^

Kesihatan

Penyakit sistem endokrin dan gangguan metabolik (endokrinologi)

Hiperkapnia

Menyediakan badan dengan oksigen, sistem pernafasan secara serentak mengeluarkan produk metabolisme - karbon dioksida (karbon dioksida, CO2), yang dibawa oleh darah dari tisu ke alveoli paru-paru, dan terima kasih kepada pengudaraan alveolar, ia dikeluarkan dari darah. 

Infantilisme: alat kelamin, psikologi, sosial

Dalam bidang perubatan, istilah infantilisme (diterjemah secara tepat dari infantia Latin bermaksud "kelahiran bayi") adalah salah satu gangguan perkembangan di mana orang dewasa dan kanak-kanak mempunyai parameter fizikal atau fisiologi yang jelas tidak sesuai untuk umur, ciri mental atau tingkah laku mereka.

Mikroadenoma pituitari: sebab, gejala, apa yang berbahaya, prognosis

Neoplasma yang bersifat jinak yang timbul dalam kelenjar endokrin dipanggil adenoma, dan mikroadenoma pituitari adalah tumor kecil lobus anteriornya, yang menghasilkan sejumlah hormon penting.

Rawatan hypothyroidism kongenital

Pelan rawatan untuk hipotiroidisme kongenital telah dibangunkan sejak diagnosis akhir. Terapi bergantung kepada bentuk penyakit dan gejala, usia pesakit, kehadiran komorbiditi.

Diagnosis hipotiroidisme kongenital

Pengesanan patologi genetik pada bayi baru lahir dijalankan pada minggu pertama selepas kelahiran bayi. Untuk diagnosis keadaan bayi yang baru ditaksir pada skala Apgar.

Gejala dan bentuk hipotiroidisme kongenital

Anomali yang ditentukan genetik perkembangan kelenjar tiroid boleh didiagnosis pada usia yang berbeza, bergantung kepada keparahan penyakit dan bentuknya. Dengan aplasia atau hipoplasia teruk, gejala gangguan ini dapat dilihat pada minggu pertama kehidupan bayi.

Hipotiroidisme kongenital: penyebab, patogenesis, akibat, prognosis

Menurut statistik perubatan, kelaziman hipotiroidisme kongenital adalah 1 kes bagi setiap 5000 bayi. Penyakit ini kira-kira 2.5 kali lebih biasa pada kanak-kanak perempuan berbanding lelaki. 

Kalsifikasi: Apa ini, bagaimana untuk merawat?

Di antara semua makroelements biogenik tubuh manusia, perkadaran kalsium - dalam bentuk kristal tisu tulang hidroksiapatit - adalah yang paling penting, walaupun membran sel darah dan sel luaran juga mengandungi kalsium.

Myxedema pada orang dewasa dan kanak-kanak: pretybial, primer, idiopatik

Dalam endokrinologi, myxedema dianggap sebagai bentuk yang paling teruk disfungsi tiroid dan hypothyroidism yang teruk dengan tahap sintesis hormon tiroid yang sangat rendah atau penghentian lengkapnya.

Kenapa suhu badan lebih rendah daripada 36, 35.5: yang bermaksud apa yang perlu dilakukan?

Seseorang adalah homogenik, iaitu, berdarah panas, dan mempunyai suhu malar, yang pada siang hari boleh berkisar dari + 36.5 ° C hingga 37 ° C. Tetapi sebarang suhu di atas atau di bawah julat ini tidak normal. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.