^
A
A
A

Vaginismus dan psedovaginizm

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Vaginismus - penguncupan refleks otot yang memampatkan faraj apabila faraj penuh (contohnya, memasuki zakar, jari atau objek lain), walaupun keinginan melahirkan wanita, yang bertujuan untuk penembusan objek, dalam ketiadaan gangguan fizikal struktur atau lain-lain. Vaginismus sering dikaitkan dengan ketakutan kesakitan dan ketakutan untuk memperkenalkan badan asing ke dalam vagina.

Vaginismus biasanya berlaku dengan permulaan aktiviti seksual. Penguncupan otot otot didahului oleh ketakutan kesakitan semasa pembuangan, tetapi dalam beberapa kes, ia muncul secara tiba-tiba, tanpa disangka-sangka untuk pesakit pada saat penebaran yang menyakitkan. Suami yang lembut dan bijak tidak bersuara. Apabila anda mencuba sekali lagi, semuanya berulang. Pada masa akan datang, vaginismus menunjukkan dirinya dengan pemeriksaan ginekologi. Tiga darjah vaginismus boleh dibezakan: 1 darjah - reaksi berlaku apabila zakar atau instrumen dimasukkan ke dalam vagina semasa pemeriksaan ginekologi; Ijazah II - tindak balas berlaku apabila anda menyentuh alat kelamin atau menunggu untuk menyentuhnya; Ijazah III - tindak balas berlaku apabila satu pembentangan perbuatan seksual atau pemeriksaan ginekologi.

Ketiadaan penggumpalan dalam perkahwinan adalah sukar dialami oleh pasangan, walaupun dalam kebanyakan kes tidak memburuk-burukkan hubungan interpersonal, dan penyesuaian pasangan seksual terjadi pada tahap petting atau (jika mungkin) vestibular coitus. Wanita dengan vaginismus sering mengalami orgasme, tetapi untuk menghubungi doktor mereka membuat mereka merasa rendah diri atau mempunyai keinginan untuk mempunyai anak.

Diagnosis Vaginismus

Untuk diagnosis vaginismus adalah perlu untuk mengecualikan sebab fizikal. Untuk tujuan ini, peperiksaan itu dilakukan selepas akhir rawatan, yang membuat pemeriksaan mungkin. Pesakit berada dalam kedudukan duduk di atas kerusi, selepas pencairan labia minora, mereka diperiksa di cermin atau melalui lubang selaput dara. Teknik mudah ini (pemeriksaan jari) secara serentak dapat mengesahkan kehadiran faraj normal dan mengandaikan diagnosis vaginismus.

Vaginismus harus dibezakan dari psedovaginizma apabila kesakitan semasa cuba introjection, kejang sawan dan tindak balas pertahanan wanita menengah, disebabkan kekalahan komponen genitosegmentarnoy (gangguan perkembangan, obesiti, pelekatan dan penyakit sakit puan yang lain, menjadikan introitus mendadak menyakitkan). Di samping itu, vaginismus perlu dibezakan dari koi-tofobii - takut sakit semasa hubungan, menghalang pelaksanaannya dan tidak disertai oleh penguncupan tdk teratur otot faraj. Fenomena yang sama dengan vaginismus boleh disebabkan oleh tindakan yang salah, yang disebabkan oleh ketidaktahuan anatomi organ kelamin oleh kedua-dua pasangan. Dalam kes ini, pembetulan tunggal cukup untuk memulihkan fungsi seksual.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Rawatan Vaginismus

Rawatan vaginismus adalah untuk menukar tingkah laku, termasuk pengalaman menggunakan hubungan diri dari pintu masuk ke vagina dan bergerak perlahan-lahan ke hadapan, sekali gus mengurangkan ketakutan kesakitan seterusnya. Wanita itu harus menyentuh perineum setiap hari sebagai dekat dengan pintu masuk ke vagina, menyebarkan labia kecil dengan jari-jarinya. Apabila ketakutan dan kebimbangan dari hubungan dengan pintu masuk ke vagina pas, pesakit akan dapat memasukkan jari ke dalam lubang selaput dara, melebarkan pintu masuk ke vagina. Jika pengenalan jari tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan, dilator vagina, bersaiz mengikut saiz, mungkin disyorkan. Pengembang ini boleh disyorkan untuk bougie semulajadi. Mereka membenarkan otot perivaginal untuk digunakan untuk meningkatkan tekanan yang lemah tanpa pengurangan refleks. Penyambung pertama wanita boleh membenarkan menyuntik pasangan semasa hubungan seks, ia akan menjadi kurang menyakitkan, kerana seorang wanita bersemangat seksual. Sekiranya permohonan dilator tidak menyakitkan, maka pasangan seksual harus melakukan rangsangan vulva dengan pengenalan zakar yang berhati-hati. Semasa mainan seksual, seorang wanita perlu membiasakan diri untuk merasakan ayam di vulva beliau. Akhirnya, seorang wanita boleh memasukkan pasangan dalam vagina sebahagian atau sepenuhnya. Dia boleh merasa lebih yakin ketika berada di posisi teratas. Sesetengah lelaki mengalami disfungsi erektil situasional dalam kedudukan ini, dan perencat fosfodiesterase boleh disyorkan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.