^

Molibdenum

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 10.08.2022
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Microelement ini - molibdenum - ditemui oleh saintis Scheele, yang pada tahun 1778 menerima asid molibdenum dan beberapa garamnya. Logam dalam bentuk tulen diperolehi oleh I. Berzelius pada tahun 1817.

Maklumat asas tentang molibdenum

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Maklumat asas tentang molibdenum

Molybdenum (Mo) adalah salah satu mikroelen yang paling penting yang membentuk tubuh manusia pelbagai sebatian aktif, enzim, hormon, pigmen pernapasan. Fungsi utamanya ialah pecutan pelbagai tindak balas badan. Perlu juga diperhatikan bahawa elemen ini adalah salah satu bahan bangunan utama untuk xanthoxidase, enzim yang bertanggungjawab untuk penukaran sebatian nitrogen. Molibdenum terutamanya ditemui dalam organel selular. Kepekatan tinggi mikroelement ini dicatatkan dalam organ seperti kulit manusia, hati, ginjal dan aorta. Dalam kuantiti yang berbeza, molibdenum mengandungi semua tisu dan organ-organ tubuh manusia.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Keperluan untuk molibdenum sehari

Bergantung pada tahap kerja fizikal dan berat badan seseorang, permintaan untuk molibdenum boleh berbeza-beza dalam lingkungan 75-250 μg.

Untuk orang tua (lebih 70 tahun) keperluan untuk unsur jejak ini dikurangkan sebanyak 25% dan tidak melebihi 200 μg.

Di bawah syarat-syarat tertentu, penggunaan minimum molibdenum minimum boleh berubah sehingga 300-400 μg sehari.

Mengapa keperluan molibdenum meningkat?

Kekurangan molibdenum sangat jarang berlaku. Sebabnya mungkin diet yang sedikit, monoton atau kekal pada pemakanan intravena untuk masa yang lama.

Kepintaran molibdenum

Molybdenum dan tembaga adalah anti-unsur yang mengurangkan aktiviti masing-masing. Dengan menggantikan tembaga daripada sebatiannya, molibdenum mengurangkan keamatan tindak balas oksidatif dalam badan.

Sehingga kini, interaksi molibdenum dengan enzim, hormon dan vitamin sedang dikaji. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa jika sejumlah besar mikroelement ini dalam persekitaran luar meningkatkan risiko penyakit kambing.

Sebagai kesimpulan - molibdenum juga merupakan antagonis iodin. Lebihan elemen ini dalam tubuh adalah punca perkembangan gout dan peningkatan asid urik dalam darah.

Gejala-gejala kekurangan molibdenum

Peningkatan pembentukan batu ginjal, peningkatan risiko kanser dan mati pucuk.

Tanda berlebihan molibdenum

Kelebihan mikroelement ini dalam diet meningkatkan jumlah asid urik dalam darah, dan menyebabkan berlakunya "gusi molibdenum" dan meningkatkan aktiviti fosfatase alkali.

Produk yang mengandungi molibdenum (μg setiap 1000 g)

Apakah jumlah molibdenum dalam produk yang berbeza? Yang terbesar - dalam bijirin dan ragi, kekacang dan sayuran berdaun, bawang putih.

Sayuran molibdenum mengandungi 0.04-0.2 mg / kg. Molybdenum juga kaya dengan wortel, aprikot, tembikai, kembang kol dan koko.

Masih elemen ini terdapat di buah pinggang dan hati haiwan.

Perhatian!

Untuk memudahkan persepsi maklumat, arahan ini untuk menggunakan ubat "Molibdenum" diterjemahkan dan dibentangkan dalam bentuk khas berdasarkan arahan rasmi untuk kegunaan perubatan ubat tersebut. Sebelum menggunakan membaca anotasi yang datang terus ke ubat.

Penerangan yang disediakan untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk penyembuhan diri. Keperluan untuk ubat ini, tujuan rejimen rawatan, kaedah dan dos ubat hanya ditentukan oleh doktor yang hadir. Ubat-ubatan sendiri berbahaya untuk kesihatan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.