^
A
A
A

Suplemen protein

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Pengilang suplemen protein sangat menawarkannya kepada ramai atlet yang masih menganggap protein sebagai nutrien yang paling penting. Suplemen protein boleh dibahagikan kepada dua kategori: pertama termasuk protein keseluruhan - telur, susu atau protein soya, yang kedua mengandungi asid amino bebas atau gabungannya.

  • Seluruh Protein

Suplemen protein keseluruhan digunakan untuk meningkatkan jumlah protein dalam makanan, kadang kala diperkuat dengan asid amino yang berasingan. Untuk memenuhi keperluan protein, makanan tambahan protein tidak digunakan, kerana makanan mengandungi jumlah yang mencukupi. Walau bagaimanapun, suplemen ini mudah, terutamanya untuk atlet yang mempunyai keperluan kalori yang tinggi dan tidak mempunyai cukup masa untuk memasak dan makan. Sesetengah bahan tambahan sangat padat, tidak memerlukan pembekuan dan mudah untuk digunakan dalam hari "panas". Sesetengah daripada mereka boleh dicampur dengan susu dan menyediakan sehingga setengah keperluan protein, yang lain (serbuk protein) - dengan air dan sesuai untuk atlet yang tidak bertoleransi laktosa. Tablet atau pil protein biasanya mengandungi kurang protein daripada serbuk. Campuran larut untuk sarapan pagi adalah alternatif yang baik untuk serbuk protein yang mahal. Jubin tenaga yang mengandungi sekurang-kurangnya 7-14 g protein (1-2 auns), menyumbang kepada kepuasan keperluan protein dan mudah digunakan. Atlet perlu sedar bahawa beberapa makanan tambahan mengandungi jumlah protein yang berlebihan setiap hidangan (lebih daripada 50 gram) dan tidak perlu.

  • Asid amino individu

Kajian telah menunjukkan bahawa suplemen yang mengandungi sedikit asid amino tertentu dapat meningkatkan prestasi dengan menurunkan konsentrasi laktat dalam otot dan darah. Dos besar suplemen ini tidak meningkatkan prestasi. Aditif dengan beberapa asid amino berisiko, kerana ia boleh menyebabkan ketidakseimbangan metabolik, perubahan dalam penghantaran impuls saraf dan juga keracunan.

  • Asid amino dengan rantai bercabang

Keletihan sistem saraf pusat. Rantai amino asid amino (ACRT) -lucu, isoleucine dan valine-dikaji berkaitan dengan keletihan sistem saraf pusat. Ia biasanya dipercayai bahawa keletihan yang disebabkan oleh senaman yang berlebihan mempunyai asal usus, tetapi ia timbul di dalam otak. Terdapat teori bahawa, semasa menjalani latihan lama, serotonin yang berlebihan melepasi halangan otak darah dan menyebabkan keletihan; sesetengah penyelidik menggambarkan keadaan ini sebagai overtraining. Asam amino tryptophan adalah pelopor serotonin. Semasa loading daripada otot rangka BCAA teroksida, manakala jumlah mereka berkurangan dan jumlah darah asid lemak peningkatan, penyisihan tryptophan dari tempat sambungan kepada albumin plasma dan meningkatkan jumlah yang di dalam otak. Apabila nisbah tryptophan dan ACRT meningkat, lebih banyak serotonin memasuki otak. Mengubah nisbah ini dengan meningkatkan jumlah ACPT atau karbohidrat dapat mengurangkan aliran tryptophan ke dalam otak. Kajian ini mengesahkan pendapat tentang penggunaan karbohidrat untuk mengubah tahap serotonin, tetapi tidak membuktikan keberkesanan ACRT untuk mencegah keletihan.

HGH. Diasumsikan bahawa asid amino arginin dan lisin meningkatkan sintesis hormon pertumbuhan, dengan itu mendorong kesan anabolik disertai dengan pertumbuhan jisim otot.

Glutamin. Walaupun glutamin bukanlah asid amino penting, sesetengah penyelidik percaya bahawa ia perlu dalam dos yang besar semasa beban yang berlebihan. Glutamine terlibat dalam tindak balas imun. Dalam atlet dengan sindrom overtraining, tahap plasma glutamin terkurang, yang boleh memperburuk imuniti. Beban fizikal yang tegang tanpa pemulihan yang mencukupi merosakkan kedai-kedai glutamin, dan tubuh tidak dapat mensintesis glutamin dengan kelajuan yang cukup untuk mencapai tahap pra-beban. Glutamin juga boleh terlibat dalam sintesis glikogen otot. Kandungan glutamin yang mencukupi membantu meningkatkan sintesis protein selepas bersenam. Kajian tidak memberikan bukti konklusif yang menyokong penggunaan suplemen glutamin.

Dua aditif sejenis protein yang patut diberi perhatian ialah creatine dan beta-hydroxy-beta-methylbutyrate. Kedua-duanya boleh menyumbang kepada pertumbuhan jisim otot dan kekuatan, tetapi sama ada penggunaan jangka panjang mereka selamat tidak diketahui.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.