^

Analisis D-dimer semasa hamil

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 29.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Analisis D-dimer semasa mengandung adalah disyorkan untuk tidak diabaikan.

D-dimer merujuk kepada produk lisis fibrin, yang merupakan sebahagian daripada trombus. Analisis ini membolehkan anda mengetahui sama ada terdapat risiko pembentukan trombi dipercepatkan pada ibu masa depan atau tidak. Sebelum mengambil darah, anda dinasihatkan agar tidak meminum cecair dan makanan sekurang-kurangnya selama 12 jam.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Siapa yang hendak dihubungi?

Nilai normal D-dimer untuk wanita hamil

  • Trimester pertama adalah 750 ng / ml.
  • Trimester ke-2 ialah 1000 ng / ml.
  • Trimester ke-3 - tidak melebihi 1500 ng / ml.

Meningkatkan D-dimer pada kehamilan

Peningkatan tahap menunjukkan peningkatan risiko pembekuan darah, dan beberapa penyakit dapat mendahului ini:

  • Kehadiran diabetes mellitus.
  • Kehadiran penyakit sistem kencing.
  • Pengesahan preeklampsia.
  • Pengesahan penyakit berjangkit.
  • Kehadiran penyakit hati.
  • Detasmen awal plasenta dan ancaman keguguran.

D-dimer adalah di bawah norma semasa kehamilan

Jika D-dimer adalah jauh lebih rendah daripada norma untuk wanita hamil, ini sudah menunjukkan penurunan dalam koagulasi darah risiko pendarahan yang tidak sesuai dengan kehidupan. Dalam kes sedemikian, kemasukan ke hospital, perundingan pakar hematologi, dan kursus koagulan diperlukan. Adalah penting untuk menjalankan analisis untuk D-dimer sebaik sahaja sebelum melahirkan anak, apabila fakta kehilangan darah tidak dapat dinafikan dan dalam kes komplikasi, ia perlu untuk membantu dengan cepat.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.