi. Pada ephebophilia mungkin menunjukkan perbuatan seks luar biasa yang luar biasa, bertentangan dengan norma-norma tingkah laku sosial dan etika. Tindakan pesakit tertakluk kepada fantasi obsesif, berjuang dengan mana dia mengalami tekanan psikologi yang hebat. Gangguan tingkah laku patologis sedemikian diperhatikan sekurang-kurangnya enam bulan. Seorang pesakit mungkin mempunyai pilihan seksual yang tidak normal.

Diagnosis pembezaan

Pada pesakit dengan ephebophilia, sebagai peraturan, gabungan disfungsi patologi seksual peribadi disahkan. Daya tarikan twisted kepada remaja boleh digabungkan dengan:

 • masokisme (kecenderungan untuk menikmati kesenangan dalam penghinaan, keganasan);
 • Voyeurism (peeping tersembunyi pada perbuatan seksual);
 • kesedihan (merasai keseriusan dan kekecewaan mangsa);
 • fetishism (tarikan kepada objek seluar dan perkara yang berkaitan, dalam pendapat pesakit, dengan keseronokan);
 • transvestism (pelanggaran identiti jantina);
 • sadomasochism (gabungan kesedihan dan masokisme).

Psikiatri dengan teliti membezakan ephebophilia daripada skizofrenia.

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan tidak lama lagi

Untuk rawatan ephebophilia dalam manifestasi monosymptomatic, kaedah psikoanalisis, psikoterapi, terapi tingkah laku digunakan, menggabungkan dengan rawatan kompleks dengan ubat-ubatan yang membantu mengawal impuls:

 • Litium.
 • «Carbomazepine».
 • Penyekat beta.
 • Antagonis kalsium.

Kesemua langkah terapi dilakukan dan dipantau oleh ahli psikiatri.

Pencegahan

Langkah-langkah untuk mencegah tingkah laku sosial berbahaya psikoseksual bermula dengan penghapusan faktor-faktor yang mencetuskan:

 • pencegahan pergantungan alkohol ibu bapa pada peringkat konsep kanak-kanak;
 • kesihatan wanita menunggu bayi;
 • pengesanan pesakit dengan luka organik sistem saraf pusat;
 • memastikan keadaan yang mencukupi bagi penubuhan dan pembangunan pengenalan seks yang betul dalam kanak-kanak itu dari saat lahir;
 • pencegahan gangguan psiko-seksual;
 • Adalah perlu untuk mengajar remaja kemahiran berkomunikasi dengan rakan sebaya, termasuk mereka yang berlawanan dengan seks;
 • pembentukan kualiti moral dan etika yang tinggi;
 • pencegahan rayuan remaja;
 • pengenalan dan penguatkuasaan terapi individu yang tersembunyi dan berbahaya dengan kecenderungan tinggi untuk melibatkan diri dalam kegiatan jenayah atas alasan seksual.

Peranan penting dalam pencegahan jenayah terhadap latar belakang pemanduan seks dan fantasi seksual adalah kepunyaan keluarga. Ia berada di kalangan keluarga bahawa pembentukan kualiti moral, nilai kehidupan, perkembangan dan pembentukan keperibadian berlaku. Keadaan agresif yang tidak diingini di kalangan saudara-mara dekat mewujudkan keadaan yang menggembirakan bagi rupa tindakan berbahaya sosial yang tidak betul dengan penyimpangan seksual dan menimbulkan perkembangan penyakit mental dengan penyelewengan seksual. Keluarga, yang merupakan rumah ephebophilia sakit, boleh membantu dalam rawatan disfungsi mental, dan boleh menyebabkan lebih traumatik dan memburukkan penyesuaian patologi dalam masyarakat, yang menyebabkan pesakit tindakan berbahaya.

Oleh kerana ephebophilia merujuk kepada paraphilia, yang bersifat bersiri, langkah-langkah pencegahan dalam kes ini akan bertujuan untuk menghalang satu siri jenayah.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Ramalan

Ramalan itu kebanyakannya diragukan. Kesalahan seksual adalah antara yang paling serius. Saudara-mara dan saudara-mara perlu berhati-hati memantau kecenderungan saudara-mara dengan ephebophilia atau gangguan seksual yang lain. Pengesanan tepat pada masanya kecenderungan ahli keluarga akan mengelakkan akibat yang serius.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.