^

Akibat dan komplikasi selepas transplantasi rambut

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Apabila kita memutuskan sejenis tindakan radikal, kita selalu mengharapkan penyelesaian kepada masalah kita dari dia. Namun, saya mahu memahami bahawa saya terpaksa bertahan dengan alasan yang baik.

Malangnya, untuk melihat apa keputusan akhir prosedur sedemikian sebagai transplantasi rambut adalah mustahil, kerana rambut tidak mula berkembang lebih lama selepas 3 bulan. Tetapi untuk melihat bagaimana  selepas rambut transplantasi rambut  mungkin sudah ada selama tiga bulan ini.

Perlu difahami bahawa perubahan rambut adalah proses fisiologi semulajadi, dan anda tidak perlu takut mengenainya. Di tempat rambut yang jatuh, maka yang baru muncul, dan ia tidak akan lebih buruk daripada sebelumnya. Jadi ia boleh jatuh seperti rambut yang tidak ditangkap, serta spesimen individu dari persatuan folikel, yang mana ia adalah masa untuk berubah.

Satu lagi perkara adalah bahawa bersama-sama dengan rambut yang disuntik, mereka yang tinggal di tempat mereka boleh gugur. Penyebab kehilangan mereka mungkin merosakkan bola lampu atau gangguan nutrisi tisu di kawasan pertumbuhan rambut akibat kerosakan pada saraf dan kapal semasa pembedahan.

Drop juga boleh menjadi rambut yang utuh yang sensitif terhadap dihydrotetosterone, yang hanya tidak jatuh sebelum operasi, dan mereka yang hanya kehilangan nutrien kurang di sebelah rambut yang kuat dipindahkan. Fenomena semacam itu sebagai kejatuhan selepas prosedur doktor rambut lemah sendiri memanggil kejutan (Hairloss shok).

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah untuk menormalkan tahap hormon, ternyata, keadaan ini: diimplan rambut yang kuat dari belakang dan sisi kepala masih tinggal di tempat dan saudara-mara yang tinggal di dahi dan mahkota terus tidur. Sudah jelas bahawa semua ini dicerminkan dalam kepadatan kepala pendengaran dan penampilan gaya rambut. Sebagai contoh, rim atau gash tanpa bulu boleh dibentuk, yang memerlukan operasi berulang untuk mengisi "batal" yang terbentuk. Tetapi jelas juga bahawa tidak lama lagi akan ada apa-apa untuk menampung kekurangan tersebut.

Satu lagi detik yang tidak menyenangkan - satu  parut  jalur operasi  pemindahan rambut. Pertama, agak menyakitkan, yang menjadikannya sukar untuk merawat prosedur. Kedua, ia tetap ketara walaupun selepas beberapa ketika, kerana kulit di atas kepala terbentang, regangan dan parut di tapak jahitan. Walaupun jalur 10 sentimeter tidak begitu mudah untuk menyamar, belum lagi parut 20-25 cm panjang.

Kehadiran bekas luka menjadikannya mustahil untuk rambut pendek, kerana dalam hal ini ia kelihatan seperti sesuatu yang tidak alami. Untuk tidak menghadkan diri dalam memilih gaya rambut, anda perlu memikirkan akibat dari kaedah yang berbeza terlebih dahulu. Selepas transplantasi rambut yang lancar dan bukan pembedahan, sebagai contoh, masalah seperti itu tidak timbul.

Komplikasi selepas pembedahan pemindahan rambut

Kemungkinan pelbagai komplikasi, tentu saja, bergantung kepada jenis operasi dan pemindahan yang digunakan, profesionalisme doktor, penjagaan kepala dan rambut selepas prosedur, ciri-ciri organisma, penyakit bersamaan. Oleh itu, pemindahan rambut selalu merupakan risiko tertentu, yang boleh dikurangkan secara bertanggungjawab dengan pilihan jenis campur tangan dan oleh pakar yang akan melaksanakan operasi. Untuk mengejar rambut yang cantik, anda tidak boleh menahan penyakit yang ada, supaya prosedur tidak dibuang dalam angin dengan wang yang digabungkan dengan masalah kesihatan yang diterima.

Apa bahaya yang boleh menanti pesakit yang mengambil langkah tegas ke arah memulihkan imej seseorang dengan rambut yang mewah dengan bantuan operasi yang jarang dan agak murah untuk menanamkan rambut buatan:

 • tindak balas alahan yang sangat kerap kepada biofib, yang ditunjukkan dalam bentuk gatal-gatal yang teruk dan ruam pada kulit,
 • peningkatan peluh pada orang yang terdedah kepada hiperhidrosis,
 • pengaktifan sistem imun dan keterpurukan penyakit kulit apabila memperkenalkan komponen buatan ke dalam badan,
 • kehilangan rambut yang dipindahkan kerana penolakan badan mereka,
 • suplasi luka di zon pemindahan (sistem imun menganggap rambut tiruan sebagai serpihan, jadi "gerombolan" leukosit dihantar ke kawasan pengenalan rambut)
 • Kemerosotan keadaan rambut buatan, mereka mula kelihatan tidak rapi, yang dari masa ke masa membuat gaya rambut ceroboh.

Ya, operasi ini membolehkan anda menjimatkan wang, mendapatkan hasil yang sama seperti ketika memindahkan rambut anda, tetapi pada waktunya mungkin ternyata prosedur hanya memperburuk keadaan dan orang itu sebenarnya membayar untuk kekecewaan. Transplantasi rambut buatan - ini sepatutnya menjadi perkara terakhir seseorang dalam keadaan putus asa masih boleh membuat keputusan. Risiko kegagalan dalam keadaan ini sangat tinggi.

Kini mari kita kembali ke operasi transplantasi rambut yang lebih biasa (autotransplantation) dengan pelbagai kaedah. Bagi teknik lancar dan tidak pembedahan, terdapat beberapa jenis komplikasi yang mungkin:

 • ketidakselesaan dalam bidang prosedur mungkin hanya pada hari pertama selepas operasi, tidak ada kesakitan, tetapi untuk menghilangkan ketidakselesaan, doktor mungkin menasihati mengambil ubat anestetik,
 • gatal-gatal kepala di tapak rambut yang dipindahkan, tanpa tanda-tanda alergi yang lain, menjadi penunjuk penyembuhan mikroorganisma, ia boleh bertahan sehingga 10 hari, di mana lebih baik untuk tidak menggunakan kesan fizikal pada kulit, i.e. Ia tidak digalakkan untuk menggaru kepala anda,
 • bengkak muka dan pelanggaran sensitiviti kulit kepala pada kali pertama selepas pembedahan, yang dianggap sebagai pilihan untuk tindak balas normal badan untuk mengganggu kerja-kerja,
 • penampilan di kawasan transplantasi rambut berdarah kecil dari microranuncles, yang biasanya hilang dalam minggu pertama,
 • pendarahan (komplikasi ini sangat jarang berlaku dan memerlukan intervensi pakar),
 • pembentukan dalam kulit berdekatan rasuah yang diimplan meterai menyakitkan kecil yang dipenuhi cecair serous (seroma), yang biasanya dianggap sebagai tidak berbahaya, tetapi cecair masih akan keluarkan ambulatori dan memakai beberapa hari pembalut tekanan,
 • lebam, pendarahan akibat daripada kulit (hematomas kecil menyelesaikan secara bebas dan jumlah memerlukan campur tangan seorang doktor, yang akan membantu membuang darah yang terkumpul dan membalut kapal pendarahan)
 • dengan penjagaan kulit yang tidak betul pada hari-hari pertama selepas pemindahan atau kecacatan langkah-langkah pembasmian kuman semasa penyediaan dan menjalankan operasi adalah mungkin untuk menjejaskan kerusakan mikro di tempat-tempat penyitaan dan pengenalan folikel rambut. Adalah jelas bahawa mentol yang terjejas hanya boleh meninggalkan katil mereka, yang menjejaskan hasil akhir pemindahan.

Teknik-teknik jalur operasi boleh mempunyai lebih banyak komplikasi yang berkaitan dengan bahagian pembedahan prosedur:

 • Apabila tampalan dipotong pada bahagian kepak dan bahagian sisi kepala dengan lebar sehingga 3 cm, tepi luka perlu ditarik bersama untuk memohon jahitan. Akibat ketegangan yang kuat, kadang-kadang mungkin untuk mengharapkan kecerobohan tepi luka tersebut, yang diperhatikan pada minggu pertama selepas campur tangan. Dalam beberapa kes, walaupun perlu menggunakan suturing berulang.
 • Sekiranya jangkitan boleh dirawat dengan luka kecil, apa yang boleh kita katakan mengenai luka besar di mana rasuah untuk memotong pemindahan telah diambil. Sebab-sebab jangkitan akan sama seperti dalam kes-kes teknik bukan pembedahan. Ini memerlukan rawatan dengan ubat anti-radang dan antibiotik.
 • Jangkitan luka, ketegangan yang kuat dari tisu-tisu di sekelilingnya dan kecenderungan genetik boleh menyebabkan penampilan dalam bidang bidang operasi parut keloid, yang merupakan pembentukan tisu penghubung. Parut terbentuk selepas penyembuhan luka selama beberapa bulan dan berkembang dalam masa beberapa tahun. Apabila pertumbuhan mereka berhenti, anda boleh menggunakan pembentukan formasi bukan estetik ini, yang juga boleh membawa ketidakselesaan fizikal. Sehingga itu, anda akan ada kaitan dengan penggunaan kortikosteroid dan pembalut.
 • Salah satu komplikasi pemindahan rambut boleh dijangkakan walaupun semasa pembedahan kerana tindakan yang salah dari kakitangan yang menjalankan prosedur. Ini merujuk kepada nekrosis marginal kepak yang dikeluarkan dari bahagian kepak kepala. Ia mesti menyebabkan perubahan warna bahagian kepak. Bahagian dengan nekrosis awal tisu harus dikeluarkan, ia tidak boleh digunakan untuk pemindahan.

Kami bercakap tentang kemungkinan komplikasi prosedur pemindahan rambut, yang mana pesakit harus mengenali sebagai tambahan kepada doktor. Pesakit mempunyai hak untuk mengetahui pelbagai jenis risiko yang berkaitan dengan kesihatannya.

Tetapi hakikat bahawa risiko sedemikian wujud sama sekali tidak bermakna komplikasi akan berlaku. Jika tidak, operasi pemindahan rambut tidak begitu popular seperti yang kita ada sekarang. Kita perlu faham bahawa risiko wujud walaupun jalan melintasi lampu isyarat, tetapi ini tidak mengehadkan pergerakan kita di persimpangan, jika ada keperluan seperti itu.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.