^

Kesihatan

Homocysteine dalam serum

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Homocysteine adalah produk pertukaran asid amino (penukaran methionine ke sistein). Kira-kira 70% homocysteine plasma dikaitkan dengan albumin, 30% dioksidakan untuk disulfida dan hanya 1% berada dalam keadaan bebas. Majoriti kaedah yang digunakan untuk mengesan tahap homocysteine dalam darah membolehkan kita menentukan hanya jumlah kandungan yang teroksida dan dikurangkan. Hasil analisisnya bergantung pada tahap ketepatan persampelan darah dan kadar di mana serum dipisahkan dari sel darah, karena sel-sel darah terus menghasilkan dan membebaskan homocysteine.

Homocysteine dalam serum masih kurang diberi perhatian bukan sahaja dari warganegara biasa, tetapi kadang-kadang doktor, asid amino. Sebagai bahan homocysteine telah diketahui lebih dari seratus tahun, tetapi hanya pada separuh kedua abad XX ia mula dikaji dengan lebih teliti. Kepentingan yang meningkat dalam homocysteine dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular. Terdahulu, doktor berdosa terhadap kolesterol yang terkenal, menuduh ia memberi kesan buruk ke atas pembuluh darah, hari ini homosistein dalam serum darah dimasukkan dalam bilangan "suspek". Jumlah ini sehingga akhir asid amino yang tidak diterokai meningkat pesat kerana semua tabiat manusia yang buruk - merokok dan penyalahgunaan kopi.

Jadi, homocysteine dalam serum darah adalah asid amino yang penting, yang dilahirkan di dalam yang lain, tidak kurang pentingnya - metionin. Pada gilirannya, methionine adalah sulfur yang mengandungi, tidak boleh ditukar, iaitu, tidak disintesis dalam tubuh manusia, asid amino. Banyak methionine dalam makanan yang tidak dialu-alukan oleh vegetarian. Walau bagaimanapun, telur, daging, dan banyak lagi kategori produk sangat diperlukan untuk orang, terutamanya yang muda, kerana ia adalah protein haiwan yang memberikan tubuh sebagai tenaga yang biasa. Homocysteine dalam serum turut mengambil bahagian dalam proses tenaga ini, serta dalam pembentukan protein. Jika homocysteine terlalu banyak, ia secara automatik masuk ke dalam bentuk methionine atau hanya dikeluarkan dari badan. Terdapat beberapa cara untuk meneutralkan homocysteine yang berlebihan, mereka berbeza, tetapi mereka bersatu dengan satu - proses penapaian dan kehadiran mandatori vitamin B, serta asid folik. Benar, terdapat kes-kes apabila, disebabkan oleh penyakit keturunan, pada manusia lebihan asid amino homocyste tidak dapat dinetralkan. Bagi orang-orang seperti itu penting untuk mengambil bahan khas, juga asid amino - betaine, yang terkandung dalam jumlah besar dalam bit biasa (dari beta beta bit bit). Di samping itu, jika terdapat gangguan genetik yang tidak membenarkan penggunaan homocysteine yang berlebihan dalam serum darah, anda tidak boleh minum kopi atau apa-apa produk yang mengandungi kafein.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Homocysteine dalam serum, apakah tahap normalnya?

Pertama sekali, tahap homocysteine mempengaruhi keadaan normal kapal. Kerosakan primer tidak bergantung kepada kolesterol yang disebut di atas, tetapi pada tahap tinggi homosistein dalam serum darah. Asid amino ini, terkumpul, seolah-olah "calar" dinding, terutamanya kapal dalam. Organisma, sememangnya, cuba dikompensasi dan dilindungi, mikrokircum mula diisi dengan trombi kecil, dan hanya kemudian kolesterol dimasukkan dalam kerja. Jadi kapal badan dan membina deposit kolesterol dan plak yang terkenal.

Nilai rujukan (norma) kepekatan homocysteine serum adalah: pada wanita 5-12 μmol / l, pada lelaki - 5-15 μmol / l.

Siapakah saintis pertama yang memberi tumpuan kepada homocysteine dalam serum?

Yang pertama mengkaji kesan toksik homocysteine ialah Dr. Climmer McCully, kerja saintifiknya bermula pada 1960-an. Sudah tentu, dalam era perjuangan menentang kolesterol, yang "ditetapkan" sebagai musuh utama sistem vaskular, tiada siapa yang memberi perhatian kepada penemuan McCully. Bagaimanapun, ketabahan para ulama tidak mempunyai sempadan, dia kerap menerbitkan karya-karya saintifik di mana rakan-rakannya boleh membaca, dan akhirnya memaksa dunia perubatan untuk mengenali fungsi berbahaya homocysteine yang berlebihan. Hakikatnya ialah apabila mengkaji homocystinuria - penyakit genetik yang agak jarang berlaku, McCully menemui kekurangan vitamin B, serta beberapa enzim pada pesakit. Sebaik sahaja pesakit mula mengambil terapi yang sesuai, keadaan dinding vaskular meningkat dengan ketara, walaupun pemulihan lengkap tidak berlaku.

Homocysteine dalam serum darah, melebihi norma, sebagai faktor risiko boleh diwarisi. Di samping itu, tahap homocysteine yang tinggi telah diperhatikan dalam semua seks yang adil, menggunakan sebagai ubat-ubatan khusus kontraseptif.

Homocysteine dalam serum darah, dikurangkan sebanyak 30-40% - adalah matlamat saintis moden dan farmakologi abad XXI yang berurusan dengan masalah kardiovaskular. Setiap seribu lelaki boleh hidup 8 hingga 10 tahun lagi, wanita ini tempoh ini sedikit lebih rendah, bagaimanapun, ia adalah dari 4 hingga 6 tahun.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.