^

Empat belas ramalan tentang hormon

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Maklumat mengenai hormon sangat banyak sehingga ia benar-benar merosakkan. Apa yang tidak dikatakan tentang hormon: apa yang mendapat penggemukan dari mereka, mereka menyumbang kepada embolisme rambut, bahawa dengan bantuan hormon, mungkin tidak mungkin untuk meningkatkan daya jantan. Apa yang benar, tetapi bagaimana spekulasi tentang hormon?

trusted-source[1], [2]

Nombor hipotesis 1. Kerana hormon tumbuh kuat

Terangkan

Hormon sahaja tidak menyebabkan pound tambahan. Semasa pengambilan hormon, berat badan anda mungkin berfluktuasi disebabkan oleh hakikat bahawa tahap beberapa hormon mungkin tidak mencukupi, dan yang lain - berlebihan. Keadaan badan ini dipanggil ketidakseimbangan hormon. Selalunya ia berlaku kerana malnutrisi atau berkembang dengan usia, semasa menopaus.

Doktor mengatakan bahawa turun naik berat badan seseorang dan deposit lemak diperolehi kerana terdapat korelasi yang salah di antara hormon. Dan bukan kerana, atas cadangan doktor, anda mengambil lebih banyak estrogen atau testosteron.

Jika anda membuat ujian untuk hormon dan menghubungi seorang endokrinologi untuk mengira norma-norma untuk terapi hormon, ketidakseimbangan tubuh akan diperbetulkan. Oleh itu, berat badan akan normal tanpa mengira bahawa anda kini terus mengambil hormon.

Lebih-lebih lagi: dengan pengambilan hormon yang betul, seseorang juga boleh mengurangkan berat badan, dan pada masa yang singkat.

Fakta lain adalah "untuk" terapi hormon untuk penurunan berat badan. Apabila seorang wanita selepas bermulanya menopause mengambil kombinasi hormon yang tepat, ia membantu dia memperbaiki kulit, meningkatkan pertumbuhan rambut, meningkatkan kekuatan kuku dan yang paling penting - untuk menormalkan berat badan.

Kajian saintis Amerika yang menguji kombinasi hormon yang berbeza untuk beberapa kumpulan wanita menunjukkan perkara berikut. Selama beberapa tahun, wanita yang berumur berbeza, termasuk selepas bermulanya menopaus, doktor telah memberikan kombinasi estrogen dan progestin yang berbeza. Selepas beberapa tahun ternyata bahawa wanita yang mengambil hormon atas cadangan doktor, dinamakan bukan sahaja berat badan mereka, tetapi juga tekanan, dan tahap kolesterol, hemoglobin, sel darah. Ketumpatan darah wanita-wanita ini telah meningkat dengan ketara, dan keadaannya semakin stabil. Ramai yang mengalami sakit kepala, leher dan sakit belakang.

Sekumpulan wanita, yang mengambil pil kosong dan bukannya hormon, tidak menormalkan berat badan mereka, dan mereka juga tidak berasa sihat. Sebaliknya, berat badan mereka meningkat.

Ini bermakna bahawa hormon dalam proporsi yang betul dapat meningkatkan kesihatan dan menormalkan berat badan, dan bukan sebaliknya.

Nombor hipotesis 2. Progesteron menggalakkan penurunan berat badan

Terangkan

Progesteron tidak sia-sia dipanggil hormon kehamilan. Ia membantu untuk menyimpan lemak secara lebih intensif, kerana terima kasih kepada mereka lebih mudah bagi wanita untuk mengandung dan melahirkan anak.

Di samping itu, progesteron meningkatkan selera makan, kerana ia menyediakan tubuh ibu untuk memastikan ia menyediakan dirinya dan bayi dengan menu lazat dan sihat. Itulah sebabnya seminggu sebelum haid, kita mempunyai selera makan kejam - tahap peningkatan progesteron. Apabila selepas progesteron bulanan kurang, kami kurang lapar. Oleh itu, tekaan adalah salah.

Nombor hipotesis 3. Estrogen mempunyai sifat yang sama

Terangkan

Di dalam badan wanita, terdapat tiga hormon utama yang tergolong dalam kumpulan estrogen: progesteron, estradiol dan estrol

Semua hormon ini mempunyai sifat berbeza dan juga komposisi molekul yang berbeza. Oleh itu, dan mereka menjejaskan tubuh mereka sama sekali berbeza.

Di samping itu, estrogen, yang memasuki badan wanita dari luar, boleh berasal dari haiwan dan tumbuhan. Mereka juga boleh menyebabkan tindak balas yang berlainan badan: untuk menggalakkan normalisasi berat badan, atau, sebaliknya, kehilangan atau pengumpulan kilo tambahan.

Nombor hipotesis 4. Ubat hormon boleh mencetuskan tumor

Terangkan

Menurut statistik, kebanyakan wanita dipengaruhi oleh kanser dalam tempoh selepas menopause. Tetapi mereka mempunyai tahap hormon yang paling rendah, kerana sistem pembiakan tidak begitu aktif, dan kelenjar tiroid juga boleh menghasilkan kurang hormon.

Wanita usia, yang juga mempunyai berat tambahan, lebih cenderung mengalami kanser. Khususnya, kanser rahim, kelenjar susu, saluran gastrousus. Tetapi mereka juga mengalami kekurangan hormon. Ini membuktikan bahawa hormon tidak boleh menimbulkan tumor kanser. Sebaliknya, sebaliknya: dengan keseimbangan hormon yang betul, tumor kanser berkembang dengan kebarangkalian yang kurang.

Fakta: mengambil pil dengan hormon dalam komposisi boleh menjadi pencegahan yang sangat baik terhadap dua jenis tumor kanser. Iaitu, dengan kebarangkalian 50% boleh melindungi kanser ovari dan mengurangkan kemungkinan kanser rahim berkembang sebanyak 70%.

Menurut beberapa laporan, tumor kanser secara intensif berkembang kerana tahap hormon progesteron dan estrogen yang tinggi. Tetapi ini diberikan bahawa tumor telah muncul. Tiada bukti saintifik bahawa kanser berkembang kerana estrogen.

Nombor hipotesis 5. Progestin mempunyai kesan yang sama pada badan

Terangkan

Hormon progestin adalah hormon yang dihasilkan secara sintetik. Mereka berbeza dalam komposisi biokimia mereka dari hormon progesteron, yang mengeluarkan ovari.

Progestin mempunyai sifat dan asal yang berbeza, dan oleh sebab itu, kesan pada tubuh adalah berbeza. Ada yang diperolehi oleh rembesan dari progesteron, yang lain - melalui testosteron, beberapa progestin dipanggil anrogen.

Dari cara progestin diperoleh, bergantung kepada kesan pada selera makan (ia boleh naik atau turun), berat badan (ia boleh meningkat atau berkurang), libido (ia boleh menjadi lebih kuat atau lemah).

Sekiranya progestin diperolehi dengan bantuan androgen, pada wanita ini boleh menyebabkan perubahan lelaki dalam badan: dada menjadi lebih lembab, antena dan belut mungkin muncul di muka. Semua ini, tentu saja, berlaku jika seseorang mengambil progestin tanpa mengambil kira dos dan cadangan doktor.

Nombor hipotesis 6. Dari pil kawalan kelahiran dengan hormon pulih

Terangkan

Pil kontraseptif mempunyai sifat yang berlainan kerana nisbah hormon yang berbeza kepada progestin dan estrogen. Di samping itu, progestin, sebagaimana yang telah dijelaskan, juga mempunyai struktur dan kesan yang berbeza pada tubuh manusia.

Jika sekurang-kurangnya estrogen dalam pil kontraseptif dan progestin maksimum, maka selera makan akan meningkat, yang bermaksud bahawa anda akan mendapat berat badan. Untuk ini boleh ditambah kesakitan pada otot, kepala, penurunan libido, keadaan depresi.

Sekiranya progestin kurang daripada estrogen, selera makan mungkin berkurang, dan anda mungkin mengalami kelemahan, kemurungan, kerengsaan, paras gula darah boleh meningkat.

Agar tidak mengalami manifestasi ini, pastikan anda memeriksa dengan doktor anda bahawa dos progestin dan estrogen optimum untuk anda. Mungkin anda perlu mengurangkan atau meningkatkan nisbah komponen dalam pil kontraseptif.

Nombor hipotesis 7. Hormon, anda hanya tidak mengawal selera anda

Terangkan

Jika badan mempunyai ketidakseimbangan hormon, maka mengawal selera makan sangat sukar

Badan memerlukan komponen makanan tertentu, dan sangat sukar untuk memerangi ini.

Di samping itu, dengan ketidakseimbangan hormon, satu kawalan selera makan sangat diperlukan.

Sesetengah nisbah hormon dapat melambatkan metabolisme, dan kemudian seseorang pulih tanpa mengira apa dan berapa banyak yang dia makan. Lemak berpecah lebih perlahan, badan meletakkan mereka di pinggang dan sisi, walaupun anda tidak memerlukan stok ini sekarang.

Oleh itu, dengan ketidakseimbangan hormon kurang diperlukan, anda perlu menyesuaikan nisbah hormon, dan kemudian selera dan berat badan dinormalisasi.

Nombor konsepsi 8. Orang muda tidak perlu mengambil hormon

Terangkan

Ramai wanita sehingga 30 tahun dan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan tiub fallopian, reseksi ovari adalah berbeza. Dari keseimbangan hormon ini di badan terganggu, hormon seks wanita dihasilkan kurang dan kurang. Sistem pembiakan, mengurangkan penghasilan hormon, boleh menghalang atau sebaliknya, mengaktifkan fungsi kelenjar tiroid. Dan kemudian ia boleh menghasilkan hormon lebih kurang daripada biasa. Dari ini, seseorang mula mengalami penyakit autoimun: imuniti menjadi lemah, tubuh rentan terhadap jangkitan, kulat.

Untuk mengelakkan ini, anda perlu lulus ujian untuk hormon selepas 20 tahun. Jika ketidakseimbangan hormon tidak memberikan anda peluang untuk merasakan dan mengendalikan berat badan anda, terapi penggantian hormon diperlukan.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Nombor hipotesis 9. Tahap MDC dalam norma - oleh itu, tidak ada ketidakseimbangan hormon

Terangkan

MSB adalah sejenis stimulator hormon yang menghasilkan tapak otak-kelenjar pituitari. Ia membantu untuk menstabilkan norma hormon tiroid, jika ia dihasilkan terlalu sedikit.

Semakin tinggi tahap MS, semakin lemah kelenjar tiroid berfungsi, menghasilkan hormon T3 dan T4 dalam bentuk yang bebas dan tidak berkaitan.

Sekiranya tahap MSB adalah normal, ini tidak bermakna bahawa selebihnya hormon normal. Tahap estradiol, sebagai contoh, boleh dikurangkan dengan ketara, dan ia akan tidak dapat dilihat jika anda tidak memeriksa baki estrogen di dalam badan. Jadi, hanya ujian MDG tidak cukup untuk menentukan keadaan semasa kesihatan wanita.

Nombor konsepsi 10. Walaupun terdapat bulanan - dengan segala hormon semuanya baik

Terangkan

Ini jauh dari kes itu. Seorang wanita yang tahap estradiolnya berkurangan, dan kelenjar tiroid menghasilkan hormon yang terabaikan T3 dan T4, masih boleh menstruasi.

Benar, sifat pelepasan ini boleh digunakan untuk menilai ketidakseimbangan hormon. Sebagai contoh, sejumlah kecil estrogen dan prestasi lemah tiroid memberikan darah yang lebih gelap, dan mereka lebih jarang dan kurang berpanjangan daripada dengan tahap estrogen biasa.

Tetapi apabila seorang wanita, walaupun pada usia 35-40, pengeluaran estrogen hampir tidak sifar, maka haid berhenti sama sekali. Kemudian anda perlu segera mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan hormon wanita dan pengaktifan kelenjar tiroid.

Berhati-hati: gambaran sebenar keseimbangan hormon tidak boleh memberi kehadiran haid, tetapi ujian hormon.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Nombor konsepsi 11. Dengan vagina basah, seorang wanita mempunyai estrogen yang cukup

Terangkan

Ia baik apabila vagina cukup lembap. Ini menunjukkan bahawa tahap estrogen di dalam badan boleh menjadi normal. Tetapi perkataan "mungkin" kebimbangan. Ini adalah fakta yang tidak tepat.

Estrogen boleh cukup untuk mengekalkan persekitaran faraj lembap. Tetapi estrogen mungkin tidak mencukupi untuk menjejaskan proses pembiakan dalam badan dan mengawal berat badan. Khususnya, untuk operasi normal reseptor otak estrogen, lebih banyak diperlukan daripada keadaan normal vagina.

Oleh itu, hanya dengan kelembapan atau kekeringan faraj tidak boleh menghukum norma estrogen.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Nombor konsepsi 12. Di kalangan orang tua, terapi hormon tidak berguna

Terangkan

Semakin lama orang itu, semakin banyak dia memerlukan hormon. Tubuh tidak lagi mengeluarkannya dalam jumlah yang mencukupi, jadi anda perlu mengambil hormon dari luar.

Jika anda mengira dos hormon estradiol dan testosteron yang betul, maka kesejahteraan dan kualiti hidup seseorang pasti akan bertambah baik. Malah tanpa mengira usia. Hormon ini membantu menguatkan tisu tulang dan otot, meningkatkan metabolisme, kualiti tidur. Terima kasih kepada nisbah hormon yang betul semasa terapi hormon, seseorang dapat meningkatkan keadaan kesihatan dan keadaan organ dalaman dengan ketara.

Kualiti hidup seksual juga akan lebih tinggi.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Nombor hipotesis 13. Tahap hormon sentiasa berubah, jadi ujian hormon tidak berguna

Terangkan

Pembangunan beberapa hormon dan kebenaran, berbeza-beza bergantung pada masa siang. Oleh itu, doktor memberikan masa analisis yang tepat kepada hormon untuk membuat ujian hormon pada masa tahap hormon adalah yang tertinggi. Di samping itu, terdapat hormon, norma-norma yang tidak berubah-ubah pada siang hari, dan ini adalah bahan yang sangat penting untuk tubuh. Sebagai contoh, hormon yang menghasilkan ovari.

Sekiranya seorang wanita mengalami pengeluaran hormon oleh ovari, maka ini perlu diperiksa dengan ujian hormon.

Dengan satu gejala sahaja, seseorang tidak dapat menilai sama ada sistem pembiakan berfungsi dengan baik atau tidak. Tahap estradiol boleh ditentukan hanya dengan berapa banyaknya yang terkandung di dalam serum darah, dan bukan oleh perasaan wanita itu.

Nombor hipotesis 14. Jika anda makan dan bersenam dengan betul, hormon tidak diperlukan

Terangkan

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan gangguan dalam badan, walaupun seseorang melakukan sukan dan makan dengan betul. Selain itu, kekurangan hormon dalam tubuh menjejaskan selera makan, yang meningkat, metabolisme melambatkan, dan tidak ada cara untuk mengawal berat badan.

Dengan kekurangan atau keterlambatan hormon tertentu , sangat sukar untuk menjejaskan jumlah deposit lemak, walaupun orang itu cukup dipelihara. Oleh itu, adalah perlu untuk melakukan ujian hormon untuk melihat dengan jelas gambaran tentang apa yang berlaku di dalam badan dan pada masa yang sama untuk mencegah perkembangan penyakit.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.