^

Kesihatan

Immunoglobulin E dalam darah

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sejak IgE (reagin) rapat mekanisme atopik reaksi alahan yang berkaitan. Mereka mempunyai keupayaan untuk penetapan yang cepat pada sel-sel kulit, sel-sel mukosa mast dan basophils, jadi dalam bentuk immunoglobulin percuma E di dalam plasma darah dalam jumlah surih. Separuh hayat immunoglobulin E Time - 3 hari dalam serum dan 14 hari pada membran sel-sel mast dan basophils. Oleh berulang kali dengan antigen (alergen) bertindak balas antibodi reaginic dan antigen berlaku pada permukaan basophils dan sel-sel mast yang membawa kepada degranulation, melepaskan faktor vasoactive (histamine, serotonin, heparin, dan lain-lain) Dan pembangunan manifestasi klinikal anafilaksis. Immunoglobulin E menentukan jenis I hipersensitiviti segera - jenis yang paling biasa reaksi alahan. Selain mengambil bahagian dalam tindak balas alahan jenis I imunoglobulin E juga terlibat dalam imuniti perlindungan anthelmintic.

Nilai rujukan (norma) kepekatan total immunoglobulin E dalam serum

Umur

Kepekatan, kE / l

1-3 bulan

0-2

3-6 bulan

3-10

1 tahun

8-20

5 tahun

10-50

15 tahun

15-60

Dewasa

20-100

Peningkatan kepekatan immunoglobulin E lebih kerap dikesan pada kanak-kanak dengan alergi dan pemekaan kepada sejumlah besar alergen. Kekerapan pengesanan tahap peningkatan immunoglobulin E lebih tinggi pada pesakit dengan hipersensitiviti terhadap makanan dan debunga alergen daripada pada kanak-kanak dengan hipersensitiviti untuk habuk dan acuan rumah.

Penyakit dan keadaan utama, disertai dengan peningkatan kepekatan total immunoglobulin E dalam serum

Penyakit dan keadaan

Kemungkinan penyebabnya

Penyakit alahan disebabkan oleh antibodi IgEAlergen:
Penyakit atopik: 
rhinitis alah;debunga;
asma bronkial atopik;debu;
dermatitis atopik;makanan;
gastroenteropati alahperubatan;
Penyakit Anaphylactic:bahan kimia;
anafilaksis sistemik;logam;
urtikaria dan angioedemaprotein asing
Aspergillosis bronchopulmonary alahanTidak diketahui
HelminthiasesIgE-IT
Sindrom Hyper-IgE (sindrom Job)Kekurangan penekan T
Kekurangan IgA terpilihKekurangan penekan T
Sindrom Wiskott-AldrichTidak diketahui
Thymus aplasia (Di-Giorgi syndrome)Tidak diketahui
IgE myelomaB-sel neoplasia

Reaksi "tuduhan melawan tuan rumah"

Kekurangan penekan T

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Peningkatan immunoglobulin E

Pada orang dewasa, penentuan kepekatan imunoglobulin E dalam serum kurang diagnostik daripada pada kanak-kanak. Tahap peningkatan imunoglobulin E hanya dikesan pada 50% pesakit dengan asma bronkial atopik. Nilai-nilai tertinggi kepekatan immunoglobulin E dalam darah diperhatikan apabila hipersensitiviti kepada sejumlah besar alergen dalam kombinasi dengan asma bronkial, dermatitis atopik dan rhinitis alahan. Apabila hipersensitiviti kepada alergen tunggal, kepekatan immunoglobulin E boleh berada dalam julat normal.

Aspergillosis bronchopulmonary alahan disertai oleh peningkatan ketara dalam kandungan imunoglobulin E dalam darah. Kepekatannya meningkat di hampir setiap pesakit dengan aspergillosis alergi dalam tempoh penyusupan pulmonari akut. Tahap normal imunoglobulin E pada pesakit dengan penyakit paru-paru aktif memungkinkan untuk mengecualikan diagnosis aspergillosis.

Penentuan imunoglobulin E adalah penting untuk diagnosis penyakit jarang - hyper-IgE-syndrome. Ia dicirikan oleh peningkatan dalam kepekatan IgE dalam darah sehingga 2000-50 000 CFU / L, eosinofilia, urtikaria dilafazkan dan erythema kepada alergen dihidu, debunga, makanan, bakteria dan alergen kulat. Asma bronkial untuk sindrom ini adalah tidak jelas.

Apabila menilai keputusan penentuan jumlah immunoglobulin E, perlu diingat bahawa kira-kira 30% pesakit dengan penyakit atopik mempunyai kepekatan immunoglobulin E dalam keadaan normal.

Bilakah immunoglobulin E diturunkan?

Pengurangan kandungan imunoglobulin E dalam darah dikesan dengan ataxia-telangiectasia kerana kecacatan sel T.

Kepekatan total immunoglobulin E dalam serum darah di bawah keadaan patologi tertentu

Keadaan patologi

Kepekatan, kE / l

Rhinitis alergi

120-1000

Asma bronkial atopik

120-1200

Atopic dermatitis

80-14,000

Aspergillosis bronchopulmonary alahan:

 

Remisi;

80-1000

Diperparah

1000-8000

IgE-myeloma

15 000 dan lebih

Apabila mendiagnosis alergi, ia tidak mencukupi untuk menentukan peningkatan kepekatan total immunoglobulin E dalam darah. Untuk mencari punca alahan perlu mengenal pasti antibodi tertentu kelas imunoglobulin E. Pada masa ini, makmal dapat mengesan alergen tertentu IgE dalam serum lebih daripada 600 alergen yang paling biasa menyebabkan reaksi alergi pada manusia. Walau bagaimanapun, pengesanan alergen khusus IgE (kepada sebarang alergen atau antigen) tidak membuktikan bahawa alergen ini bertanggungjawab untuk gejala klinikal. Tafsiran hasil kajian harus dijalankan hanya selepas perbandingan dengan gambar klinikal dan data anamnesis alergik terperinci. Kekurangan khusus IgE dalam serum tidak menghalang penyertaan dalam mekanisme patogenesis penyakit IgE yang bergantung kepada, sejak sintesis tempatan IgE dan pemekaan sel mast boleh berlaku jika tiada tertentu immunoglobulin E dalam darah (cth, rinitis alergi). Antibodi kelas-kelas lain yang khusus untuk alergen ini, terutamanya kelas imunoglobulin G, boleh menyebabkan hasil negatif palsu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.