Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Oligophrenia

Pakar perubatan artikel itu

Ahli psikologi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021

Sekumpulan gangguan perkembangan mental dan mental yang membawa kepada kecacatan intelektual syndromik telah dipanggil penyakit mental dalam psikiatri klinikal, yang dipanggil oligofrenia atau demensia.

Untuk penyakit ini, WHO menggunakan istilah "retardasi mental", dan patologi mempunyai kod untuk ICD 10 F70-F79. Dalam edisi seterusnya Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, oligofrenia mungkin menerima takrif yang digunakan oleh psikiatri asing - gangguan perkembangan intelektual atau ketidakupayaan intelektual.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Punca Oligophrenia

Oligophrenia adalah patologi yang melekat atau diperoleh pada awal kanak-kanak. Pakar mengaitkan penyakit ini dengan gangguan genetik, organik dan metabolik. Penyebab utama oligofrenia boleh dibahagikan kepada prenatal (janin), perinatal (dari 28 hingga 40 minggu kehamilan) dan postnatal (postpartum).

Gangguan prenatal boleh disebabkan oleh jangkitan dari ibu (virus rubella, treponema, toxoplasma, herpesvirus, sitomegalovirus, listeria); kesan teratogenik pada embrio alkohol, dadah, ubat tertentu; keracunan (phenol, racun perosak, plumbum) atau tahap radiasi yang tinggi. Oleh itu, oligofrenia rubeolar adalah akibat hakikat bahawa wanita hamil pada separuh pertama kehamilan mempunyai rubella, dan embrio dikontrak dari ibu melalui darah.

Kecacatan mental atau demensia yang disebabkan oleh perkembangan otak yang tidak normal, seperti: saiz mencukupi otak (microcephaly), lengkap atau ketiadaan separa hemisfera serebrum (Hydranencephaly), kemunduran gyri otak (lissentsifaliya), hypoplasia cerebellar (pontotserebralnaya hypoplasia), pelbagai bentuk chelyustno- dysostosis muka (kecacatan tengkorak). Sebagai contoh, dengan gangguan pituitari janin membentuk janin lelaki terganggu rembesan hormon gonadotropic lyuteotropina (hormon luteinizing, LH), yang membolehkan pengeluaran testosteron dan pembentukan ciri-ciri seks lelaki menengah. Hasilnya, membangunkan hypogonadism hypogonadotropic atau LH concatenated terencat mental. Corak yang sama diperhatikan untuk rosak ke-15 gen yang membawa kepada kelahiran seorang kanak-kanak dengan sindrom Prader-Willi. Untuk sindrom ini tidak terhad hypogonadal, tetapi juga terencat mental (bentuk sederhana terencat mental).

Sering patogenesis gangguan mental dan pembangunan mental terletak pada gangguan metabolik (glyukoziltseramidny lipidosis, sukrozuriya, latosteloroz) atau pengeluaran enzim (phenylketonuria).

Hampir tidak dapat dielakkan kongenital kecacatan mental pada kehadiran faktor-faktor genetik seperti penyusunan semula struktur kromosom, yang membawa kepada sindrom dementia seperti sindrom Patau, Edwards, Turner, Cornelia de Lange et al., Yang memberi dorongan kepada pembangunan patologi untuk satu lagi peringkat embriogenesis.

Dalam kebanyakan kes, turun-temurun terencat mental juga ditentukan secara genetik, dan salah satu daripada sebab-sebab dalaman yang paling biasa terencat mental ialah kecacatan yang ke-21 X kromosom - Down syndrome. Akibat kerosakan beberapa gen boleh berlaku kemerosotan nukleus hypothalamic, dan kemudian menjelma Laurence-Moon-Biedl-Bardet sindrom - diwarisi Perubahan terencat mental sering diperhatikan dalam saudara terdekat.

Selepas bersalin terencat mental pada kanak-kanak mungkin disebabkan oleh kekurangan sbb kronik oksigen dan asphyxia semasa kelahiran, kecederaan kepala semasa melahirkan anak, serta kemusnahan sel-sel darah merah - penyakit hemolitik bayi yang baru lahir, yang timbul daripada konflik rhesus semasa mengandung dan membawa kepada pelanggaran serius fungsi korteks dan otak subcortical nod neural.

Dari saat lahir untuk tiga tahun pertama kehidupan, sebab-sebab terencat mental termasuk jangkitan otak (meningitis bakteria, encephalitis) dan kecederaan traumatik, dan juga masalah kekurangan nutrien akibat kekurangan zat makanan bayi kronik.

Menurut ahli psikiatri, dalam 35-40% kes patogenesis oligofrenia, termasuk kongenital, masih tidak jelas. Dan dalam keadaan ini, penggubalan diagnosis keterlambatan mental boleh kelihatan seperti oligofrenia yang tidak dapat dibezakan.

Diagnosis terencat mental kekeluargaan dibuat apabila doktor yakin bahawa beberapa bentuk kecacatan dan pembangunan mental sesetengah ciri ciri lain yang diperhatikan dalam ahli keluarga, khususnya, adik-beradik - adik-beradik. Pada masa yang sama, biasanya tidak diambil kira kehadiran atau ketiadaan kerosakan jelas struktur otak, seperti dalam amalan klinikal untuk mengkaji anomali serebrum morfologi dijalankan tidak dalam semua kes.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Gejala-gejala Oligophrenia

Simptom klinik yang dikenal pasti oligofrenia - kongenital atau diwujudkan dari masa ke masa - termasuk:

  • kelewatan dalam pembangunan kemahiran pertuturan (kanak-kanak mula bercakap lebih lewat daripada tarikh akhir yang normal dan bercakap dengan kurang - dengan sebilangan besar kecacatan sebutan);
  • ketidakupayaan untuk diingat;
  • terhad dan konkrit pemikiran;
  • kerumitan ajaran norma tingkah laku;
  • kemahiran motor yang lemah;
  • gangguan motor (paresis, dyskinesia separa);
  • keterlambatan ketara dalam penguasaan atau ketidakupayaan untuk bertindak pada penjagaan diri (makan, membasuh, berpakaian, dll.);
  • kekurangan minat kognitif;
  • tindak balas emosi yang tidak mencukupi atau terhad;
  • kekurangan kerangka tingkah laku dan ketidakupayaan untuk menyesuaikan tingkah laku.

Pakar ambil perhatian bahawa pada awal zaman kanak-kanak, tanda-tanda awal terencat mental, khususnya, ijazah kecil terencat atau kebebalan, jarang jelas dan jelas boleh ditunjukkan hanya selepas 4-5 tahun. Benar, dalam semua pesakit dengan sindrom Down, anomali ciri-ciri muka; untuk memukul kanak-kanak perempuan sindrom Turner tanda-tanda luar ciri adalah kedudukan dan pendek jari kecil, kali ganda luas kulit di leher, pengembangan dada, dan lain-lain. Dan apabila LH dikaitkan terencat mental dan sindrom Prader-Willi pada usia dua ditunjukkan selera makan meningkat, obesiti, strabismus, penyelarasan pergerakan yang lemah.

Dalam kes ini, walaupun hakikat prestasi yang lemah akademik, lesu dan kekurangan jelas, penilaian profesional berhati-hati dengan keupayaan mental kanak-kanak - untuk membezakan bentuk yang sederhana terencat emosi tingkah laku (mental) gangguan.

Juga, sedar yang terencat akal pada kanak-kanak adalah disebabkan oleh sebilangan besar sebab (termasuk sindrom kongenital disebut), dan gejala terencat mental ditunjukkan bukan sahaja dalam mengurangkan kebolehan kognitif, tetapi juga dalam kelainan mental dan fizikal yang lain. Disfungsi otak kerana melanggar sintesis tisu plasminogen activator neyroserpina ditunjukkan oleh gejala-gejala seperti terencat mental dan epilepsi. Dan pesakit dengan idiocyan terputus dari realiti di sekelilingnya, dan tidak ada yang menarik perhatian mereka, yang, sebagai peraturan, tidak sepenuhnya. Simptom yang kerap dalam patologi ini adalah pergerakan membosankan kepala yang tidak masuk akal atau mengayunkan batang.

Di samping itu, disebabkan oleh keabnormalan korteks serebrum dan kekurangan otak kecil keupayaan untuk membuat kelakuan sedar di tahap teruk terencat dan kebebalan membawa kepada gangguan emosi dan kemahuan. Ini menyatakan dirinya sebagai sama ada hypodynamic terencat mental (terencat kepada semua tindakan dan sikap tidak peduli) atau sebagai terencat mental hyperdynamic, di mana pergolakan diperhatikan gerak isyarat bertetulang, keresahan, agresif, dan lain-lain.

Perubahan mental yang berlaku semasa oligofrenia adalah stabil dan tidak berkembang, jadi komplikasi psikosomatik tidak mungkin, dan kesukaran utama untuk pesakit dalam kategori ini adalah kekurangan kemungkinan penyesuaian penuh dalam masyarakat.

Bentuk dan darjah oligofrenia

Dalam psikiatri domestik membezakan tiga bentuk oligofrenia: keletihan (debilizm), ketidaksabaran dan idiocy.

Dan, bergantung kepada jumlah kebolehan kognitif yang hilang, tiga darjah oligofrenia dibezakan, yang digunakan secara bebas daripada etiologi penyakit itu.

Ijazah mudah (ICD 10 - F70) - kelemahan: tahap perkembangan intelektual (IQ) berkisar dari 50-69. Pesakit mempunyai kelembapan sensorimotor yang minimum; dalam usia prasekolah boleh membangunkan kemahiran komunikasi, dapat memperoleh pengetahuan, dan pada usia kemudian - dan kemahiran profesional.

Tahap purata (F71-F72) - kebebalan: ada keupayaan untuk memahami ucapan orang lain, dan pada usia 5-6 tahun untuk merangka ayat yang pendek; 30 perhatian dan ingatan adalah sangat terhad, pemikiran primitif, tetapi untuk mengajar membaca, menulis, mengira dan kemahiran layan diri yang mungkin.

Ijazah yang teruk (F73) - idiocy: berfikir dengan oligofrenia bentuk ini hampir disekat sepenuhnya (IQ adalah di bawah 20), semua tindakan adalah terhad kepada perbuatan refleks. Kanak-kanak seperti ini dihalang dan tidak dapat dipertahankan (dengan pengecualian beberapa perkembangan kemahiran motor), dan penjagaan berterusan diperlukan.

Pakar-pakar Barat sifatkan terencat mental etiologi metabolik cretinism, yang merupakan sindrom hipotiroidisme kongenital - kekurangan iodin dalam badan. Tanpa mengira punca kekurangan iodin doktor boleh mengekod F70-F79 ini bentuk terencat mental yang menunjukkan etiologi (Beguk atau tiroid patologi mengandung, tiroid kecacatan pembangunan di dalam embrio, dan lain-lain.) - E02 (hipotiroidisme subklinikal).

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Diagnostik oligofrenia

Setakat ini, diagnosis terencat mental dilakukan dengan mengumpul sejarah terperinci (data Obstetrik berdasarkan kehamilan dan maklumat mengenai penyakit saudara-mara), umum penilaian psikologi dan psikometrik pesakit. Ini menjadikan ia mungkin untuk menilai keadaan somatik mereka, mewujudkan kehadiran bukan sahaja fizikal (visual berazam) tanda-tanda terencat mental, untuk menentukan tahap pembangunan intelektual dan mematuhi norma umur purata, dan mengenal pasti tingkah laku dan reaksi mental.

Untuk mengenal pasti bentuk oligofrenia yang khusus, ujian (ujian darah umum, biokimia dan serologi, ujian darah untuk sifilis dan jangkitan lain, urinalisis) mungkin diperlukan. Ujian genetik dilakukan untuk mengenal pasti punca genetik penyakit.

Diagnostik termasuk EEG dan imbasan CT atau MRI otak (untuk pengesanan kecacatan tengkorak tempatan dan umum dan gangguan serebrum struktur). Juga lihat - diagnosis penangguhan mental.

Untuk diagnosis diagnosis pembezaan "oligofrenia" diperlukan. Walaupun beberapa tanda-tanda jelas negeri oligophrenic (dalam bentuk kecacatan fizikal ciri) banyak gangguan neurologi (paresis, sawan, gangguan trofik dan refleks, sawan epileptiform, dan lain-lain.) Adakah diperhatikan dalam pathologies neuropsychiatric lain. Oleh itu, adalah penting untuk tidak mengelirukan penyakit oligophrenia seperti skizofrenia, epilepsi, sindrom Asperger, sindrom Geller itu, dan lain-lain

Apabila dipisahkan dari penyakit-penyakit lain yang memberikan gejala kekurangan mental perlu terutamanya diambil kira hakikat bahawa kerencatan mental tidak dapat mengesan yang progresif, ditunjukkan pada awal zaman kanak-kanak dan dalam kebanyakan kes disertai oleh gejala-gejala somatik - luka-luka sistem otot, sistem kardiovaskular, sistem pernafasan, mata dan pendengaran.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan oligofrenia

Jika punca rencatan mental adalah hipotiroidisme, konflik Rh, phenylketonuria boleh etiological oligophrenia rawatan: menggunakan persediaan hormon, pemindahan darah bayi, diet bebas protein khas. Toxoplasmosis boleh dirawat dengan sulfonamides dan Chloridine. Tetapi dalam kebanyakan kes, rawatan etiologi, malangnya, tidak wujud.

Dan walaupun tiada ubat-ubatan khusus untuk merawat oligofrenia, pesakit dengan kecacatan intelektual dirawat dengan terapi gejala. Iaitu, ubat-ubatan boleh ditetapkan untuk mengurangkan keamatan gangguan psikotik - neuroleptik, serta ubat-ubatan untuk penstabilan mood (membantu untuk membetulkan tingkah laku).

Jadi, sebagai ubat pelali umum, mengurangkan tahap kebimbangan, pemberhentian sawan dan meningkatkan tidur dalam amalan psikiatri menggunakan psikoaktif ubat-ubat penenang: Diazepam (Seduxen, Valium, ì) Phenazepam, lorazepam (Lorafen) periciazine (Neuleptil), chlordiazepoxide (Elenium) chlorprothixene (Truksal), dan lain-lain. Walau bagaimanapun, selain daripada pembangunan kemungkinan ubat-ubatan berdasarkan data, kesan negatif daripada penggunaan mereka dinyatakan dalam kelemahan otot, peningkatan rasa mengantuk, gangguan koordinasi motor dan pertuturan, mengurangkan ketajaman penglihatan i. Di samping itu, pengambilan yang berpanjangan ubat-ubatan ini boleh menjejaskan perhatian dan ingatan - sehingga pembangunan amnesia anterograde.

Untuk merangsang sistem saraf pusat dan aktiviti otak, menggunakan Piracetam (Nootropil) mesocarb (Sidnokarb), methylphenidate hidroklorida (Relatin, Merida, centedrine). Dengan tujuan yang sama ditugaskan untuk menerima vitamin B1, B12, B15.

Tujuan asid glutamat adalah kerana ia ditukar menjadi neuromeditor - asid gamma-aminobutyric dalam badan, yang membantu dalam kerja otak dengan keterbelakangan mental.

Rawatan alternatif, contohnya, yis bir itu, dan dalam kongenital keturunan oligophrenia apa-apa. Cadangan rawatan termasuk penggunaan biasa herba menenangkan sup atau tinctures daripada hyperdynamic akar valerian yang terencat mental. Juga dari tumbuhan perubatan memerlukan perhatian ginkgo biloba dan adaptogens - akar ginseng. Ginseng mengandungi ginsenosides (panaksizidy) - glikosida steroid dan saponin triterpenoid, yang mensimulasikan sintesis nukleik asid, metabolisme dan penghasilan enzim dan mengaktifkan operasi pituitari dan sepanjang CNS. Homeopathy menawarkan produk yang berdasarkan Ginseng - ginsenoside (ginsenoside).

Salah satu peranan utama dalam pembetulan kekurangan intelektual diberikan kepada terapi kognitif-tingkah laku, iaitu, untuk pedagogi pembetulan perubatan. Untuk pendidikan dan pembesaran kanak-kanak dengan oligofrenia - di sekolah-sekolah khusus dan sekolah berasrama - kaedah yang dibangunkan khusus digunakan untuk menyesuaikan kanak-kanak dalam masyarakat.

Dan pemulihan pesakit yang terencat mental, terutama dengan bentuk ditentukan secara genetik patologi mental, terletak tidak begitu banyak dalam rawatan mereka seperti dalam latihan (dengan disesuaikan dengan keunikan kebolehan kognitif) program dan memupuk asas rumah tangga dan, jika boleh, yang paling mudah kemahiran. Pakar mengatakan bahawa sederhana terencat akal pada kanak-kanak boleh diperbetulkan, dan walaupun hilang upaya, pesakit itu boleh melakukan kerja mudah dan menjaga diri sendiri. Pada bentuk yang teruk kebebalan dan dalam semua darjah ramalan kebodohan sederhana dan - kecacatan penuh dan pendedahan sering berpanjangan kepada institusi perubatan khusus dan rumah penjagaan.

Prophylaxis oligofrens

Menurut statistik, bahagian keempat kecacatan perkembangan mental dikaitkan dengan kelainan kromosom, oleh itu pencegahan mungkin hanya untuk patologi tidak kongenital.

Dalam tempoh persediaan untuk kehamilan yang dirancang, perlu menjalani peperiksaan lengkap untuk jangkitan, status tiroid, dan tahap hormon. Ia perlu menghilangkan semua keradangan keradangan dan menyembuhkan penyakit kronik yang ada. Sesetengah jenis retardasi mental boleh dicegah oleh kaunseling genetik untuk ibu bapa masa depan - untuk mengenal pasti pelanggaran yang berpotensi berbahaya untuk perkembangan normal embrio dan janin.

Semasa mengandung, wanita perlu didaftarkan dengan pakar obstetrik dan pakar ginekologi secara berkala dan kerap melawat doktor mereka, mengambil ujian yang diperlukan pada masa dan menjalani ultrasound. Bercakap mengenai gaya hidup yang sihat, pemakanan yang rasional dan penolakan semua tabiat buruk semasa perancangan kehamilan dan apabila mengandung seorang kanak-kanak harus memperoleh makna yang konkrit dan membawa kepada tindakan praktikal.

Pakar dari Institut Kesihatan Mental Kebangsaan Amerika (NIMH) berhujah bahawa satu lagi langkah pencegahan penting ialah pengesanan awal proses metabolik tertentu yang membawa kepada keterbelakangan mental. Sebagai contoh, jika dalam bulan pertama kehidupan untuk mengesan hipotiroidisme kongenital yang menjejaskan satu bayi baru lahir dari 4,000 bayi yang dilahirkan di Amerika Syarikat, adalah mungkin untuk mencegah perkembangan demensia. Sekiranya anda tidak mengenalpasti dan sehingga umur tiga bulan tidak dilayan, maka 20% bayi yang mengalami kekurangan hormon tiroid akan mengalami cacat mental. Kelewatan sehingga enam bulan akan bertukar menjadi 50% bayi.

Menurut Jabatan Pendidikan AS, pada tahun 2014, kira-kira 11% anak usia sekolah didaftarkan dalam kelas untuk pelajar dengan pelbagai bentuk oligofrenia.


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>