Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Gangguan kecemasan umum pada kanak-kanak: sebab, gejala, diagnosis, rawatan

Pakar perubatan artikel itu

Psikiatri, psikoterapi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021

Kecemasan kegelisahan umum adalah keadaan berterusan tahap kecemasan dan ketakutan yang meningkat, dicirikan oleh kebimbangan yang berlebihan, kebimbangan dan ketakutan, sehinggalah ke kengerian. Gejala fizikal mungkin termasuk gegaran, hiperhidrosis, aduan somatik, serta kelemahan dan keletihan. Diagnosis adalah berdasarkan data anamnestic. Rawatan termasuk terapi tingkah laku kadang-kadang dalam kombinasi dengan ubat.

Gangguan kebimbangan umum (GAD) didiagnosis pada kanak-kanak dan remaja dengan simptom kebimbangan yang teruk dan mengganggu, tidak cukup sempit untuk memenuhi kriteria gangguan tertentu seperti fobia sosial atau gangguan panik. Di samping itu, gangguan kebimbangan umum adalah diagnosis yang sesuai untuk kanak-kanak yang mempunyai masalah kecemasan tertentu, yang juga mempunyai gejala kecemasan yang lain yang melampaui ciri-ciri gangguan tertentu.

Kadang-kadang kegelisahan kegelisahan umum boleh disalah anggap sebagai gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD). Kanak-kanak dengan kebimbangan biasa sering mengalami masalah dengan perhatian, dan kebimbangan mereka juga boleh membawa kepada pergolakan psikomotor (iaitu hiperaktif). Perbezaan utama adalah bahawa kanak-kanak dengan ADHD cenderung untuk bimbang tidak lebih daripada kanak-kanak tanpa ADHD, manakala kanak-kanak dengan gangguan kebimbangan umum mempunyai keresahan dan banyak pengalaman traumatik.

Kerana spektrum gejala adalah luas, gangguan kebimbangan umum adalah sangat sukar untuk dirawat dengan penggunaan terapi tingkah laku. Selalunya lebih berkesan dalam situasi ini adalah penggunaan teknik relaksasi. Pesakit yang mengalami masalah kebimbangan teruk yang teruk yang tidak bertindak balas terhadap kaedah rawatan psikoterapeutik mungkin memerlukan pelantikan anxiolytics. Sama seperti gangguan kecemasan yang lain, SSRI biasanya merupakan ubat pilihan. Buspirone adalah alternatif yang mungkin, terutamanya pada kanak-kanak yang tidak bertoleransi SSRI; Dos permulaan adalah 5 mg secara lisan dua kali sehari dan boleh secara beransur-ansur meningkat menjadi 30 mg dua kali sehari (atau 20 mg tiga kali sehari) bergantung kepada toleransi. Gejala pada bahagian saluran gastrousus atau sakit kepala mungkin mengehadkan faktor dalam meningkatkan dos.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>