^

Bagaimana untuk memulihkan tahap insulin

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Untuk memulihkan tahap insulin, penggunaan ubat sedikit. Adalah penting untuk menjalani gaya hidup sihat dan makan dengan betul. Tanpa ini, ubat terbaik tidak dapat membantu anda sepenuhnya. Oleh itu, langkah-langkah kami untuk memulihkan keseimbangan insulin.

trusted-source[1], [2], [3]

Bagaimana hendak makan dengan betul?

Untuk keseimbangan hormon berada di tahap, anda perlu membuat diet. Makanan perlu diambil dalam bahagian kecil, bukannya besar. Teknik-teknik ini perlu diedarkan sepanjang hari - jumlahnya akan 5-6 kali sehari.

Jika anda tidak membebankan badan dengan makanan berat lemak, mengedarkan jumlahnya sepanjang hari, tahap insulin turun tanpa sebarang ubat. Pada masa yang sama, anda akan dapat mengatasi musuh yang serius seperti rintangan insulin, iaitu, bukan persepsi oleh badan.

Aktiviti fizikal

Sekiranya seseorang sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya sukan (menumpukan berjalan hingga setengah jam sehari, melakukan latihan asas), tahap insulin berkurang. Kemudian udara segar dan senaman membolehkan glukosa terkumpul di dalam otot dan memberi tenaga. Apabila anda duduk atau berbohong, glukosa tidak terkumpul di dalam otot, tetapi di dalam darah, dan bukannya peningkatan tenaga anda mengantuk, kelesuan.

Jika anda bergerak dan bekerja di komputer untuk berehat sekurang-kurangnya setiap jam, dan lif digantikan dengan langkah-langkah, anda akan melakukan perkhidmatan yang baik kepada badan anda. Tahap glukosa yang meningkat akan menyebabkan pergerakan dari pankreas insulin, dan ini secara beransur-ansur dapat mengurangkan daya tahan tubuh terhadap insulin.

Di mana untuk memulakan beban?

Doktor terutamanya mengesyorkan orang yang telah meningkatkan daya tahan terhadap insulin, berjalan dengan pantas sekurang-kurangnya 30 minit. Anda boleh mula kecil - dengan berjalan kaki selama 10 minit pada waktu pagi dan sebelum tidur. Oleh itu badan akan beransur-ansur menyesuaikan diri dengan liberalisme untuk glukosa dan berhenti menolak insulin. Dari ini tenaga vital anda akan meningkat dengan ketara.

Bagaimana untuk menyesuaikan kerja ovari dengan bantuan insulin

Jika anda melawat ahli endokrinologi, ujian yang dijalankan dan mendapati bahawa badan anda mempunyai tahap insulin yang tinggi, anda perlu mengambil tindakan segera. Adalah penting untuk menurunkan tahap insulin, supaya imuniti badan menjadi glukosa tidak berkembang, yang secara signifikan memburukkan keadaan manusia.

Bentuk perjuangan dengan imuniti insulin

Estradiol dalam bentuk persiapan dalam pinggan - ia adalah penting untuk mengambil dos Progesterone munasabah (diambil, bukan sahaja dalam bentuk persiapan oral - mereka kuat mempengaruhi turun naik dalam tahap gula dalam darah)

Jangan mengambil ubat yang boleh menguatkan daya tahan tubuh terhadap insulin - contohnya, estrogen campuran campuran, progestin dalam bentuk sintetik, gabungan progestin.

Ia tidak perlu untuk menggunakan krim atau pil untuk kontrasepsi dengan kandungan yang tinggi progesteron, kerana ia merangsang pengumpulan lemak, memprovokasi perkembangan diabetes dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap insulin.

Ambil ubat-ubatan pada cadangan doktor, yang boleh meningkatkan kerentanan badan kepada insulin. Ini dapat mengurangkan risiko obesiti.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.