^

Analisis AFP dalam kehamilan: bagaimana untuk menjalankan dan apa yang ditunjukkan oleh kajian

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Penyimpangan dalam perkembangan kanak-kanak dalam tempoh intrauterin lebih awal dapat dikesan hanya selepas penampilan bayi. Kemudian, terdapat ultrasound, yang memberikan maklumat yang mencukupi mengenai anomali kasar perkembangan janin, bermula dari 10-14 minggu kehamilan. Analisis laboratorium untuk alpha-fetoprotein menjadi alat yang layak untuk kaedah instrumental belajar ibu-ibu masa depan. ACE semasa kehamilan dianggap sebagai prosedur yang agak popular, yang pada permulaan sembilan bulan menunjukkan dan, jika boleh, menghalang akibat yang berbahaya untuk kanak-kanak dan ibunya.

Apakah yang dimaksudkan dengan analisis ACE dalam kehamilan?

Dalam bidang perubatan, lazimnya menggunakan singkatan untuk menunjukkan banyak perkataan dan konsep yang kompleks. Biasanya ini adalah huruf pertama dari komponen yang berlainan dalam konsep tertentu. Contohnya, huruf ACE digunakan untuk menentukan protein khusus yang terdapat dalam darah mana-mana wanita mengandung. Ia dipanggil alpha-fetoprotein.

Ia mesti dikatakan bahawa alpha-fetoprotein bukanlah bahan asing untuk manusia, ia dihasilkan dalam sistem pencernaan (terutama di hati) lelaki dan wanita. Benar, pengeluarannya adalah minimum dan pada orang yang sihat tidak melebihi 10 IU per ml darah.

Kandungan AFP dalam batas 0.5-10 IU / ml dianggap sebagai norma untuk tidak hamil. Pada terasnya adalah Glikoprotein AFP antitumor komponen dan di hadapan hati atau urogenital proliferatif proses aktif ciri tumor kanser, badan sebagai tindak balas termasuk pelik perlindungan diri dari antineoplastic menghasilkan lebih banyak protein. Masa ini pakar onkologi yang berminat, kerana ia boleh mengesan tumor di dalam hati, organ seks, kelenjar susu.

Peningkatan kepekatan ACE boleh menyebabkan sebarang penyakit hati yang serius, seperti hepatitis atau sirosis, yang secara semula jadi radang dan nekrotik dalam tisu badan. Dalam kes ini, analisis mendedahkan kandungan ACE dalam darah dalam lingkungan 15-18 IU setiap ml. Peningkatan tahap protein tertentu menunjukkan perkembangan kanser.

Tetapi kebimbangan ini bukan hanya wanita hamil. Di ibu-ibu masa depan, peningkatan konsisten yang stabil dalam ACE dianggap normal dan dalam kebanyakan kes menunjukkan bahawa kanak-kanak sedang berkembang.

Tetapi bagaimana perkembangan kanak-kanak dan peningkatan tahap AFP? Organisme betina disusun dengan cara yang luar biasa. Ia menyediakan segala-galanya untuk kesinambungan keluarga, supaya seorang wanita dapat menanggung dan mengeluarkan semula salinan kecilnya. Selepas pecahnya folikel dan pembebasan telur dalam badan wanita, kelenjar endokrin sementara terbentuk - badan kuning, yang tugasnya adalah pengeluaran hormon yang memelihara dan menyokong kehamilan.

Sekiranya konsep tidak berlaku, tubuh kuning mati kerana tidak perlu. Dengan kehamilan, kelenjar sementara yang menghasilkan estrogen dan progesteron wujud sehingga pematangan penuh tempat kanak-kanak berlaku. Ia berada di dalam badan kuning bahawa sintesis AFP berlaku sebelum ia mula dihasilkan dalam tubuh embrio. Tidak hairanlah, walaupun pada wanita yang tidak hamil, tahap alpha-fetoprotein lebih tinggi daripada lelaki yang sihat.

Walaupun terdapat badan kuning, kepekatan ACE dalam tubuh seorang wanita hamil dan seorang wanita yang tidak hamil hampir sama. Tetapi kira-kira 5 minggu kehamilan apabila janin terbentuk hati dan organ-organ pencernaan asas-asas muncul, tahap AFP mula meningkat secara berterusan, kerana pengeluaran AFP berlaku terutamanya dalam hati dan usus embrio manusia.

Awal 2 trimester, apabila siap pembentukan sistem penghadaman bayi, dan pada mulanya cecair amnion untuk memasukkan produk aktiviti penting yang terdiri daripada protein dan AFP berbeza wanita dan darah analisis, yang mana perkumuhan berlaku dan bahan-bahan yang tidak diperlukan dari badan wanita dan cecair amnion.

Apabila bayi berkembang, kandungan AFP dalam darah ibu meningkat. Bermula dari minggu kehamilan ke-33, pembentukan organ dan sistem kanak-kanak digantikan dengan tempoh pertumbuhan, dan tahap ACE kepada kebanyakan genera dalam norma kekal stabil.

Tetapi apakah peranan protein protein alpha-fetoprotein dalam perkembangan bayi, bukan untuk apa-apa yang begitu aktif berkembang dalam tubuh kanak-kanak dalam tempoh perkembangan intrauterin? Mari kita pertimbangkan beberapa fungsi asasnya:

 • AFP adalah pelbagai protein pengangkutan, untuk membantu protein dan asid lemak poli tak tepu yang diperlukan untuk membina membran sel dan bayi tisu, masukkan darah janin dari darah ibu. Ini adalah perlu untuk pertumbuhan dan perkembangan normal embrio, terutamanya dalam dua semester kehamilan yang pertama.
 • Mengangkut lemak tak tepu yang penting adalah penting, dan bulan terakhir kehamilan, kerana lemak yang terlibat dalam pembentukan kompleks surfactant alveolar - Sambungan, memberikan peluang pernafasan spontan kanak-kanak selepas lahir.
 • AFP melindungi tubuh kanak-kanak dari kesan negatif estrogen hormon wanita, melebihi tahapnya boleh menyebabkan akibat jangka panjang yang tidak menyenangkan dalam bentuk proses tumor dalam sistem pembiakan kanak-kanak.
 • Membantu mengekalkan tekanan darah yang stabil dalam sistem peredaran darah janin.
 • AFP adalah sejenis perlindungan kanak-kanak daripada kesan agresif sistem kekebalan ibu, yang dapat merasakan embrio sebagai badan asing. Protein mengurangkan sintesis antibodi dalam tubuh seorang wanita, yang menggalakkan kehamilan dan mengurangkan risiko keguguran spontan.

Seperti yang anda dapat lihat, protein alpha-fetoprotein merupakan petunjuk penting perkembangan dan kesihatan kanak-kanak, serta bukti bagaimana kehamilan itu berlaku. Pada masa yang sama, faktor yang membimbangkan adalah peningkatan dalam tahap AFP berkaitan penunjuk normal, dan penunjuk terlalu rendah. Dalam kes pertama, kita boleh membicarakan masalah kesihatan bagi ibu dan anak, dan pada masa yang kedua terdapat risiko besar penundaan yang serius pada perkembangan janin dan penamatan awal kehamilan.

Singkatan AFP doktor sering memanggil bukan sahaja protein itu sendiri, tetapi juga analisis makmal yang diberikan semasa hamil. Mengenai ciri-ciri kelakuan dan hasil kajian, kami akan bercakap lebih lanjut.

Petunjuk untuk prosedur AFP semasa kehamilan

Kami akan berkata pada masa yang sama bahawa disebabkan kejadian peningkatan awal kehamilan dan kelahiran kanak-kanak dengan pelbagai jenis anomali perkembangan, kaedah diagnostik pranatal (antenatal) segera meningkat dengan ketara. Jika terdahulu seorang wanita boleh didaftarkan pada bila-bila masa dan menjalani pemeriksaan ultrasound sekali-kali, kini doktor hanya menegaskannya. Bahawa dalam perundingan wanita, ibu-ibu masa depan telah dirawat dalam minggu pertama selepas konsepsi, dan lebih baik pada peringkat perancangan kehamilan.

Dalam kes ini, ultrasound semasa kehamilan boleh dilakukan beberapa kali, bagaimanapun, serta penyerahan semua jenis ujian, jika seorang doktor telah mencurigai kehamilan yang terjadi dengan beberapa komplikasi. Ini adalah ujian makmal seperti AFP, hCG, antibodi, hormon, dsb.

Idealnya, doktor mengesyorkan melakukan analisis AFP semasa kehamilan pada semester pertama, yang berlangsung sehingga 13 minggu selepas pembuahan. Istilah yang paling sesuai ialah 10-12 minggu kehamilan. Benar, ia hanya syor. Tetapi dalam beberapa kes, doktor boleh mendesak ujian makmal awal, dan sebabnya mungkin:

 • hubungan seks darah antara saudara dekat, dari mana anak itu dikandung,
 • kehadiran dalam kehamilan kehamilan yang membawa kepada kelahiran kanak-kanak dengan penyakit keturunan atau kelainan perkembangan,
 • kelahiran lewat, jika ibu masa depan lebih dari 35 tahun,
 • keguguran sebelumnya, kelahiran anak-anak mati, rawatan kemandulan yang lama,
 • penerimaan wanita hamil pada malam sebelum konsep kontraseptif atau dadah yang boleh memberi kesan toksik pada embrio,
 • kehadiran kecacatan keturunan dalam wanita hamil dan episod penyakit sedemikian dalam genus kedua ibu bapa,
 • penyalahgunaan alkohol, penggunaan dadah dan merokok.

Analisis AFP juga harus diberikan kepada wanita yang terdedah pada malam atau awal kehamilan dengan kesan radiasi, racun dan toksin, kesan radiasi pengion. Dia dilantik jika ibu masa depan terpaksa melakukan X-ray pada bulan pertama selepas pembuahan.

Mengikut keputusan analisis, doktor menyimpulkan bahawa kajian kedua diperlukan sedikit kemudian (antara minggu ke-13 dan ke-20 kehamilan). Petunjuk untuk melakukan analisis berulang adalah sebarang penyelewengan AFP dari norma, yang mungkin menunjukkan:

 • pelbagai anomali serius perkembangan kanak-kanak,
 • malfungsi dalam kerja dan nekrosis tisu hati kanak-kanak, yang mungkin di bawah pengaruh jangkitan virus, penggunaan oleh ibu alkohol masa depan, dan lain-lain,
 • janin mempunyai anomali gen,
 • tumor sel embrionik yang paling sering terbentuk di buah zakar dalam kanak-kanak lelaki atau ovari pada kanak-kanak perempuan,
 • Penyakit hati yang serius pada wanita yang paling mengandung,
 • pembangunan pada ibu masa depan onkologi hati, seks atau kelenjar seks.

Mana-mana kecurigaan doktor perlu disahkan atau ditolak melalui pelbagai kajian, di mana komposisi kehamilan termasuk analisis ACE.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Teknik AFP semasa kehamilan

Memandangkan semua faedah dan keperluan untuk diagnosis awal kehamilan anomali perkembangan janin, analisis yang dijalankan untuk tujuan ini harus dirawat dengan segala kesungguhan dan tanggungjawab. Lagipun, walaupun mengambil ujian darah umum memerlukan beberapa penyediaan, dan apa yang boleh kita katakan mengenai analisis untuk protein tertentu. Pilihan terbaik adalah untuk berunding mengenai ujian AFP dengan seorang doktor wanita yang akan memberitahu anda kapan untuk menyelesaikannya dan bagaimana untuk mempersiapkannya dengan betul.

Apakah keperluan untuk menyediakan analisis untuk alpha-phenoprotein memberitahu ibu mengandung seorang doktor yang berpengalaman:

 • satu setengah atau dua minggu sebelum kajian makmal di kalangan wanita hamil perlu dibuat untuk berhenti mengambil sebarang ubat, kerana bahan-bahan aktif ubat-ubatan, mendapatkan ke dalam darah, boleh mengganggu prestasi hemoglobin janin (bayi yang baru lahir hemoglobin masukkan katil vaskular ibu)
 • pada malam sebelum penghantaran darah ke AFP hari sebelum prosedur, anda perlu menukar diet, menghapuskan daripadanya lemak, makanan masin atau pedas dan makanan goreng dan apa-apa jenis alkohol (semua yang kita makan terpancar di dalam kerja-kerja sistem penghadaman dan hati, jadi ia boleh menyebabkan turun naik dalam tahap alpha-fetoprotein),
 • pada malam petang ia perlu untuk menolak makan lewat, anda boleh makan sehingga pukul 9 petang, supaya pada pagi hari perut kosong untuk melawat makmal,
 • Pada waktu pagi pada hari analisis, ia tidak dilarang untuk minum air, tetapi jumlahnya tidak boleh melebihi 100-150 ml,
 • jika tidak ada kemungkinan untuk lulus analisis di pagi hari, ia boleh diambil pada sebelah petang, tetapi pada masa yang sama dari makanan terakhir ke pensampelan darah mesti lulus sekurang-kurangnya 4-6 jam,
 • selama beberapa hari sebelum kajian itu harus mengurangkan aktiviti fizikal, lebih banyak rehat, kerana semua ini memberi kesan kepada kerja-kerja organ-organ kita dan boleh memutarbelitkan keputusan apa-apa analisis.

Seperti yang dapat anda lihat, penyediaan untuk analisis tidak membayangkan sekatan besar dan prosedur khas, tetapi sangat penting untuk ketepatan dan kebolehpercayaan hasil yang diperolehi selepas itu.

Proses pensampelan darah tidak begitu sukar. Darah diambil dengan jarum 10 cc dari vena. Di tengah bahu, seorang wanita diletakkan di atas tourniquet getah dan diminta bekerja dengan cam, selepas itu doktor merawat kawasan antiseptik di sekeliling vena bengkak dan menghilangkan tourniquet. Ia tetap hanya dengan tepat membuat tusukan di dinding vena dan mengambil jumlah darah yang diperlukan.

Selepas prosedur, sekeping bulu kapas direndam dalam alkohol digunakan untuk luka dan seketika wanita itu diminta untuk memegang lengannya yang bengkok pada siku.

Jumlah darah diambil untuk analisis adalah 10 ml. Selepas itu, darah disiasat dengan bantuan peranti untuk analisis dan khas reagen yang membolehkan doktor untuk menyerlahkan protein dan menilai tumpuan dan setiap mililiter darah, yang merupakan petunjuk diagnostik penting kehamilan berlaku.

Selalunya analisis sedemikian dilakukan bersempena dengan yang lain. Kajian diagnostik standard wanita hamil adalah ketiga-tiga ujian: ACE, HCG dan HCG, yang, dalam banyak makmal boleh diambil pada masa yang sama, ia akan mempunyai nilai diagnostik yang lebih besar.

Prestasi biasa

Untuk memahami sama ada segala sesuatu adalah normal untuk seorang ibu dan bayi masa depan, doktor perlu bergantung pada sesuatu. Iaitu, terdapat norma-norma tertentu protein AFP dalam darah ibu, yang menunjukkan kehamilan yang tidak rumit. Tetapi apabila kepekatan alpha-fetoprotein meningkat dengan perkembangan embrio, norma-norma ini adalah ketat terikat pada tempoh tertentu kehamilan. Oleh itu, pada trimester pertama, analisis kehamilan ACE harus memberikan nilai yang lebih rendah daripada yang kedua, dan selepas 32-34 minggu, hasil kajian makmal menjadi tidak akurat.

Tetapi kita bercakap mengenai tempoh masa yang kecil, jadi pertimbangkan peraturan ACE, ia masuk akal tidak mengikut bulan dan minggu minggu kehamilan, apa yang akan membantu kami sebuah meja khas di mana lajur pertama mengandungi tempoh kehamilan, dan dalam kedua dan ketiga - had bawah dan atas normal.

Dari konsep hingga 13 minggu

0.5

15th

Dari 14 hingga 17 minggu

15th

60

Dari 17 hingga 21 minggu

15th

95

Dari 21 hingga 25 minggu

27hb

125

Dari 25 hingga 29 minggu

52

140

Dari 29 hingga 31 minggu

67

150

Dari 31 hingga 33 minggu

100

250

Dari 33 minggu sebelum penghantaran

 analisis tidak dijalankan

 

Petunjuk alpha-fetoprotein ditunjukkan dalam unit antarabangsa (IU), dikira setiap 1 ml darah wanita hamil. Satu sistem penumpuan tunggal mengelakkan kekeliruan dan salah tafsir hasil diagnostik.

Menurut kajian, sebelum minggu ke-13 kehamilan, tahap alpha-fetoprotein dalam darah wanita hamil tidak biasanya melebihi 15 IU / ml. Dan selepas 30 minggu ia mencapai maksimum - 100-250 IU per ml, yang juga dianggap normal. Seperti yang kita lihat, percanggahan dalam angka agak besar dalam tempoh masa yang sama, dan pada umumnya semasa kehamilan.

Walaupun indeks ACE semasa mengandung tidak melampaui batas atas atau bawah norma, tidak ada yang perlu dikhuatiri tentang ibu masa depan. Tetapi penunjuk di atas atau di bawah norma memerlukan kajian tambahan. Dan semakin banyak perbezaan dari indikator normal, semakin serius keadaan.

trusted-source[12], [13], [14]

Menaikkan dan menurunkan nilai

Assay untuk protein alfa-fetoprotein, salah satu petanda tumor boleh diberikan sebagai seorang wanita hamil, dan seorang lelaki yang tidak dirancang penambahan kepada keluarga. Dalam kes kedua, kajian ini ditetapkan jika terdapat kecurigaan terhadap proses tumor, dan hasil negatif adalah lebihan norma AFP. Tetapi pada kehamilan, apa-apa penyimpangan dari norma dianggap berbahaya, dan tidak kira bagaimana ia berlaku.

Selalunya ia adalah kandungan normal atau meningkat alpha-fetoprotein. Peringkat AFP semasa mengandung boleh menunjukkan pelanggaran berikut:

 • kehadiran bukan satu, tetapi dua atau lebih embrio (ini dipanggil kehamilan berganda, memerlukan perhatian khusus dan disertakan dengan pelepasan ke dalam ibu darah double, kuantiti dan lain-lain tiga kali ganda daripada alpha-fetoprotein),
 • tempoh masa kehamilan yang tidak jelas (ralat beberapa minggu boleh menentukan jika seseorang menganggap betapa pesatnya kepekatan AFP meningkat),
 • jangkitan dalam darah wanita hamil, dihantar dari ibu ke janin dan menjejaskan hati bayi, menyebabkan nekrosis tisu,
 • tidak sepadan dengan berat badan dan saiz janin dengan tempoh mengandung yang telah ditetapkan (janin besar),
 • keterlambatan pertumbuhan intrauterin,
 • perkembangan hernia umbi pada bayi yang belum lahir,
 • gastroschisis - patologi kongenital, yang dicirikan oleh kecacatan pada dinding perut janin, di mana beberapa organ rongga abdomen mungkin keluar,
 • melanggar pembentukan dan perkembangan tiub neural embrio (kehadiran tulang belakang rekah, separa atau lengkap ketiadaan beberapa bahagian otak, tulang frontal dan tisu lembut - anetsefaliya)
 • gangguan perkembangan buah pinggang (polycystosis, ketiadaan satu atau kedua-dua buah pinggang, kemunduran mereka, dan lain-lain) dan sistem kencing pada kanak-kanak dalam tempoh embrio,
 • patologi kromosom, disertai dengan pelanggaran perkembangan fizikal janin (Shereshevsky-Turner syndrome),
 • gangguan kongenital sistem pencernaan yang disebabkan oleh pembentukan tidak wajar (kehadiran yang akhir buta dalam usus atau esofagus, kekurangan saiz mereka, struktur gangguan perut, dan lain-lain)
 • hidrops otak dalam janin (hydrocephalus),
 • patologi plasenta, dsb.

Terdapat penyakit dan kecacatan janin, yang boleh disertai oleh peningkatan dalam AFP dalam darah ibu lain, dan bilangan mereka semakin meningkat setiap tahun kerana ekologi, pemakanan, tabiat buruk kami. Tetapi penyebab analisis miskin alpha-fetoprotein boleh menjadi kesihatan wanita yang paling mengandung.

Seperti yang kita tahu, kadar pertumbuhan AFP dalam kehidupan seharian dan semasa mengandung boleh disebabkan dengan membangunkan kegagalan hati, tsiroz hati, hepatitis, proses neoplastic dalam hati dan gonad. Faktor risiko adalah obesiti yang teruk pada ibu, diabetes, hipertensi, dan toksik pada masa depan kehamilan yang teruk. Keabnormalan janin yang teruk dan masalah kesihatan yang serius pada ibu masa depan membuat ancaman penamatan awal kehamilan.

AFP yang rendah semasa kehamilan juga bukan merupakan suatu kegembiraan. Lagipun, alpha-fetoprotein dianggap protein embrio, dan jika ia tidak cukup dalam darah ibu, jadi terdapat kekurangan pengeluaran bahan ini dalam tubuh kanak-kanak itu, yang tidak normal, memandangkan kesan ke atas AFP janin. Alasan untuk mengurangkan tahap alfa-fetoprotein dalam wanita hamil boleh:

 • pembangunan janin Down syndrome atau keabnormalan kromosom yang lain, seperti penyakit Patau dengan kehadiran kromosom ketiga belas tambahan dan pelbagai kecacatan organ-organ dalaman dan luaran, penyakit Edwards dengan pelbagai upaya pembangunan yang disebabkan oleh trisomi kromosom 18,
 • kehamilan molar, yang dicirikan oleh kemerosotan villi korionik sekitar janin dalam struktur gelembung, sama seperti tandan anggur (patologi ini biasanya menyebabkan kematian janin atau keguguran, jika ia bukan tentang kembar, antara yang biasanya bertahan hanya seorang kanak-kanak)
 • kematian seorang kanak-kanak di dalam rahim, yang memerlukan langkah segera untuk menyelamatkan nyawa seorang wanita,
 • melambatkan perkembangan janin, yang berkaitan dengan yang lebih kecil alpha-fetoprotein diperuntukkan berbanding dengan apa yang sepatutnya pada tempoh tertentu kehamilan,
 • kehamilan palsu,

Tahap rendah AFP semasa hamil boleh menunjukkan ancaman keguguran spontan atau kelahiran pramatang.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Adakah terdapat sebarang sebab untuk dibimbangkan?

Kehamilan - masa apabila satu keistimewaan bukan sahaja untuk wanita hamil, tetapi juga keluarga dan, sudah tentu, doktor, kehamilan yang membawa keseronokan dan pengalaman perkembangan sepenuhnya bayi dalam kandungan. Bagaimanapun kejam mungkin terdengar, kadang-kadang lebih baik untuk mengganggu masalah kehamilan, daripada mengutuk bayi yang dilahirkan dengan anomali yang teruk dan kecacatan kepada azab kekal. Lagipun, sangat sukar bagi kanak-kanak tersebut untuk menjadi ahli masyarakat, dan kebanyakan daripada mereka tidak akan dapat berkhidmat sendiri secara bebas, apatah lagi hakikat bahawa sesetengah kanak-kanak dilahirkan tidak dapat diterima.

Patologi yang terdahulu terdahulu, trauma yang kurang untuk janin dan ibunya akan menjadi penamat kehamilan. Dan dalam beberapa kes, diagnosis awal membantu menyelamatkan nyawa bayi atau ibunya, yang juga sangat penting.

Tetapi hasil analisis yang negatif tentang ACE semasa kehamilan tidak boleh dianggap sebagai hukuman dan panik, terutama kerana ibu-ibu masa depan sangat dipengaruhi oleh masalah-masalah saraf. Ujian makmal bagi alpha-fetoprotein hanya dapat menunjukkan beberapa kelainan, tetapi hasilnya tidak mencukupi untuk membuat diagnosis. Tahap tinggi AFP didiagnosis pada 4-5% wanita hamil tidak boleh menjadi sebab untuk berkabung, untuk punca keadaan ini mungkin berita kegembiraan berganda apabila perut ibu duduk beberapa anak syarikat atau sonnies.

Walau bagaimanapun, untuk menghasilkan diagnosis yang tepat, doktor memerlukan hasil beberapa kajian diagnostik, yang mana kita telah disebutkan. Ini adalah ujian makmal untuk hCG dan hormon, serta penyelidikan instrumental, popular di kalangan wanita hamil, yang dijalankan bukan sahaja untuk mengetahui bilangan dan jenis kelamin anak sebelum kelahirannya, yang disebut ultrasound (ultrasound). Hanya berdasarkan hasil daripada prosedur diagnostik yang kompleks, doktor dapat dengan tepat mengatakan apa yang sedang hamil oleh seorang wanita hamil dan bayinya.

Dan ini hanyalah teori. Pada hakikatnya, sebahagian besar wanita yang menerima prognosis yang tidak sesuai berdasarkan AFP semasa mengandung kemudiannya melahirkan anak-anak yang sihat dan kuat. Pada akhirnya, pilihan itu selalu untuk ibu masa depan, kecuali kerana masalah wanita, doktor sendiri perlu memilih antara menyelamatkan nyawa anak atau ibunya. Tetapi prinsip "harapan mati terakhir" belum hilang kaitannya sejauh ini, yang bermaksud yang terbaik adalah diharapkan untuk yang terakhir.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.