^

Hormon tiroid untuk penurunan berat badan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 10.08.2022
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Hormon tiroid boleh membawa kepada keseimbangan, kerana seseorang yang sebelum ini cuba menurunkan berat badan tidak berjaya, masih mencapai penurunan berat badan. Bagaimana untuk mengembalikan keseimbangan optimum hormon tiroid?

Ubat terbaik untuk kelenjar tiroid

Bagi wanita yang mengalami obesiti, sangat penting untuk mengambil dos hormon farmasi yang betul, yang di dalam tubuh manusia menghasilkan kelenjar tiroid. Untuk ini, adalah perlu untuk menyelesaikan soalan: apa yang lebih berguna untuk tubuh manusia - hormon T4 dalam bentuk sintetik atau hormon T3 dan T4, diambil dari sumber asal haiwan.

Sebelum membeli hormon, penting untuk melihat pembungkusannya. Jika ada "bahan semulajadi" yang ditulis, mereka boleh sintetik, tetapi sama dengan alam semulajadi.

Hormon yang terdapat di farmasi mungkin mempunyai asal biologi.

Hormon ini juga boleh dipanggil semula jadi (inskripsi pada label). Tetapi anda perlu tahu bahawa bahan-bahan ini sama sekali tidak sama dengan komposisi seperti yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid manusia. Oleh itu, tubuh boleh bertindak balas terhadap hormon biologi dengan cara yang sama sekali berbeza.

Bagaimanakah hormon semula jadi di bawah keadaan pengeluaran?

Hormon semulajadi dibuat dalam keadaan pengeluaran. Bagaimana ini dilakukan? Para saintis mempelajari komposisi hormon semulajadi, contohnya, T3 dan T4, dan mengetahui formula kimia mereka. Kemudian formula ini dipindahkan ke keadaan pengeluaran, dan di makmal, hormon dibuat, yang, menurut komposisi kimia mereka, mengulangi semula jadi, yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid.

Sekiranya seseorang mengambil dadah "semulajadi" T4, maka dadah ini dalam badan ditukarkan menjadi hormon T3. Ini dipromosikan oleh kelenjar tiroid, yang menukarkan hormon T4 ke dalam hormon T3. Sekiranya hormon tidak diproses, maka hormon T3 perlu dipulihkan dalam badan dari bahan lain, yang mempunyai rantai molekul serupa.

Di mana saya boleh mendapatkan hormon semulajadi?

Hormon T3 boleh diambil dari kelenjar tiroid haiwan. Tetapi ia tidak boleh digunakan dalam jenis. Untuk komposisi ini, bahan bantu tambahan semestinya ditambah. Komposisi hormon T3 dan T4 sepatutnya terdapat dalam persediaan farmasi dalam nisbah yang sama seperti dalam badan. Ini sukar untuk dicapai, melainkan anda mengira dos yang betul.

Jika tidak, tubuh akan mengambil lebih banyak daripada norma T3 dan kurang daripada norma T4 atau sebaliknya. Dan ini boleh menyebabkan gangguan organ dan sistem dalaman.

Perbezaan antara hormon sintetik dan haiwan

Persediaan yang mengandungi ubat sintetik dan bukannya hormon haiwan diserap dengan lebih baik kerana dos dan respon tubuh mereka lebih mudah dikira, kerana dapat diramalkan. Di samping itu, persiapan haiwan boleh menyebabkan tindak balas alahan badan, dan dengan sintetik ini jarang berlaku.

Sekiranya hanya hormon asal haiwan yang digunakan, tindak balas organisma kepada mereka boleh menjadi sangat kuat. Kelenjar tiroid menghasilkan banyak antibodi, dan ini menyebabkan proses metabolik yang salah. Ini amat berbahaya jika hormon mengambil masa yang lama.

Jika seorang wanita mempunyai pound tambahan, kelenjar tiroidnya mempunyai kesan yang baik terhadap proses metabolik dan jalur bahan. Oleh itu, perkembangan antibodi kelenjar tiroid disebabkan pemilihan hormon farmasi yang tidak wajar akan mengganggu proses metabolik, menghalangnya. Pilihan yang salah dari dos hormon farmasi dan nisbah mereka juga mengganggu kerja kelenjar tiroid dan penghasilan hormon.

T3 dari ubat ahli kimia

Mendapatkan hormon T3 dari produk haiwan bukan satu-satunya cara. Hormon T3, sama dengan yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid, boleh didapati dari sitomel yang telah diuji selama beberapa dekad. Hormon ini boleh menembusi badan dengan hormon T3 dalam kuantiti yang mencukupi tanpa kesan sampingan yang serius. Itulah sebabnya doktor mengesyorkan untuk digunakan apabila anda perlu melaraskan kelenjar tiroid.

Cytomel boleh digunakan, tetapi ia mempunyai kelemahannya. Sebagai contoh, hakikat bahawa tahap hormon T3, yang kita dapati dari ubat ini, disimpan dalam badan untuk masa yang singkat dan perlu diisi semula. Oleh itu, jika lebih banyak dos serius hormon T3 diperlukan untuk mengawal berat badan, lebih baik menggunakan ubat dengan dos yang lebih tinggi.

Pesakit yang menggunakan cytomel mengadu perubahan keadaan. Ini mudah dijelaskan oleh fakta bahawa T3 kemudian meningkat dengan ketara, kemudian menurun dengan mendadak selepas mengambil ubat. Untuk mengelakkan perbezaan sedemikian, ubat-ubatan yang mempunyai kesan yang lebih berpanjangan pada badan diperlukan.

Dos yang selamat daripada T3 dan T4

Jika anda akan menggunakan dos yang lebih tinggi hormon tiroid - tidak penting - dalam bentuk sintetik atau asli - menyebabkan gangguan kepada jantung, nadi menjadi cepat, sakit kepala di kuil-kuil juga boleh berdebar-debar, seseorang serangan malas takut atau pencerobohan.

Gambar ini juga boleh dilihat dari latar belakang kekurangan estradiol dalam badan. Tetapi persediaan thyroid tidak boleh diambil sebelum mengambil estradiol, tetapi menggabungkan persiapan ini. Hanya dalam dos yang munasabah. Anda perlu memulakan dengan dos kecil estradiol dan membawa jumlah ubat ke tahap yang optimum, selesa untuk anda.

Sekiranya seorang wanita mempunyai berat badan berlebihan, masalah dengan sistem kardiovaskular, dia memerlukan hormon tiroid. Dos perlu dipilih secara individu dengan doktor, agar tidak tersilap dengan nisbah.

Jika badan mempunyai sedikit kortisol

Dengan tahap kortisol yang rendah, terdapat penyakit yang serius seperti kegagalan buah pinggang. Ini bermakna proses metabolik dalam badan terganggu oleh ketidakseimbangan hormon dan elektrolit. Penyakit ini akan berkembang jika masa tidak memulakan rawatan dengan terapi hormon. Jika tidak, hasil maut adalah mungkin.

Penyakit bersamaan dengan tahap rendah kortisol boleh menjadi penyakit hati dan kardiovaskular. Untuk mengenal pasti mereka, ujian makmal tambahan diperlukan.

Untuk mengatasi tahap rendah kortisol dan penyakit yang berkaitan, kita memerlukan perundingan sekurang-kurangnya dua doktor: pakar endokrin dan ahli terapi. Kemudian doktor pertama - seorang endocrinologist - akan membantu untuk menubuhkan tahap hormon dalam badan, dan ahli terapi akan membantu memahami ubat-ubatan yang akan membantu untuk menubuhkan kerja buah pinggang. Ini mungkin hidrokortison yang sesuai atau ubat lain - kortison asetat. Ahli terapi juga akan memberi amaran tentang apa kesan sampingan yang mungkin berlaku daripada mengambil ubat-ubatan ini dan cara mengira dos mereka dengan tepat.

Mengapa membeli ubat tanpa preskripsi adalah berbahaya?

Pertama, tidak diketahui berapa dosis hormon dalam persediaan dan rasio mereka. Kedua, mereka mungkin mempunyai dosis tinggi kortisol. Overdosisnya adalah berbahaya bagi tubuh kerana berat badan itu dapat terus meningkat, dan sangat sukar untuk menghentikan proses ini. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan kortisol dalam persiapan sama sekali.

Jika anda mengambil perangsang ginjal dengan kortisol dalam persediaan anda, maka ujian biasa tidak akan cukup untuk mengesan tindak balas tubuh mereka, contohnya, ujian air liur atau kotoran. Lebih banyak peperiksaan diperlukan.

Persediaan buah pinggang dengan kelenjar

Sekiranya seseorang mengambil ubat buah pinggang yang terbuat dari kelenjar haiwan, seseorang mungkin mempunyai berat badan yang berlebihan akibat daripada tindak balas badan yang tidak terkawal kepada mereka. Tidak mustahil untuk meramalkan tindak balas badan, sebagai persiapan asal semula jadi bereaksi dengan komponen semula jadi tubuh, akibatnya boleh menjadi paling tidak dapat diprediksi.

Kelenjar tiroid boleh mula menghasilkan hormon lebih daripada biasa, seperti buah pinggang. Dan jika seseorang mengambil perangsang ginjal, maka pengeluaran hormon oleh buah pinggang dapat memperlahankan atau menghentikannya sama sekali. Ini boleh mengakibatkan keradangan buah pinggang, kemusnahan tisu mereka, dan satu set tambahan pound akibat daripada kortisol terlalu tinggi.

Peningkatan kortisol - tindakan anda

Jika seseorang mengalami masalah buah pinggang, maka dia mungkin mempunyai tahap kortisol yang tinggi akibat kegagalan buah pinggang dan penghasilan hormon semulajadi. Benar, tahap hormon stres-kortisol - mungkin meningkat atas sebab-sebab lain.

Sebagai contoh, jika seseorang mengalami tekanan tetap, jika ketidakseimbangan hormon hadir dalam badan, khususnya, sedikit estradiol dihasilkan. Sebab untuk meningkatkan tahap estradiol juga boleh menjadi campur tangan pembedahan, sakit yang tidak lenyap untuk masa yang lama, kemurungan, kekurangan pengeluaran hormon oleh kelenjar tiroid, peningkatan dos progesteron dalam kontraseptif.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Bagaimana untuk mengurangkan tahap kortisol?

Anda boleh meminta doktor untuk menetapkan dos optimum ubat yang boleh menurunkan tahap kortisol. Ini akan membantu meneutralkan tekanan, mengurangkan kesan negatif kesannya. Sekiranya 7-8 hari mengambil hormon optimum untuk mengurangkan tahap kortisol, sistem saraf cepat dipulihkan. Tahap kortisol dikurangkan dengan ketara. Ia juga boleh berlaku jika estradiol dipulihkan kepada normal, dan bukan hanya hormon ini, tetapi juga T3, T4, yang menghasilkan kelenjar tiroid.

Sekiranya tahap kortisol tidak normal, ujian tambahan dan ubat lain diperlukan. Ini adalah lebih penting jika seseorang itu mengalami kegagalan buah pinggang atau mengalami gangguan fungsi hipofisis. Kemudian anda memerlukan analisis untuk hormon DST - pada waktu pagi dan petang untuk gambaran yang lebih jelas tentang penyakit ini. Ia boleh menjadi sindrom Cushing.

Norma kortisol

Sekiranya seseorang mengambil dexamethasole dan pada keesokan hari dari 08.00, tahap kortisol meningkat kepada 5 dl atau lebih, satu pemeriksaan yang lebih terperinci diperlukan, kerana seseorang mungkin sakit dengan sindrom Cushing. Ia akan mengambil analisis serum darah, khususnya, ACTH hormon, serta urinisis. Yang terakhir akan menunjukkan tahap kortisol, serta tahap GSK.

Jika peperiksaan ini tidak mencukupi, anda perlu melakukan MRI (pengimejan resonans magnetik).

Sekiranya diagnosis kegagalan buah pinggang atau penyakit lain disahkan, adalah perlu untuk melantik rawatan yang bertujuan untuk mengurangkan tahap kortisol dan memulihkan keseimbangan hormon.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Perhatian!

Untuk memudahkan persepsi maklumat, arahan ini untuk menggunakan ubat "Hormon tiroid untuk penurunan berat badan" diterjemahkan dan dibentangkan dalam bentuk khas berdasarkan arahan rasmi untuk kegunaan perubatan ubat tersebut. Sebelum menggunakan membaca anotasi yang datang terus ke ubat.

Penerangan yang disediakan untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk penyembuhan diri. Keperluan untuk ubat ini, tujuan rejimen rawatan, kaedah dan dos ubat hanya ditentukan oleh doktor yang hadir. Ubat-ubatan sendiri berbahaya untuk kesihatan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.