^

Langkah-langkah keselamatan untuk bekerja dengan laser

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Kepentingan langkah-langkah keselamatan ketika bekerja dengan laser tidak dapat dipertingkatkan. Keselamatan ditentukan oleh piawaian semasa, tetapi tidak terhad kepada mereka.

trusted-source[1], [2],

Kacamata keselamatan

Unsur keselamatan pertama ketika menggunakan laser adalah untuk mencegah kerusakan mata. Kerosakan boleh berlaku dengan kedua-dua panjang gelombang yang kelihatan dan tidak kelihatan. Majoriti laser moden dengan panjang gelombang yang tidak kelihatan digunakan untuk pengisaran mempunyai laser tenaga rendah serentak yang berasingan, biasanya laser helium-neon, yang berfungsi sebagai "pancaran membimbing." Sinar ini boleh dilihat apabila laser berfungsi.

Mata pesakit, kakitangan operasi dan pakar bedah harus dilindungi dari kerosakan laser yang tidak sengaja. Semua orang di dalam bilik operasi mesti mempunyai perlindungan mata. Gogal pelindung mesti sepadan dengan panjang gelombang laser tertentu. Petunjuk kepadatan optik dan panjang gelombang, yang mana cermin mata dilindungi, harus dicetak di rim mereka. Gogal pelindung mesti mempunyai ketumpatan optik sekurang-kurangnya 5. Skala kepadatan optik adalah eksponen. Oleh itu, kepadatan optik 5 bermakna bahawa pada panjang gelombang yang ditunjukkan pada bingkai cermin mata, hanya satu tenaga laser sepuluh-ribu melewati kanta. Apabila bekerja dengan laser erbium atau karbon dioksida, pesakit sama ada menggunakan cermin mata pelindung, atau menyimpan mata mereka tertutup, dengan kain lap basah digunakan pada kelopak mata. Apabila merawat kulit yang lebih nipis pada kelopak mata di pinggir mata soket mata, mata harus dilindungi oleh skrin logam yang tidak mencerminkan.

Salutan tidak mudah terbakar

Salutan basah atau kerangka reflektif akan mengurangkan risiko luka bakar dari bunga api.

Rawatan Kulit

Dadah berdasarkan alkohol tidak boleh digunakan untuk rawatan kulit. Lebih selamat menggunakan penyelesaian bukan alkohol, seperti Phisohex. Semua pembersih kulit perlu digunakan dengan langkah berjaga-jaga yang sesuai.

Evakuasi asap

Untuk menangkap kandungan stok asap yang dihasilkan semasa operasi laser, adalah perlu menggunakan alat pencuci asap reka bentuk khas dengan penapis.

trusted-source[3], [4], [5]

Topeng pelindung

Semua orang di dalam bilik operasi mesti memakai topeng pelindung khas yang secara berkesan menapis zarah-zarah berjangkit dalam stub asap. Topeng ini mempunyai saiz liang 0.1 μm.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.