^

Pil kontraseptif untuk melegakan simptom premenopause

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 10.08.2022
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Masa premenopause adalah biasa kepada ramai wanita, walaupun mereka belum mengalaminya. Rakan-rakan, saudara-mara mereka dan hanya bertemu wanita sering mengadu kelip-kelip panas dan selesema, perubahan mood, demam dan tanda-tanda premenopause yang lain. Bagaimana untuk mengurangkan gejala ini dengan pil kawalan kelahiran dengan hormon?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Kontraseptif oral untuk mengekalkan keseimbangan hormon

Pil kawalan kelahiran dengan hormon dalam komposisi boleh menjadi ubat yang akan menyokong seorang wanita dalam tempoh premenopause. Wanita sedemikian masih mempunyai haid, tetapi menopause tidak jauh.

Dalam tubuh mereka, ada perubahan yang tidak baik untuk kesejahteraan. Sebagai contoh, tulang menjadi kuku lebih rapuh terkelupas, perubahan mood, insomnia, bangun kerap semasa tidur, sakit haid, sakit kepala, yang tidak boleh dihentikan walaupun selepas mengambil ubat penahan sakit.

Terdapat dana dari beberapa kontraseptif yang boleh membantu.

Kajian doktor Amerika

Kajian saintis Amerika yang diterbitkan di majalah OG Gyn News pada tahun 1999 membuktikan bahawa kontraseptif oral adalah ubat yang perlu untuk wanita sehingga 52 tahun semasa premenopause.

Mereka membantu wanita yang masih berusia muda untuk merasakan diri untuk berasa lebih baik, kontraseptif oral adalah pencegahan banyak penyakit yang sering menemani wanita zaman ini. Pil kontraseptif membantu menyesuaikan keseimbangan hormon dan meningkatkan kesihatan kerana tiada kaedah lain.

Mereka wanita yang tidak berurusan dengan keseimbangan hormon mereka menggunakan kontraseptif, terdapat perdarahan yang tidak teratur dan teruk, kitaran bulanan ditembak jatuh, sista ovari, fibroid, endometriosis dapat berkembang.

Sebaik sahaja seorang wanita mula mengambil pil kontraseptif, gejala-gejala ini menjadi lebih halus atau bahkan berhenti membimbangkan. Kontraseptif bermakna mengimbangi hormon boleh diambil pada wanita dari umur 35 hingga 52 tahun atau pada usia yang lain atas cadangan pakar ginekologi dan endocrinologist.

Kontraseptif oral melindungi tulang-tulang badan semasa menopaus. Ini melindungi tulang dari kemusnahan, kerapuhan, melindungi terhadap osteoporosis. Di samping itu, pil kontraseptif membantu mengurangkan gejala kanser rahim, jika mereka sudah nyata, atau untuk melindungi daripada kanser.

Kelipan panas seorang wanita dalam tempoh sebelum menopaus selepas mengambil pil kontraseptif hampir tidak hadir atau berhenti sama sekali.

Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan wanita mengalami ovulasi yang tidak teratur selama 10-12 tahun sebelum menopaus bermula. Mengambil kontraseptif hormon mengikut skema boleh membuang masalah ini dengan menubuhkan kitaran ovulasi biasa. Fakta bahawa ovulasi tidak teratur, menunjukkan bahawa seorang wanita memerlukan sokongan hormon.

Bagaimana pil kontraseptif sintetik dan berfungsi?

Kedua-dua pil kontraseptif semula jadi dan sintetik membantu seorang wanita untuk melambatkan proses ovulasi, yang mempengaruhi kerja ovari. Kontraseptif untuk tujuan ini termasuk hormon estradiol dan etil estradiol, serta progestin. Semua ini dalam bentuk sintetik.

Bagi progestin semulajadi dan estadiol, dalam kontraseptif, mereka membantu mengembalikan keseimbangan hormon dalam tubuh wanita yang berada dalam tempoh sebelum menopaus. Tetapi ubat-ubatan ini tidak boleh menangguhkan proses ovulasi, jadi mereka tidak baik sebagai kontrasepsi.

Tetapi dengan tugas ini - untuk mengelakkan pembiakan - hormon sintetik dengan sempurna mengurus. Mereka juga membantu mencegah perkembangan kanser endometrium dari rahim, menghilangkan pendarahan, membantu melawan sindrom ovarium polikistik, pussy di kawasan payudara, melegakan sakit kepala semasa haid.

Perkara yang paling penting apabila memilih ubat sintetik adalah untuk mengetahui nisbah estradiol dan progestin dalam komposisi mereka untuk mengelakkan penampilan gejala seperti sakit kepala, keadaan depresi, obesiti, penurunan libido.

Kontraseptif dan obesiti

Tablet dengan progestin, yang digunakan sebagai kontraseptif, tidak mungkin membantu dalam memerangi obesiti. Sebagai contoh, ubat-ubatan yang menggunakan progestin dosis besar, tetapi lebih kurang estrogen - boleh meningkatkan selera makan dan membangkitkan obesiti. Jika progestin dalam penyediaan sedemikian adalah lebih daripada 0.5 miligram, dan estrogen sehingga 30 mikrogram, anda akan mempunyai selera makan yang meningkat

Agar tidak mengalami selera makan yang meningkat disebabkan oleh tablet hormon, perlu mengikuti dos hormon di dalamnya, yang sepatutnya lebih seimbang.

Ini adalah dosis estradiol dari kumpulan estrogen pada dos sehingga 35 μg dan dos progesteron sehingga 0.5 ml. Nisbah hormon dalam dadah ini tidak akan membangkitkan yaga yang berlebihan kepada produk dan deposit lemak berlebihan akibatnya.

Pil hormon dengan anti-androgen mengandungi estrogen dan progestin dalam perkadaran yang tepat, yang mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan kulit. Dari penerimaan pil kontraseptif tidak muncul ruam pada kulit, kerana ia berlaku dengan ubat hormon lain, di mana estrogen sangat banyak.

Sekiranya seorang wanita tidak mempunyai kulit yang licin dan licin, berat badan sentiasa meningkat, ubat-ubatan tersebut dapat membantu dia untuk melawan masalah-masalah ini. Juga, pesakit yang mempunyai diagnosis "sindrom ovarium polikistik", serta mereka yang telah mengalami pil kontraseptif dengan kepekatan tinggi progestin dan boleh pulih daripadanya, boleh menggunakannya.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Hormon dalam menopaus

Apabila seorang wanita berada dalam keadaan menopaus, dalam kebanyakan kes fungsi pembiakannya telah hilang dan dia tidak memerlukan pil kawalan kelahiran. Tetapi untuk mengekalkan tahap hormon dalam tubuh adalah perlu, kerana jika tidak seorang wanita akan merasa buruk kerana perubahan umur.

Di samping itu, pil perancang mengandung terlalu banyak progestin dan estrogen berbanding dengan ubat hormon yang tidak menjejaskan pembuahan. Oleh itu, hanya baik untuk wanita yang dilindungi dari kehamilan yang tidak diingini, tetapi bukan untuk wanita semasa menopause.

Pergi ke ubat hormon bukannya kontraseptif mestilah di bawah pengawasan seorang pakar sakit puan untuk mengira dos dengan betul dan mengelakkan kesan sampingan. Di samping itu, terdapat perbezaan dalam kesan pada badan pil perancang dengan kandungan hormon sintetik dan terapi hormon yang tinggi menggunakan hormon semulajadi, yang lebih lemah.

Apabila seorang wanita tidak lagi mempunyai ovulasi, lebih baik menggunakan phytohormones semula jadi yang akan memastikan kerja yang baik dari ovari dan pada masa yang sama tidak akan menyebabkan kesan hormon pada tubuh.

Perhatian!

Untuk memudahkan persepsi maklumat, arahan ini untuk menggunakan ubat "Pil kontraseptif untuk melegakan simptom premenopause" diterjemahkan dan dibentangkan dalam bentuk khas berdasarkan arahan rasmi untuk kegunaan perubatan ubat tersebut. Sebelum menggunakan membaca anotasi yang datang terus ke ubat.

Penerangan yang disediakan untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk penyembuhan diri. Keperluan untuk ubat ini, tujuan rejimen rawatan, kaedah dan dos ubat hanya ditentukan oleh doktor yang hadir. Ubat-ubatan sendiri berbahaya untuk kesihatan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.