^
A
A
A

Adakah saya perlu menghukum kanak-kanak dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Kesakitan kepada kanak-kanak, terutamanya kecil, menyebabkan mustahil! Memohon hukuman fizikal, orang dewasa menimbulkan kerosakan langsung terhadap keperibadian kanak-kanak yang masih dibentuk. Sudah tentu, walaupun ibu bapa yang paling ringan dan tenang kadang-kadang boleh marah dengan bersungguh-sungguh dan menampar anak. Tidak ada yang baik dalam hal ini, tetapi jika ini adalah pengecualian terhadap peraturan, maka itu tidak akan membahayakannya. Adalah sangat penting bahawa anda, setelah tenang, terangkan kepadanya bahawa anda telah melakukan sesuatu dalam hati anda bahawa anda sendiri tidak bersetuju. Sebagai contoh, anda perlu mengatakan: "Maaf, saya tidak boleh menolak." Saya tidak sepatutnya memukul kamu. " Perkataan sedemikian akan difahami walaupun oleh seorang anak kecil. Dan yang paling penting, mereka penting untuk mengukuhkan hubungan yang benar-benar mesra antara ibu bapa dan kanak-kanak.

Apabila anda menghukum seorang kanak-kanak, anda hanya bertindak balas terhadap tingkah laku buruknya. Hukuman mengatakan bahawa anda tidak akan bertolak ansur dengan tingkah laku hari ini dan sekarang, tetapi kanak-kanak tidak tahu sama sekali bagaimana dia harus berkelakuan esok, sehari selepas esok dan dalam sebulan.

Mengenai hukuman fizikal tidak boleh mengatakan perkataan yang baik tunggal (walaupun sesetengah lzhepedagogi, untuk parafrasa klasik Marxsisme, berkata: "Bitio menentukan kesedaran"). Untuk bermula, anda boleh melumpuhkan kanak-kanak. Walaupun "mudah" (dari sudut pandangan anda) tamparan boleh cukup kuat untuk seorang kanak-kanak kehilangan keseimbangan, jatuh dan memukul kepalanya atau belakang. Pukulan ke kepala boleh menyebabkan gegaran, dan di telinga - gangguan pendengaran. Dan ini bukan satu fakta bahawa anak itu memahami mengapa dia dihukum. Kebanyakan kesalahan zaman kanak-kanak adalah disebabkan oleh impulsif dan keliru. Sebagai contoh, anda memukulnya untuk memanjat ambang dan membongkar periuk bunga. Besok dia lagi naik ke sana, dan kamu memukulnya lebih keras. Namun demikian, penguatan hukuman pada akhirnya dapat berubah menjadi pukulan yang paling nyata. Para saintis penyelidikan mengatakan bahawa kanak-kanak yang spanked, tidak ingat apa yang mereka telah dihukum. Mereka menyakiti, mereka dihina dan cuba untuk melarikan diri dari orang dewasa, kemarahan yang meluap-luap, tetapi semua pada masa yang sama tidak bertaubat. Hukuman fizikal tidak dapat merayu kepada perasaan taubat dalam perbuatan bayi. Dalam kes ini, ia akan menjadi lebih baik untuk mengetahui apa yang dia mahu melihat anak tetingkap ini (mungkin ada bernilai "growls" mesin sehingga ini ghaib), dan cuba untuk memenuhi rasa ingin tahu beliau. Dan selepas menunjukkan bahawa dia terhempas periuk bunga dan menjelaskan bahawa "bunga terluka, dia jatuh dan memukul. Lagipun, anda, apabila anda jatuh, ia menyakitkan mogok. Ia adalah perlu untuk meneruskan, jika anda mahu melihat keluar dari tingkap, meminta seseorang untuk bergerak bunga atau lakukan dengan selesaikan diri sendiri. " Kemudian timbul maaf untuk bunga, yang telah menyakiti, boleh menyebabkan bertaubat dan ingat kanak-kanak.

Menutup seorang kanak-kanak di dalam bilik atau mengharamkannya untuk meninggalkannya juga merupakan hukuman bodoh. Jika dia mengalami hukuman sedemikian, maka dia mungkin mempunyai keengganan untuk melawat bilik ini. Ia lebih bodoh untuk menggabungkan ini dengan mematikan cahaya di dalamnya. Ini adalah kesedihan! (Jadi tidak jauh dari gangguan psikiatri!)

Jika anda membuat bayi memakai bib berterusan kerana dia telah menumpahkan supnya beberapa kali, anda hanya menekankan pada perbelanjaannya, kerana anda lebih kuat daripada dia dan kuasa dalam keluarga adalah milik anda. Menghukum dia dengan cara ini, anda hanya biarkan dia berasa tidak bernilai dan tidak berdaya.

Jika anda benar-benar cuba menunjukkan kepada anak bagaimana bersikap, tidak perlu menyinggung atau memalukannya. Sebagai contoh, bermain, kanak-kanak mula membuang mainan ke semua arah (contohnya, dia menggambarkan letupan). Pada masa yang sama, salah seorang daripada mereka rosak. Sudah tentu, kanak-kanak itu kecewa. Dan anda, bukan mengutuk, cuba untuk memperbaikinya - iaitu, menunjukkan bahawa anda tidak kecewa kelakuannya, dan hakikat bahawa mainan yang rosak, dan ia kini mustahil untuk bermain. Pelajaran ini akan lebih berkesan untuk kanak-kanak: dia akan memahami bahawa ini tidak perlu, jika tidak, peristiwa yang tidak menyenangkan mungkin berlaku. Dalam kes ini, hukuman itu akan menjadi seperti yang dia lakukan sendiri, dan bukan apa yang boleh anda lakukan dengannya.

Tugas ibu bapa yang membesarkan anak tidak mudah: kita harus membiarkan anak tahu apa hasil tindakan ruamnya sendiri yang harus disesali. Apa-apa hukuman lain yang dianggap oleh anak sebagai dendam, sebagai hasrat untuk menubuhkan dirinya atas perbelanjaannya. Kerana ini, dia tidak mahu mematuhi anda, bertindak dengan cara anda. Anda harus cuba mengajar bayi untuk menguruskan emosi dan tindakan mereka, untuk mengambil tanggungjawab sepenuhnya terhadap tindakan mereka.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.