^
A
A
A

Gangguan seksual pada wanita

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Ramai wanita memulakan atau bersetuju untuk melakukan hubungan seksual, kerana mereka mahu kedekatan emosi atau ingin meningkatkan kesihatan mereka, mengesahkan daya tarikan mereka atau memuaskan pasangan mereka.

Dalam hubungan yang mantap, wanita sering tidak mempunyai keinginan seksual, tetapi sebaik sahaja keinginan seks menyebabkan kegembiraan dan rasa kesenangan (pengaktifan subjektif), ketegangan alat kelamin (pengaktifan seks fizikal) juga muncul.

Keinginan untuk kepuasan seksual, walaupun dalam ketiadaan satu atau beberapa orgasme semasa keintiman seksual, adalah secara fizikal dan emosional berguna untuk permulaan awal wanita. Siklus seksual wanita secara langsung dipengaruhi oleh kualiti hubungannya dengan pasangan. Keinginan seksual berkurangan dengan usia, tetapi meningkat dengan kemunculan pasangan baru pada usia apa pun.

Fisiologi reaksi seksual wanita belum dipelajari sepenuhnya, tetapi ia dikaitkan dengan pengaruh hormon dan dikawal oleh SSP, serta aktivasi subjektif dan fizikal dan orgasme. Estrogen dan androgen turut mempengaruhi pengaktifan seksual. Pengeluaran androgen dalam tempoh selepas menopaus kekal agak malar, tetapi pengeluaran androgen adrenal mula berkurangan pada wanita selepas 40 tahun; sama ada pengurangan pengeluaran hormon ini memainkan peranan dalam mengurangkan keinginan seks, minat atau aktivasi seksual tidak jelas. Androgens mungkin menjejaskan kedua-dua reseptor androgen dan reseptor estrogen (selepas penukaran intrapereluler testosteron kepada estradiol).

Pengujaan menggalakkan pengaktifan kawasan otak yang bertanggungjawab untuk kognisi, emosi, motivasi dan pembentukan ketegangan alat kelamin. Proses ini melibatkan neurotransmitter yang bertindak pada reseptor tertentu; dopamin, noradrenalin dan serotonin sangat penting dalam proses ini, walaupun pada hakikatnya serotonin, prolaktin dan asid y-aminobutyric biasanya merupakan perencat seksual.

Kegembiraan genital adalah tindak balas autonomi refleks yang muncul pada saat pertama selepas rangsangan erotik dan menyebabkan ketegangan seksual dan pembebasan pelumas. Sel-sel otot licin di sekitar vulva kapal itu, arteriol mengembungkan kelentit dan faraj, meningkatkan stasis darah dan faraj berlaku transudation Cecair tisu epitelium faraj (yang dihasilkan gris). Wanita tidak selalu tahu mengenai genangan genital organ, dan ini boleh berlaku tanpa pengaktifan subjektif. Apabila usia wanita, aliran darah genital basal berkurangan dan ketegangan sebagai tindak balas kepada rangsangan erotik (contohnya, video erotik) mungkin tidak hadir.

Orgasme adalah puncak keseronokan, yang dicirikan oleh kontraksi otot panggul setiap 0.8 s dan penurunan yang perlahan dalam rangsangan seksual. Pengaliran simpatis Thoracolumbal boleh terlibat dalam proses ini, tetapi orgasme adalah mungkin walaupun selepas pembedahan lengkap saraf tunjang (contohnya, apabila menggunakan alat vibrator untuk merangsang serviks). Apabila orgasme dilepaskan prolaktin, hormon antidiuretik dan oxy-tocin, menyebabkan rasa kepuasan, kelonggaran atau kelelahan, yang mengikuti selepas hubungan seksual. Walau bagaimanapun, ramai wanita mengalami rasa kepuasan dan kelonggaran tanpa mengalami orgasme.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Punca-punca Gangguan Seksual di Wanita

Pembahagian psikologi dan fizikal tradisional adalah tiruan; Kesusahan psikologi boleh menjadi punca perubahan dalam fisiologi, dan perubahan fizikal boleh menyebabkan tekanan. Terdapat beberapa punca gangguan yang membawa kepada disfungsi, etiologi yang tidak diketahui. Sebab sejarah dan psikologi adalah punca yang melanggar perkembangan psikoseksual wanita. Sebagai contoh, kes-kes pengalaman negatif hubungan seksual pada masa lalu atau kes-kes lain yang boleh menyebabkan penurunan harga diri, kehinaan atau rasa bersalah. Emosi, fizikal atau seksual penderaan di zaman kanak-kanak atau remaja boleh mengajar anak-anak untuk menyembunyikan emosi mereka dan menguruskan mereka (mekanisme pertahanan berguna), tetapi perencatan seperti dalam menyatakan perasaan mereka boleh membawa kepada kesukaran dalam menyatakan perasaan seksual dalam tempoh kemudian. Kejadian traumatik - kehilangan awal ibu bapa atau orang lain yang tersayang - boleh menghalang keintiman dengan pasangan seksual kerana takut kehilangan sedemikian. Wanita dengan keinginan seksual (minat) terdedah kepada kecemasan, rendah diri, mereka dicirikan oleh ketidakstabilan suasana walaupun tanpa gangguan klinikal. Wanita dengan gangguan orgasme sering mengalami masalah tingkah laku sekiranya keadaan tidak seksual. Subkumpulan wanita dengan dispareunia dan vestibulitis (lihat di bawah) mempunyai tahap kecemasan yang tinggi dan ketakutan terhadap penilaian negatif oleh orang sekitar.

Penyebab psikologi kontekstual adalah khusus kepada keadaan semasa wanita. Ia termasuk perasaan negatif tarikan dikurangkan pasangan seks (contohnya, disebabkan oleh perubahan dalam tingkah laku rakan kongsi sebagai hasil daripada peningkatan perhatian kepadanya di pihak wanita), sumber berjantina bimbang atau kebimbangan (contohnya, kerana masalah dalam keluarga, di tempat kerja, masalah kewangan , sekatan budaya), kegelisahan yang berkaitan dengan maklumat rahsia tentang kehamilan yang tidak diingini, penyakit kelamin melalui, kurang syahwat, mati pucuk di kalangan rakan kongsi. Sebab-sebab perubatan yang membawa kepada gangguan yang berkaitan dengan keadaan yang menyebabkan keletihan atau kelemahan, hyperprolactinemia, hipotiroidisme, vaginitis atropik, ovariectomy dua hala di kalangan wanita muda dan gangguan psikiatri (mis, kebimbangan, kemurungan). Adalah penting untuk mengambil ubat seperti perencat selektif serotonin, beta-adrenoblockers dan hormon. Estrogen lisan dan pil perancang meningkatkan tahap dan steroid-mengikat globulin (SHBG) dan mengurangkan jumlah androgen percuma yang disediakan untuk mengikat kepada reseptor tisu. Antiandrogens (contohnya, spironolactone dan GnRH agonists) boleh mengurangkan keinginan seksual dan rangsangan seksual.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Klasifikasi gangguan seksual pada wanita

Terdapat kategori utama berikut gangguan seksual pada wanita: pencabulan keinginan / minat seks, gangguan rangsangan seksual, pelanggaran orgasme. Pelanggaran didiagnosis apabila tanda-tanda penyakit menyebabkan tekanan. Ramai wanita tidak mengambil berat tentang penurunan atau ketiadaan keinginan seks, minat, rangsangan atau orgasme. Hampir semua wanita dengan disfungsi seksual mempunyai lebih daripada satu gangguan. Contohnya, pendarahan kronik sering menyebabkan berlakunya keinginan / minat seksual dan gairah seksual; penurunan dalam rangsangan alat kelamin membuat hubungan seks kurang menyenangkan dan bahkan menyakitkan, mengurangkan kemungkinan orgasme dan mengurangkan libido. Walau bagaimanapun, pendarahan akibat penurunan pengeluaran pelincir dalam vagina boleh berlaku sebagai gejala terpencil pada wanita dengan tahap keinginan / minat seksual dan pengaktifan subjektif.

Gangguan seksual pada wanita boleh menjadi kongenital dan diperolehi; ditakrifkan untuk keadaan tertentu dan umum; sederhana atau teruk, berdasarkan tahap penderitaan dan kesusahan dalam pesakit. Pelanggaran ini mungkin akan ditentukan pada wanita dengan hubungan heteroseksual dan homoseksual. Terdapat kurang pengetahuan tentang hubungan homoseksual, tetapi bagi sesetengah wanita gangguan ini boleh menjadi manifestasi peralihan kepada orientasi seksual yang lain.

Pelanggaran keinginan / minat seks - kekurangan atau penurunan minat seksual, keinginan, pengurangan pemikiran seksual, fantasi dan kekurangan keinginan sensitif. Motivasi untuk rangsangan seksual awal tidak mencukupi atau tidak hadir. Pelanggaran keinginan seks dikaitkan dengan usia wanita, keadaan hidup dan jangka waktu hubungan.

Gangguan seksual seksual boleh dikategorikan sebagai subjektif, gabungan, atau alat kelamin. Semua definisi secara klinikal berdasarkan pemahaman wanita yang berbeza tentang reaksi seksualnya terhadap rangsangan. Pencabulan rangsangan seksual menunjukkan aktivasi subjektif sebagai tindak balas terhadap sebarang jenis rangsangan seksual (misalnya, mencium, menari, menonton video erotik, merangsang organ seks). Sebagai tindak balas, terdapat kekurangan tindak balas atau tindak balas dikurangkan, tetapi wanita menyedari rangsangan seksual yang normal. Dengan gangguan gabungan rangsangan seksual, pengaktifan subjektif pengujaan sebagai tindak balas kepada sebarang jenis rangsangan tidak hadir atau menurun dan wanita tidak bercakap mengenainya, kerana mereka tidak menyedari ini. Dalam gangguan pengujaan genital, pengujaan subjektif sebagai tindak balas kepada rangsangan extragenital (contohnya, video erotik) adalah normal; tetapi kegembiraan subjektif, pemahaman ketegangan seksual dan perasaan seksual sebagai tindak balas terhadap rangsangan alat kelamin (termasuk hubungan seksual) tidak hadir atau dikurangkan. Pelanggaran kebogelan genital adalah tipikal bagi wanita menopause dan sering digambarkan sebagai monotoni seksual. Kajian makmal mengesahkan penurunan kemaluan alat kelamin sebagai tindak balas kepada rangsangan seksual di sesetengah wanita; Dalam wanita lain, kepekaan seksual tisu yang penuh darah berkurangan.

Pelanggaran orgasme yang dicirikan oleh kekurangan orgasme, pengurangan intensitasnya, atau orgasme ternyata terlambat sebagai tindak balas terhadap pengujaan, walaupun terdapat pengujaan subjektif yang tinggi.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Diagnosis gangguan seksual pada wanita

Menentukan diagnosis gangguan seksual dan mengenal pasti punca-punca mereka adalah berdasarkan koleksi anamnesis penyakit dan pemeriksaan am. Adalah ideal untuk mengkaji anamnesis kedua-dua rakan kongsi (secara berasingan atau bersama); Pertama mereka wawancara seorang wanita dan mengetahui masalahnya. Momen yang teruk (sebagai contoh, pengalaman seksual yang lalu sebelum ini, imej seksual yang negatif), yang didedahkan pada lawatan pertama, dapat ditentukan lebih lanjut pada kunjungan berikutnya. Peperiksaan am penting untuk menentukan sebab-sebab dispareunia; Teknik pemeriksaan mungkin sedikit berbeza dari taktik yang biasanya digunakan dalam amalan ginekologi. Penjelasan kepada pesakit bagaimana peperiksaan akan dijalankan membantu beliau untuk berehat. Menjelaskan kepadanya bahawa dia perlu duduk di kerusi dan alat kelaminnya akan diperiksa dalam cermin semasa peperiksaan, menenangkan pesakit dan menyebabkannya berasa kawalan terhadap keadaan.

Penyiasatan pelepasan vagina, pewarnaan Gram, budaya pada media atau pengesanan DNA menggunakan siasatan dilakukan untuk diagnosis gonorea dan klamidia. Memandangkan data tinjauan, anda boleh mendiagnosis: vulvitis, vaginitis atau proses keradangan organ pelvik.

Tahap hormon seks jarang ditentukan, walaupun penurunan tahap estrogen dan testosteron mungkin penting dalam perkembangan gangguan seksual. Pengecualian adalah pengukuran testosteron menggunakan teknik yang mantap untuk mengawal semasa terapi testosteron.

Komponen anamnesis seksual untuk menilai gangguan seksual pada wanita

Sfera

Unsur tertentu

Sejarah penyakit (sejarah kehidupan dan sejarah penyakit sekarang)

Kesihatan am (termasuk kesihatan fizikal dan mood), penggunaan dadah (ubat), kehadiran kehamilan dalam anamnesis, daripada kehamilan berakhir; Penyakit Menular Seksual, Kontrasepsi, Seks Selamat

Hubungan rakan kongsi bersama

Keintiman emosi, kepercayaan, penghormatan, daya tarik, keramahtamahan, kesetiaan; kemarahan, permusuhan, kemarahan; orientasi seksual

Konteks seksual semasa

Disfungsi seksual pada pasangan yang berlaku dalam jam sebelum percubaan aktiviti seksual, sama ada aktiviti seksual ini tidak mencukupi untuk gairah seksual; Hubungan seksual yang tidak memuaskan, ketidaksepakatan dengan rakan kongsi tentang kaedah hubungan seksual, sekatan kerahsiaan

Mekanisme pemicu yang berkesan keinginan seksual dan rangsangan

Buku, filem video, mesyuarat, rakan kongsi menekan semasa tarian, muzik; rangsangan fizikal atau bukan fizikal, genital atau bukan seksual

Mekanisme perencatan rangsangan seksual

Gangguan neuropsychiatrik; pengalaman seksual yang lalu; harga diri seksual yang rendah; kebimbangan mengenai akibat kontak, termasuk kehilangan kawalan ke atas keadaan, kehamilan yang tidak diingini atau ketidaksuburan; voltan; keletihan; kemurungan

Orgasme

Kehadiran atau ketiadaan; kebimbangan mengenai kekurangan orgasme atau tidak; perbezaan reaksi seksual dengan pasangan, kemunculan orgasme dengan melancap

Hasil hubungan seksual

Kepuasan emosi dan fizikal atau rasa tidak puas hati

Penyetempatan dyspareunia

Superficial (introroital) atau dalam (vagina)

Moments of dispareunia

Semasa pengenalan zakar yang separa atau lengkap, dengan pergeseran, dengan ejakulasi atau kencing selepas bersetubuh

Imej (penilaian sendiri)

Keyakinan diri, badan anda, organ seksual, kecekapan seksual dan keinginan

Sejarah penyakit ini

Hubungan dengan peminat dan adik beradik; kecederaan; kehilangan orang yang dikasihi; penderaan emosi, fizikal atau seksual; pelanggaran ekspresi emosi akibat trauma psikologis pada zaman kanak-kanak; sekatan budaya atau agama

Pengalaman Seksual yang lalu

Seks yang dikehendaki, paksa, kesat atau gabungan; amalan seksual yang menyenangkan dan positif, pengujaan diri

Faktor peribadi

Keupayaan untuk mempercayai, mengawal diri; penindasan kemarahan, menyebabkan penurunan emosi seksual; rasa kawalan, keinginan yang tidak masuk akal, matlamat

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Rawatan gangguan seksual pada wanita

Rawatan dijalankan mengikut jenis gangguan dan punca mereka. Dengan kombinasi gejala, terapi kompleks ditetapkan. Empati dan pemahaman masalah pesakit, sikap pesakit dan peperiksaan yang teliti boleh menjadi kesan terapeutik yang bebas. Memandangkan pelantikan perencat serotonin terpilih boleh membawa kepada perkembangan beberapa bentuk gangguan seksual, mereka boleh digantikan dengan antidepresan yang mempunyai kurang kesan buruk terhadap fungsi seksual. Anda boleh mengesyorkan ubat berikut: bupropion, moclobemide, mirtazapine, venlafaxine. Untuk kegunaan empirikal, perencat fosfodiesterase boleh disyorkan: sildenafil, tadalafil, vardenafil, tetapi keberkesanan ubat-ubatan ini belum terbukti.

Keinginan seksual (faedah) dan gangguan umum subjektif rangsangan seksual

Jika dalam hubungan, terdapat faktor-faktor yang menghadkan keyakinan dan rasa hormat antara rakan-rakan, daya tarikan dan melanggar keintiman emosi, maka pasangan ini adalah disyorkan pemeriksaan oleh pakar-pakar. Keintiman emosi adalah syarat utama bagi kehadiran tindak balas seksual wanita, dan oleh itu ia perlu dibangunkan dengan bantuan profesional atau tanpanya. Pesakit boleh dibantu dengan maklumat mengenai insentif yang memadai dan mencukupi; wanita perlu mengingatkan rakan-rakan tentang keperluan untuk emosi, fizikal dan bukan seksual rangsangan kemaluan. Cadangan untuk penggunaan insentif yang lebih kuat dan fantasi erotik boleh membantu menghapuskan perhatian terjejas; cadangan praktikal kepada pemeliharaan privasi dan rasa selamat boleh membantu dengan takut akan penyakit atau kehamilan yang tidak diingini, penyakit kelamin, iaitu, daripada apa yang menjadi perangsang rangsangan seksual. Di hadapan pesakit faktor psikologi disfungsi seksual mungkin memerlukan psikoterapi, walaupun pemahaman yang mudah untuk kepentingan faktor-faktor ini mungkin tidak mencukupi bagi wanita untuk mengubah sikap dan tingkah laku mereka. Gangguan hormon memerlukan rawatan. Ia menggunakan, misalnya, estrogen aktif untuk rawatan atrophic vulvo-vaginitis dan bromocriptine untuk rawatan hyperprolactinaemia. Manfaat dan risiko rawatan tambahan dengan testosteron sedang dikaji. Jika tiada faktor interpersonal, kontekstual dan peribadi mendalam dikaji lebih lanjut (mis menggunakan Metiltestosteron oral 1.5 mg 1 kali sehari atau testosteron Transdermal 300 mikrogram setiap hari) oleh beberapa kumpulan pakar klinikal pesakit dan gangguan seksual dan endokrin patologi . Survey untuk bersabar dengan gangguan endokrin berikut, yang membawa kepada gangguan seksual: wanita selepas menopaus menjalani terapi penggantian estrogen; wanita berusia 40-50 tahun yang mempunyai pengurangan dalam paras androgen dalam kelenjar adrenal; wanita dengan masalah seksual yang berkaitan dengan menopaus pembedahan atau perubatan yang disebabkan oleh; pesakit dengan fungsi adrenal dan hipofisis terjejas. Kesinambungan peperiksaan yang berhati-hati amat penting. Di Eropah, tibolon steroid sintetik digunakan secara meluas. Ia mempunyai kesan tertentu pada reseptor estrogen, progestogen, mempamerkan aktiviti androgenic dan meningkatkan rangsangan dan rembesan faraj. Pada dos yang rendah, mempunyai kesan merangsang pada endometrium, peningkatan dalam jisim tulang dan tidak mempunyai kesan estrogen pada lipid dan lipoprotein. Risiko untuk mendapat kanser payudara apabila mengambil tibolone dalam kajian AS.

Ia mungkin disyorkan untuk menggantikan dadah (contohnya, estrogen transdermal untuk kontraseptif oral atau oral atau kontraseptif oral untuk kaedah penghalang).

Gangguan seksual seksual

Dengan kekurangan estrogen, estrogen tempatan ditetapkan pada permulaan rawatan (atau estrogen sistemik ditetapkan jika ada gejala lain dari tempoh perimenopaus). Sekiranya tiada kesan dalam rawatan dengan estrogen, perencat fosfodiesterase digunakan, tetapi ini hanya membantu pesakit dengan rembesan vagina berkurang. Kaedah lain rawatan ialah pelantikan permohonan klitoris dengan salep 2% testosteron (0.2 ml larutan pada vaseline, yang disediakan di farmasi).

Pelanggaran orgasme

Teknik pengujaan diri disarankan. Penggetar yang diletakkan di kawasan klitoris digunakan, jika perlu, gabungan rangsangan (mental, visual, sentuhan, pendengaran, bertulis) boleh digunakan serentak. Psikoterapi boleh membantu pesakit untuk mengenali dan menangani situasi dalam kes kawalan dikurangkan ke atas situasi, dengan adanya harga diri yang rendah, dengan penurunan keyakinan terhadap pasangan. Inhibitor fosfodiesterase boleh digunakan secara empirik dalam kes-kes gangguan yang diperolehi orgasme dengan kerosakan kepada berkas serat saraf autonomi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.