^

Latihan untuk punggung berat badan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 01.06.2018
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Adakah senaman penurunan berat badan membantu mengurangkan deposit lemak berlebihan dalam otot gluteus? Mereka akan membantu, tetapi dengan syarat pelaksanaannya: setiap hari, hanya memperuntukkan 20 minit untuk memperbaiki bentuknya dan menghilangkan kedai lemak yang tidak perlu.

trusted-source[1]

Latihan berkesan untuk punggung penurunan berat badan

Latihan yang berkesan untuk penurunan berat badan akan hanya apabila mereka dimuat secara fizikal semasa latihan mereka, iaitu, ketiga-tiga ketegangan otot gluteus (musculus gluteus): besar, sederhana dan kecil. Fungsi otot besar adalah untuk melepaskan dan memutarkan pinggul bersama ke luar, meluruskan bengkok batang dan mengekalkan kedudukan menegak badan. Otot pertengahan punggung mempunyai tugas sendiri: untuk membantu otot besar untuk mengeluarkan paha dan meluruskan batang, dan juga untuk memberikan kecenderungan torso ke sisi. Otot kecil (terletak lebih dalam dari semua) diberikan peranan pembantu kepada otot yang lebih berkuasa dalam menyediakan kerja sistem muskuloskeletal dan pelaksanaan pergerakan (menggerakkan badan di angkasa).

Kenapa kita bercakap tentang otot? Oleh sebab di antara mereka adalah lapisan lemak lemak lemak - gluten. Seperti mana-mana tisu lemak, ia mempunyai fungsinya: untuk menyediakan badan dengan haba dan menjimatkan tenaga.

Oleh itu, kita mula melakukan senaman untuk pelangsingan punggung cepat, untuk meningkatkan kos tenaga bukan dengan mengorbankan kalori yang dimakan dengan makanan, tetapi dengan menghabiskan lebih banyak stok simpanan tenaga lemak yang terkumpul oleh badan di kawasan tempat duduk.

trusted-source[2]

Senaman untuk melangsingkan punggung dalam kedudukan tegak

Ia harus diingat bahawa faedah maksimum untuk pengaktifan metabolisme lemak celahan tidak tercapai senaman yang berpanjangan dalam kadar diukur, dan intensiti mereka: 20 minit perlu mempunyai masa untuk melakukan setiap senaman sekurang-kurangnya 10-15 kali, dengan sekurang-kurangnya gencatan senjata antara mereka dan mengulangi seluruh kompleks tidak kurang daripada tiga kali. Hanya kemudian akan mekanisme biokimia untuk membakar lemak berlebihan bermula.

Kerja terbaik adalah mengaktifkan otot gluteus yang besar dan tengah dengan kaki dan lung, dan mulakan dengannya.

  • Latihan pertama - kembali machi

Berpegang pada belakang kerusi atau tepi meja secara bergiliran mengeksekusi 10-15 kaki mahov kembali, cuba meningkatkan kaki setinggi mungkin; manakala belakang perlu dipelihara sama rata, iaitu, jangan condongkan badan ke hadapan.

  • Latihan kedua - mengetepikan

Tetap berdiri di kerusi atau memegang tangan untuk sokongan lain, belok ke sebelah kanan dan lakukan buaian dengan kaki kiri anda ke tepi. Tukar posisi (sebelah kiri ke sokongan) dan laksanakan ayunan ke kaki kanan (berapa kali anda perlu lakukan, ingat anda).

  • Latihan ketiga - serangan

Dari kedudukan berdiri, tangan di pinggangnya, untuk membuat satu langkah ke hadapan dengan kaki kanan dan ia lentur di lutut, kenyal melakukan squats manakala regangan otot-otot (rata) kaki kiri (tekanan kaki kiri - pada jari kaki). Pastikan bahagian belakang tetap lurus. Kemudian tukar kaki anda.

  • Latihan keempat - squats

Kedudukan kaki adalah pada lebar bahu, tangan harus dihubungkan di "kunci" di belakang kepala. Melakukan kelancaran yang licin tanpa mengangkat tumit dari lantai; Punggung harus disimpan lurus mungkin dan cuba untuk mencangkung serendah mungkin.

  • Latihan kelima - menarik balik kaki dengan keseimbangan

Kedudukan kaki - kaki bersama-sama, tangan di tali pinggang. Ambil kaki kanan anda sehingga kaki menyentuh lantai dengan jari anda, kemudian angkat kaki anda dan keseimbangan kaki kiri anda. Selepas 5-7 minit kedudukan statik, tukar kaki anda (ulangi 10 kali dengan setiap kaki).

Latihan untuk melangsingkan punggung dalam kedudukan mendatar

  • Latihan pertama adalah joging setengah

Berbaring di punggungnya, kakinya bahkan di atas bahunya, tangannya terbentang di sepanjang batang, tangannya ditekan ke lantai. Urutan pelaksanaan: bengkokkan kaki di lutut supaya kaki berserenjang ke lantai; meningkatkan pelvis dengan sokongan pada kaki, telapak tangan dan bilah bahu. Tahan 5-7 saat, kembali ke kedudukan asal.

  • Latihan kedua - pemindahan kaki

Berbaring di belakang, kedua-dua kaki dibengkokkan di lutut, lengan membentang di sepanjang batang. Bersandar di telapak tangan anda dan jangan mengangkat punggung anda dari lantai, bengkokkan kaki anda yang bengkok ke kanan dan kiri, cuba menyentuh lantai dengan lutut anda.

  • Latihan ketiga adalah separuh papan

Berbaring di perut, kaki juga, kaki berehat di jari, lengan bengkok di siku. Urutan pelaksanaan: angkat batang dengan penekanan pada jari-jari kaki dan siku, belakang juga. Pegang kedudukan ini selama 10 saat dan kembali ke posisi permulaan.

  • Latihan keempat adalah separuh papan dengan kaki dibangkitkan

Ia bermula dengan kedudukan yang sama seperti latihan sebelumnya, tetapi semasa memegang badan yang dibangkitkan adalah perlu untuk mengangkat kaki ke atas, setiap kali menukar kaki.

  • Latihan kelima - mengangkat kaki tanpa bar

Berbaring di perut, kaki juga, kaki berehat di jari, lengan bengkok pada siku, kepala di tangan. Seluruh badan kekal dalam kedudukan terlentang, dan hanya kaki yang harus diangkat, tanpa membungkuk mereka di lutut. Dalam senaman ini, bukan sahaja otot-otot glutea dimuatkan dengan baik, tetapi juga akhbar perut.

Seperti yang anda lihat, latihan adalah mudah, perkara utama adalah untuk melakukannya setiap hari. Masih sangat membantu untuk bertarung dengan lemak bebas lemak gluten yang tidak diperlukan (jika di dalamnya untuk pergi sekurang-kurangnya dalam sehari) dan berenang (apa-apa gaya dan di mana-mana takungan).

Melaraskan berat badan seseorang adalah proses fisiologi yang kompleks di mana otot secara aktif menyerap sejumlah besar tenaga. Sekiranya seseorang menjalani gaya hidup yang tidak aktif (pakar perubatan memanggilnya hypodynamia), maka terhadap latar belakang pengambilan kalori yang berlebihan, terdapat pelanggaran keseimbangan tenaga tubuh, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada perkembangan obesiti. Doktor dinasihatkan untuk melakukan latihan untuk punggung penurunan berat badan, tetapi jangan lupa tentang keperluan untuk mengurangkan atau melepaskan penggunaan karbohidrat, yang menjadi lemak.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.