^
A
A
A

Hormon wanita dalam badan lelaki: pengaruh dan peranan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Hormon wanita memainkan peranan yang sangat penting dalam badan lelaki, tidak kurang penting daripada testosteron di dalam badan wanita. Malangnya, kajian mengenai subjek ini telah dilakukan dalam jumlah yang sangat kecil, jadi peranan hormon wanita dalam kehidupan sukan lelaki boleh dibincangkan dengan tahap kemasukan yang adil. Semua hormon seks wanita dibahagikan kepada estrogen dan progestin.

Dari estrogen, menggabungkan estradiol, estriol dan estrone, panjang yang paling aktif dan signifikan adalah yang pertama, ia mempunyai keupayaan untuk menukar testosteron berlebihan dalam tisu periferal (terutamanya dalam lapisan lemak dan hati). Daripada progestin, progesteron sangat berharga untuk topik kami. Estrogen dalam badan wanita dihasilkan dalam adrenal dan ovari; Dalam lelaki, lebihan hormon seks lelaki bertukar menjadi estradiol. Dalam darah, kebanyakan estrogen terikat dengan globulin - SHBG, yang sama yang mengikat testosteron.

Lebihan atau kekurangan estrogen dalam badan lelaki mengurangkan aktiviti arka daripada hypothalamic-pituitari-testis, dan dengan itu untuk mengurangkan pengeluaran testosteron. Peningkatan yang berlebihan dalam tahap estrogen mengenai darah lelaki mula berlaku dan dengan sendirinya, bermula dengan 45-50 tahun. Bersama-sama dengan apa yang berlaku pada masa yang sama penurunan umur masa bagi tahap pengeluaran testosteron, ini membawa kepada gangguan yang berbeza dan sangat tidak menyenangkan - ini adalah masalah dengan sistem kardiovaskular, ingatan, penyakit yang berkaitan dengan kelemahan sistem imun dan gynecomastia umur.

Aneh kerana mungkin kelihatan, pada masa yang sama, peningkatan mood dan kecergasan am diperhatikan secara eksperimen di bawah pengaruh estrogen pada organisma lelaki. Ya, dan peningkatan aktivitas seksual lelaki semasa pengambilan steroid anabolik, beberapa saintis mengaitkan dengan kadar estradiol yang tinggi. Terdapat juga kesan positif ke atas tahap estrogen dalam darah lelaki bukan pada apa-apa, tetapi pada yang paling suci - pertumbuhan jumlah otot. Kesan ini dikaitkan dengan keupayaan estrogen untuk meningkatkan tahap pertumbuhan hormon dan faktor pertumbuhan insulin seperti dalam badan. Perkara di sini, sekali lagi, dalam nisbah testosteron dan estrogen - di bawah tahap tertentu - adalah buruk, dan lebih tinggi - lebih buruk lagi. Keupayaan untuk menukar androgens kepada estradiol memberikan mereka beberapa ciri-ciri berguna yang lain: persiapan aromatizing dengan ketara lebih baik menggalakkan pengumpulan glikogen oleh sel daripada rakan-rakan mereka yang tidak dinamik; penggunaan ubat-ubatan tersebut membawa kepada reseptor androgen, yang juga penting.

Dengan progesteron adalah cerita yang sama. Hormon ini adalah antara testosteron dan estradiol. Progesterone dihasilkan dalam korteks adrenal, tetapi tempat utama pembentukannya pada tubuh wanita adalah badan kuning.

Progesterone mempunyai kesan menenangkan pada sistem saraf pusat dan dapat membantu lelaki dengan ejakulasi pramatang dalam menyelesaikan masalah seksual mereka. Selain itu, sesetengah atlet mengambil progesteron untuk meningkatkan pertumbuhan otot - dia dan selera makan memuncak, dan air, bersama dengan natrium dalam badan, penangguhan. Walau bagaimanapun, semua ini adalah benar jika paras progesteron dalam darah lelaki tidak melebihi nilai tertentu. Progesteron yang berlebihan membawa kepada kesan kurang sedih daripada lebihan estrogen: ini adalah risiko gynecomastia yang sama, dan kejatuhan jumlah otot, dan sebagainya. Dan sebagainya.

Yang mana di antara yang sepatutnya? Hormon seks wanita boleh digunakan untuk lelaki dan lain-lain, dan musuh, semuanya mengenai nisbah jumlah darah mereka dengan jumlah testosteron. Perisa takut dan dengan aktiviti progestagenic steroid anabolik tidak sepatutnya - dengan mengorbankan bertukar menjadi hormon wanita, mereka boleh bekerja dengan lebih efisien daripada rakan-rakan bukan bahan aroma mereka. Perkara utama adalah untuk mengetahui bila hendak berhenti, bukan untuk menyeberangi garisan itu, selepas itu kawan itu menjadi musuh.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.