^

Bagaimana mengawal tahap insulin dan glukosa?

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Tahap peningkatan insulin dan glukosa dalam darah boleh menyebabkan berat badan berlebihan dan kesihatan yang tidak baik. Orang sering menulisnya untuk tekanan dan kemurungan, serta untuk kekurangan zat makanan. Tetapi semuanya lebih sukar: untuk tidak mendapat berat badan berlebihan, anda hanya perlu memantau tahap glukosa dan insulin dalam darah. Bagaimana untuk melakukan ini?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kaedah "insulin yang tidak kelihatan"

Jika anda bermain sukan, dan pada masa yang sama untuk mengawal tahap hormon menggunakan ujian hormon, ia akan memudahkan pengangkutan glukosa ke dalam tisu otot, dan tahap dalam darah berkurangan, yang bermaksud bahawa lemak yang berlebihan disebabkan oleh kesalahan glukosa anda akan mengelakkan.

Latihan sukan bersama dengan menu yang dibentuk dengan betul juga akan membantu menghilangkan perkembangan rintangan insulin, iaitu penolakan insulin badan.

Semasa senaman, lemak berlebihan dibakar dalam otot dan sebaliknya tenaga dibekalkan ke sel-sel otot. Ini menggalakkan pengaktifan metabolisme

Apakah keseimbangan hormon?

Nisbah hormon ini, yang mana anda boleh mengawal proses metabolik dalam badan. Sekiranya doktor mengetahui keseimbangan hormon anda, ia dapat membantu menentukan di mana di dalam lemak badan terkumpul lebih banyak, dan jika kurang.

Apabila tahap estradiol, serta testosteron dan hormon tiroid T3 (dalam bentuk bebas) dipulihkan di dalam badan, ini membantu rintangan insulin secara perlahan.

Apakah makna intoleransi glukosa dan bagaimana untuk mengatasinya?

Apabila terdapat terlalu banyak glukosa dalam darah, sukar dikawal. Dan badan boleh membina intoleransi glukosa. Akibatnya, seseorang juga risiko perkembangan diabetes mellitus.

Doktor boleh mendiagnosis pertama "hypoglycemia" - ini adalah tahap glukosa dalam darah. Kurang daripada cara biasa kurang daripada 50 mg / dl. Walaupun ada keadaan ketika tahap glukosa seseorang itu normal, tetapi ada lompatannya - dari glukosa tinggi hingga terlalu rendah, terutamanya selepas makan.

Glukosa memakan sel-sel otak, memberikan tenaga yang diperlukan untuk bekerja. Sekiranya glukosa dihasilkan atau memasuki badan kurang daripada biasa, otak segera memberi arahan kepada badan.

Kenapa tahap glukosa darah tinggi? Apabila pengeluaran insulin meningkat, tahap glukosa turun dengan mendadak. Tetapi apabila seseorang itu diperkaya dengan sesuatu yang manis, terutamanya kek manis (karbohidrat), maka dalam 2-3 jam tahap glukosa dalam darah boleh meningkat dengan ketara. Fluktuasi sedemikian boleh menyebabkan intoleransi glukosa oleh badan.

Apa yang perlu saya lakukan?

Ia perlu mengubah menu dengan segera. Tidak termasuk dari makanan karbohidrat berat, tepung. Ini akan membantu endokrinologi. Ia juga boleh membantu mengatasi kelaparan, yang berlaku dengan penurunan glukosa darah yang tajam.

Perlu diingatkan bahawa keadaan sedemikian (peningkatan selera makan, pengumpulan deposit lemak, berat yang tidak dapat dikawal) bukanlah tanda-tanda kemurungan, seperti yang anda boleh katakan di poliklinik. Jika, dalam keadaan ini, anda boleh dirawat dengan antidepresan, ini boleh mengakibatkan lebih banyak kesan buruk.

Ini mungkin gejala hipoglikemia - tahap glukosa yang dikurangkan dalam darah - ditambah intoleransi terhadap glukosa dan insulin. Ia adalah perlu untuk memulihkan keseimbangan hormon dan mewujudkan menu yang sihat.

Bagaimana saya boleh mengenal pasti rintangan insulin?

Untuk mengenal pasti rintangan badan kepada insulin, penting untuk melakukan, pertama sekali, ujian yang menunjukkan tindak balas insulin kepada glukosa. Semasa ujian ini, doktor akan dapat menentukan tahap glukosa dalam darah dan bagaimana ia berubah setiap 6 jam.

Selepas setiap 6 jam, tahap insulin ditentukan. Menurut data ini adalah mungkin untuk memahami bagaimana jumlah glukosa dalam darah berubah. Adakah terdapat lonjakan besar dalam kenaikan atau kejatuhannya.

Tahap insulin mesti diambil kira di sini juga. Dengan cara ia berubah, anda boleh memahami bagaimana insulin bertindak balas kepada glukosa.

Sekiranya tahap insulin tidak diambil kira, maka analisis ini difasilitasi, iaitu ujian toleransi glukosa yang dipanggil. Ia membantu menentukan hanya bagaimana tubuh merasakan tahap glukosa dalam darah dan sama ada ia boleh mengawalnya.

Tetapi, jika badan mempunyai persepsi insulin, anda hanya boleh menentukan jika analisis lebih terperinci.

Sekiranya glukosa terlalu tinggi

Sekiranya glukosa terlalu tinggi

Dalam keadaan badan ini, mungkin terdapat penyelewengan dalam fungsi otak. Ia amat berbahaya untuk otak, apabila paras glukosa meningkat, ia turun dengan mendadak. Kemudian wanita boleh mengalami gejala berikut:

 1. Kebimbangan
 2. Mengantuk
 3. Sakit kepala
 4. Kekebalan terhadap maklumat baru
 5. Kompleks kepekatan
 6. Dahaga dahsyat
 7. Pucuk kerap ke tandas
 8. Sembelit
 9. Sakit di usus, perut

Tahap glukosa dalam darah di atas 200 unit adalah gejala hiperglikemia. Keadaan ini adalah peringkat awal perkembangan diabetes mellitus.

Terlalu rendah glukosa

Ia boleh menjadi rendah secara berterusan atau secara drastik dikurangkan selepas makan. Kemudian doktor wanita memerhatikan gejala berikut.

 1. Pada latihan fizikal - lonjakan yang kuat dan kerap
 2. Ketakutan, kecemasan yang tidak dapat difahami, kebimbangan, malah panik
 3. Sakit di otot
 4. Pening (kadang-kadang untuk mual)
 5. Sakit di perut (di dalam perut)
 6. Sesak nafas dan pernafasan yang cepat
 7. Mulut dan hidung mungkin mati rasa
 8. Jari di kedua-dua tangan juga boleh mati rasa
 9. Ketidakhadiran dan ketidakupayaan untuk diingat, ingatan memori
 10. Pertukaran mood
 11. Keluh kesah, kekecewaan

Selain daripada gejala-gejala ini, bagaimanakah anda dapat memahami bahawa anda mempunyai tahap glukosa dan insulin yang menurun atau tinggi?

Bagaimana saya boleh tahu sama ada glukosa tidak baik?

Anda perlu mengukur jumlahnya dalam tempoh yang anda tidak mempunyai sarapan pagi pada waktu pagi. Selepas makan terakhir mesti lulus sekurang-kurangnya 12 jam. Sekiranya paras glukosa adalah 65 hingga 100 unit, ini adalah angka biasa.

Sesetengah doktor mendakwa bahawa peningkatan sebanyak 15 unit lagi - kepada tahap 115 unit - adalah norma yang boleh diterima.

Bagi kajian terkini, saintis mengatakan bahawa masih meningkatkan tahap glukosa lebih daripada 100 mg / dl sudah menjadi gejala yang membimbangkan.

Ini bermakna bahawa tubuh boleh mengembangkan peringkat awal diabetes. Doktor memanggil negeri ini tidak bertoleransi kepada glukosa.

Apakah risiko wanita dengan tahap glukosa tinggi?

Perlu diketahui bahawa ini adalah serius: menurut penyelidikan perubatan, walaupun sedikit peningkatan kadar glukosa darah adalah risiko mengembangkan kencing manis.

Jika glukosa puasa meningkat sebanyak lebih daripada 126 unit, dan tahap glukosa yang berterusan mencapai 200 unit atau lebih, ia boleh mengakibatkan kematian.

Perkembangan diabetes boleh menunjukkan tahap glukosa selepas 2 jam selepas makan lebih daripada 200 mg / dl.

Bagaimana untuk menentukan tahap insulin dalam badan?

Ini lebih sukar daripada menentukan tahap glukosa, kerana norma insulin boleh berbeza. Kami akan mengenali anda dengan indeks purata insulin.

Analisis tahap insulin, dilakukan pada perut kosong, adalah 6-25 unit. Tahap insulin selepas 2 jam selepas makan biasanya mencapai 6-35 unit.

Bagaimana untuk memahami bahawa seseorang mengalami diabetes?

Ia adalah perlu untuk mengukur tahap glukosa dan insulin 2 jam selepas makan - ini adalah cara terbaik untuk menentukan kecenderungan badan untuk membangunkan diabetes.

Sekiranya glukosa dalam badan dari 140 hingga 200 unit (sejam selepas makan) - risiko kencing manis adalah sangat tinggi. Tahap permulaannya adalah mungkin.

Jika tahap glukosa selepas makan dari 140 hingga 200 unit (tetapi tidak lebih) sudah menghidap diabetes.

Ia perlu ditujukan kepada ahli endokrinologi untuk pemeriksaan.

Sila maklum bahawa makmal yang berlainan mungkin mempunyai norma yang berbeza untuk menentukan kadar glukosa dan insulin. Oleh itu, tanya doktor anda, pada tahap yang anda perlu bimbang dan mulailah rawatan.

Kumpulan risiko

Sekiranya wanita tidak sedarkan diri mempunyai tahap insulin yang tinggi, ini mungkin bermakna bahawa dia mempunyai ovari polikistik.

Keadaan ini boleh berlaku pada wanita dalam tempoh sebelum menopaus. Ia boleh disertai dengan berat badan yang tajam, terutamanya di bahagian perut dan pinggang.

Tahap biasa insulin perlu diketahui dan dipantau supaya tidak dapat pulih melebihi ukuran dan mengawal berat badan.

Cara lain untuk mengawal glukosa

Lakukan ujian hormon untuk menentukan tahap glukosa menggunakan nisbah hormon lain. Khususnya, tahap hemoglobin A1C. Hemoglobin ini membekalkan oksigen ke eritrosit - sel darah.

Perlu diketahui bahawa jika badan anda tidak lagi dapat mengawal tahap glukosa darah, maka paras hemoglobin akan memberi respons kepadanya dengan kenaikan.

Ujian untuk hormon ini akan membantu anda menentukan sama ada badan anda masih boleh mengawal tahap glukosa atau kehilangan keupayaan ini.

Ujian ini begitu tepat sehingga anda dapat mengetahui secara tepat tahap glukosa anda selama 90 hari terakhir.

Jika diabetes telah berkembang, tahap hemoglobin dalam badan akan menunjukkan sama ada anda perlu menukar diet. Dengan hormon ini, anda boleh menentukan sama ada diet anda menyumbang kepada fakta bahawa tubuh telah mengembangkan sindrom imuniti kepada glukosa.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.