^

Kesihatan

A
A
A

Diagnosis HIV / AIDS

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Diagnostik makmal pada kanak-kanak dengan hubungan perinatal untuk jangkitan HIV

Kebanyakan kanak-kanak yang dilahirkan dengan ibu yang dijangkiti HIV mempunyai antibodi kepada HIV dalam darah mereka (ibu). Dalam hal ini, kaedah serologi untuk mendiagnosis jangkitan HIV, berdasarkan definisi antibodi IgG (ELISA), tidak diagnostically penting sehingga 18 bulan hidup, apabila antibodi ibu sepenuhnya musnah.

Sendiri antibodi spesifik muncul pada kanak-kanak dalam 90-95% kes dalam tempoh 3 bulan selepas jangkitan, dalam 5-9% - selepas 6 bulan dan 0,5% - kemudian. Pada kanak-kanak yang berusia lebih dari 18 bulan, pengesanan penanda serologi dianggap diagnostik.

Ujian serologi yang dirancang semasa kelahiran, pada 6; 12 dan 18 bulan kehidupan. Mendapatkan dua atau lebih hasil negatif pada selang sekurang-kurangnya 1 bulan dalam kanak-kanak tanpa hypogammaglobulinemia sebelum 12 bulan ke atas menunjukkan tanda jangkitan HIV.

Pada kanak-kanak berumur 18 bulan ke atas, tanpa ketiadaan jangkitan HIV dan hypogammaglobulinemia, ujian serologi negatif untuk antibodi kepada HIV dapat menghapuskan jangkitan HIV.

Kaedah biologi molekular membolehkan untuk mengesahkan jangkitan HIV di kebanyakan bayi yang baru lahir pada usia 1 bulan dan praktikal di semua kanak-kanak yang dijangkiti pada usia 6 bulan.

Pengesanan DNA HIV oleh PCR adalah kaedah pilihan untuk mendiagnosis jangkitan HIV pada kanak-kanak kecil. Antara hasil positif PCR yang dijangkiti perinatal, 38% kanak-kanak berada dalam 48 jam pertama hidup, dan pada usia 14 hari - 93% kanak-kanak. Chemoprophylaxis tidak mengurangkan sensitiviti ujian virologi.

Peperiksaan mandatori pertama dijalankan pada usia 1-2 bulan, yang kedua - selepas 1 bulan. Apabila menerima keputusan yang positif perlu diulangi untuk menentukan beban virus (iaitu, bilangan salinan HIV RNA dalam 1 ml plasma) kaedah kuantitatif, yang membolehkan untuk menilai risiko perkembangan penyakit dan nilai untuk terapi antiretroviral.

Kanak-kanak dengan keputusan negatif semasa kelahiran dan pada usia 1-2 bulan perlu diperiksa semula pada usia 4-6 bulan.

Salah satu kaedah tambahan untuk mengkaji kanak-kanak yang dijangkiti HIV adalah penilaian status imun, iaitu penentuan peratusan dan bilangan mutlak CD4 + T-limfosit.

Setelah mendapat keputusan positif daripada asid nukleus HIV, kajian kuantitatif CD4 + dan CD8-limfosit dalam kanak-kanak adalah perlu, sebaik-baiknya dengan cytometry aliran. Kajian ini perlu dilakukan secara berkala setiap 3 bulan (kategori kekebalan 2-3) atau 6 bulan (kategori imun 1).

Apabila perubahan dalam profil imunologi dikesan (CD4 + sel <1900 / mm 3 dan CD8-sel> 850 / mm 3 ), kanak-kanak dalam 6 bulan pertama hidup menganggap bentuk pesat progresif penyakit ini.

Diagnostik yang berbeza

Jangkitan HIV pada kanak-kanak perlu dibezakan terlebih dahulu dengan immunodeficiencies primer, serta keadaan immunodeficient yang timbul berkaitan dengan penggunaan glucocorticoids dan kemoterapi yang berpanjangan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.