^

Bagaimana estrogen menjejaskan berat badan wanita?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sangat sukar untuk memahami semua maklumat yang berkaitan dengan kesan estrogen pada badan wanita. Oleh itu, kami memutuskan untuk membantu pembaca kami dan menjelaskan soalan-soalan ini untuk mereka.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Bagaimana tiga jenis estrogen menjejaskan kesihatan anda?

Terdapat 3 jenis estrogen: estradiol (E2), estrone (E1), estrol (E3). Tahap hormon-hormon ini di dalam badan wanita bergantung kepada jumlah deposit lemak, ketumpatan mereka, kecenderungan genetik terhadap obesiti, dan ciri-ciri usia. Sudah tentu, bukan peranan terakhir dalam latar belakang hormon dimainkan oleh cara hidup seorang wanita, tabiatnya dan sistem makanannya.

Sejak setiap tahun keseimbangan hormon menjadi lemah, goyah, anda semata-mata perlu memantau tahap hormon, supaya tidak membuat kesilapan yang tidak dapat diperbaiki dan tidak bertambah gemuk. Akibatnya boleh menjadi tidak dapat dipulihkan.

Adalah penting untuk tidak melepaskan masa apabila estradiol menjadi kurang dan tahap hormon lain dari kumpulan estrogen berubah, dan kesannya terhadap tubuh adalah sama sekali berbeza. Mari kita jelaskan pengaruh setiap hormon secara terperinci, supaya tidak keliru maklumat.

Hormon positif beta-estradiol, atau E2

Beta-estradiol adalah salah satu estrogen yang paling aktif, yang dirembeskan di dalam badan dari hari ketika gadis itu mempunyai haid yang pertama, dan sehingga saat awal menopause. E2 mengendalikan lebih daripada 400 fungsi badan yang berlainan.

Inilah visi, keadaan kulit, kekuatan otot, dan sistem tulang yang baik. Hormon ini juga bertindak balas terhadap keinginan seksual yang normal.

Bagaimanakah wanita yang mempunyai tahap estradiol yang rendah?

Bayangkan bagaimana seorang wanita dapat merasakan pada masa permulaan menopaus. Ini bermakna bahawa ovari kini menghasilkan hormon seks yang kurang dan kurang. Oleh itu, beta-estradiol juga. Kerana ini, kulit wanita mungkin kelihatan pucat dan lembab, rambutnya tumbuh membosankan, kukunya pecah.

Mereka menderita bukan sahaja mereka, tetapi juga hati, dan kapal, dan sistem tulang. Sistem peredaran darah juga menanggung kerugian, aliran darah melambatkan, darah menjadi lebih perlahan dan menjadi lebih buruk dengan oksigen.

Sekiranya beta-estradiol dalam badan kecil, hormon-hormon lain tidak dapat menggantikan ketiadaannya. Benar, dalam tisu adipose, satu lagi hormon wanita, estrone, dihasilkan. Tetapi dia tidak dapat sepenuhnya mengatasi peranan estradiol.

Jika semasa menopaus anda perlu membuat kehilangan estrogen dalam badan, maka ia adalah bernilai memilih daripada tiga jenis estradiol, dan bukan dua yang lain. Ini akan memungkinkan untuk menambah unsur-unsur kimia yang, sebelum, dari hari haid pertama dan sehingga menopaus, secara aktif mengembangkan ovari.

Hormon negatif estrone (E1)

Hormon ini akan membantu seorang wanita yang sudah tiba masanya untuk menopaus. Tisu lemak badan wanita dapat menghasilkannya walaupun ovari kehilangan fungsi mereka. Pengeluaran beta-estradiol adalah dihalang atau sepenuhnya dihentikan, jadi pengeluaran estrone menjadikannya mungkin mengimbangi kehilangan estrogen.

Tetapi jangan tergesa-gesa untuk bergembira. Kajian menunjukkan bahawa estrone boleh mencetuskan penyakit seperti kanser serviks, kanser payudara. Terutama di kalangan wanita yang terdedah kepada kepenuhan dan yang berusia lebih dari 45 tahun.

Di manakah estrone terbentuk?

Ia disintesis oleh hati, ovari dan adrenals, serta tisu lemak. Estrone digunakan dalam badan untuk menghasilkan estradiol. Benar, proses ini berlaku di dalam badan walaupun sebelum menopaus.

Selepas menopaus, estrone ditukar kepada estradiol tidak lagi begitu aktif dan tidak dalam kuantiti sedemikian. Alasannya - penghentian hampir ovari sepenuhnya. Walaupun, seperti dahulu, sumber estrone boleh menjadi tisu berlemak, dan dalam jumlah yang sangat sedikit ia disintesis oleh kelenjar adrenal dan hati.

Kesimpulan: Estrone, yang dikenali sebagai estrogen yang buruk kerana keupayaannya untuk memusnahkan tubuh, dihasilkan lebih banyak oleh mereka yang mempunyai kedai lemak. Iaitu, penuh dengan wanita. Lebih banyak lemak - lebih banyak hormon estrogen yang dipanggil estrone.

Salah satu hormon wanita paling lemah estriol (E3)

Mengapa doktor memanggil hormon seks ini salah satu yang paling lemah? Ia sangat kecil pada wanita yang tidak hamil. Lebih jauh lagi pada wanita hamil, kerana estriol disintesis dalam plasenta.

Maklumat tentang estrolet adalah sangat kontroversi. Banyak arahan ubat menulis bahawa estrol membantu mengurangkan berat badan, meningkatkan penglihatan, ingatan, pendengaran dan fungsi lain badan. Malah, ini jauh dari kes itu.

Pertama, estriol pada wanita yang tidak hamil diabaikan, jadi ia tidak boleh menjejaskan kesejahteraan wanita. Kedua, ia berbeza daripada estradiol kerana ia tidak memberi kesan positif ke atas ingatan, pendengaran, perhatian, atau kerja jantung atau saluran darah. Ia boleh dianggap sebagai hormon neutral - tidak sebaik beta-estradiol, tidak seburuk estrone.

Reseptor estrogen: bagaimana dan mengapa?

Hormon bukan sekadar bahan yang mempengaruhi kesihatan dan penampilan anda. Ini adalah kaedah komunikasi yang sangat baik. Maklumat mengenai bagaimana kerja organ dan sistem dalam badan - sendiri dan bagaimana mereka berinteraksi antara satu sama lain. Untuk mengambil mesej hormon, seperti pada telegraf, di antara hormon ada laluan khas - reseptor. Pada mereka, pihak berkuasa menerima dan menyampaikan maklumat dan bekerja mengikutnya.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Di manakah reseptor hormon?

Di manakah reseptor hormon?

Dalam semua organ: jantung, paru-paru, otak, otot, saluran darah, pundi kencing, usus, rahim. Dan bahkan otot mata adalah tempat laluan jejak reseptor hormon. Khususnya, estrogenik.

Tetapi adalah bermanfaat untuk mengetahui bahawa setiap organ mempunyai jumlah reseptor hormon yang berbeza, dan mereka tersebar dengan cara yang berbeza.

Bagaimana isyarat penerima reseptor hormon dihantar?

Agar organ-organ dan sistem untuk memahami isyarat-isyarat hormon kompleks dan sering lemah ini, mesti ada beta-estradiol yang cukup di dalam badan. Terutama di bahagian-bahagian badan di mana reseptor hormon tertumpu.

Adakah terdapat pengganti estradiol? 

Menurut kajian, ia adalah beta-estradiol yang dapat mengaktifkan dan menguatkan isyarat dari hormon lain. Dan, sebagai hasilnya, untuk memudahkan perpindahan mereka antara badan. Apabila seorang wanita mendekati tempoh klimaks, estradiol di dalam tubuhnya menjadi kurang, dan kemudian ovari sepenuhnya berhenti menghasilkannya. Ini membawa kepada pelanggaran organ. Khususnya, untuk melanggar metabolisme dan sebagai akibat - obesiti.

Kadang-kadang dalam akhbar kita membaca maklumat bahawa estrone dapat menggantikan karya estradiol, kerana bahkan ketika menopause tubuh dapat menghasilkannya. Tetapi, malangnya, ini tidak begitu. Estrone terlalu lemah untuk mengambil semua fungsi estradiol.

Oleh itu, anda perlu melihat doktor-endokrinologi untuk pemeriksaan dan pentadbiran terapi hormon.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.