^
A
A
A

Risiko pengambilan protein yang berlebihan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Penggunaan makanan yang tinggi dalam protein merepresentasikan risiko kepada kesihatan manusia. Sesetengah penyelidik percaya bahawa, mungkin, kesan berbahaya yang berlebihan pengambilan protein adalah dibesar-besarkan.

  • Fungsi buah pinggang terjejas

Hubungan antara kelebihan protein dan disfungsi buah pinggang telah ditubuhkan. Lebih-tepu protein1, sebenarnya, menghasilkan beban tambahan untuk buah pinggang yang berkaitan dengan pelepasan nitrogen, jadi masalah dengan buah pinggang mungkin di atlet, siloviki, tetapi ini tidak terbukti. Kajian yang dijalankan ke atas haiwan tidak menyokong andaian bahawa penggunaan sejumlah besar protein menyebabkan masalah buah pinggang, walaupun haiwan makan makanan protein tinggi sepanjang hidup mereka. Penyelidik lain masih berhati-hati terhadap pengambilan protein yang berlebihan (lebih daripada 2 g-kg sehari) untuk mengelakkan masalah ini.

  • Dehidrasi

Pengambilan protein yang berlebihan menyebabkan risiko dehidrasi. Pembebasan nitrogen memerlukan kehilangan air, jadi atlet yang menggunakan sejumlah besar protein boleh berisiko mengalami dehidrasi. Atlet harus mengambil minuman yang mencukupi dan mengawal kepekatan air kencing, terutamanya apabila memakan diet protein tinggi.

  • Kehilangan kalsium

Dianggap bahawa kehilangan kalsium akibat diet protein tinggi meningkatkan risiko osteoporosis. Meningkatkan pengambilan protein diet boleh menyebabkan calcicuria. Makanan protein tinggi menyumbang kepada pengeluaran asid, yang kemudiannya dikeluarkan oleh buah pinggang. Kalsium dibebaskan dari tulang dan seperti penyangga berhubung dengan peningkatan beban asid. Kesan ini boleh diatasi oleh kandungan fosfat yang tinggi dalam makanan campuran. Walau bagaimanapun, badan menyesuaikan diri dan mengurangkan kehilangan kalsium, jika pengambilannya mencukupi. Nisbah kalsium dan protein dalam makanan> 20: 1 dapat menjamin perlindungan jaringan tulang yang memadai.

Diet tidak seimbang

Protein yang berlebihan adalah risiko yang paling besar sekiranya seorang atlet menggunakan jumlah karbohidrat yang tidak mencukupi untuk mengekalkan dan / atau mengisi semula kedai glikogen otot. Penggunaan makanan protein tinggi boleh menghadkan pilihan makanan, sehingga meningkatkan risiko kekurangan vitamin dan mineral.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.