^
A
A
A

Latihan Kegel untuk menguatkan otot

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Anda boleh merasakan otot-otot yang perlu dikuatkan oleh latihan Kegel dengan cara ini. Apabila anda melakukan perbuatan buang air kecil, cuba mengganggunya. Ini adalah otot yang anda tegang, dan anda perlu melatih.

Hari ini daripada hanya wanita yang tidak terlibat - pergi ke gyms, terlibat dalam separuh dos, bermain bola sepak, tenis, bahkan melakukan pembinaan muka. Tetapi ... Melupakan otot-otot yang sangat penting buat masa ini. Mengecas otot-otot perineum sama pentingnya dengan berenang, berlari atau mengayunkan akhbar. Tuduhan ini wujud sejak permulaan empat puluhan. Ia dicipta oleh pakar sakit puan Arnold Kegel agar wanita dapat mengawal otot-otot perineum. Matlamatnya adalah untuk mengelakkan kencing yang tidak terkawal di kalangan wanita (yang merupakan masalah yang sangat biasa di kalangan perempuan berumur empat puluh). Tetapi dari masa ke masa ia menjadi jelas bahawa latihan ini membantu menyelesaikan masalah kesihatan yang lain.

Siapa yang harus melakukan latihan Kegel tanpa gagal, semestinya dan segera:

  1. Wanita hamil dan mereka yang berkali-kali dan sangat melahirkan
  2. Mereka wanita yang telah didiagnosis dengan tahap pertama yang tidak terlepas dari dinding vagina dan uterus.
  3. Kepada mereka yang menderita inkontinensia.
  4. Mereka yang ingin menguatkan otot intim dan merasai kualiti kehidupan seksual yang baru.

Sekarang anda boleh pergi ke latihan Kegel untuk menguatkan otot.

Semua latihan dibahagikan kepada tiga kumpulan - pemampatan, pelepasan dan penguncupan.

Pertama cuba memerah dan membongkar otot-otot perineum, menguruskan proses secara sedar. Dan lakukan dengan cara yang sama seperti semasa gangguan kencing. Tetapi hanya untuk memampatkan otot-otot yang diperlukan sehingga tiga saat menjaga mereka dalam nada maksimal. Kemudian ia bergaya untuk berehat. Sekarang teknik penguncupan otot - lakukan perkara yang sama, tetapi dengan cepat melonggarkan nada, relaksasi nada. Ini perlu dilakukan pada kadar terpantas yang boleh anda lakukan, dalam satu minit untuk bermula. Siri latihan terakhir adalah menolak. Wanita perlu mengulangi apa yang anda lakukan semasa dilahirkan - menolak, mencuba untuk menolak sesuatu daripada kerongkong. Cuba jangan pergi semuanya, tapi selagi mungkin.

Ini adalah tiga latihan asas Kegel, yang anda perlukan untuk menguasai. Latihan ini akan membantu anda, anda tidak akan mengalami kencing, seperti batuk yang kuat atau bersin tidak dijangka (ramai wanita tahu saat-saat yang canggung). Cuba masukkan jari ke dalam faraj, dan anda akan merasakan daya mampatan. Dan faham berapa banyak yang anda perlukan untuk mengikat otot. Pose di mana anda perlu terlibat dapat berbeza - ada yang mengendalikan latihan Kegel di mana sahaja. Pada latihan, orang melakukan latihan dan berbaring, dan duduk.

Pertama, buat setiap latihan di atas sepuluh kali, dan ulangi seluruh kitaran, katakan ... Tiga kali sehari. Tetapi masih, lebih baik daripada lima. Lima kali pada siang hari. Minggu demi minggu lakukan latihan dan meningkatkan bilangan pendekatan - pertama sehingga lima belas kali dalam satu pendekatan, kemudian ke dua puluh, kemudian tiga puluh.

Anda akan merasakan perbezaan. Terutama ia menyangkut dua perkara - inkontinensia urin dan .. Seks. Anda akan mengawal diri anda di sana dan menikmati kawalan ini, mengalami sensasi baru.

Pakar mengesyorkan untuk menghentikan 150 senaman (jumlah kesemua tiga jenis) pada siang hari.

Anda tidak dapat mengendalikan latihan Kegel pada bila-bila masa - dalam pengangkutan, semasa bekerja semasa rehat. Perkara utama - jangan berputus asa

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.