^

Kesihatan

Tempoh pendarahan (mengikut Duke)

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Tempoh pendarahan (mengikut Duke) adalah teknik khusus untuk menilai keadaan sistem peredaran darah, lebih tepat - kapal-kapal. Biasanya, mengikut kaedah ini, tempoh dari awal hingga penghentian kehilangan darah tidak boleh melebihi tiga minit.

Hemostasis adalah fungsi yang sangat penting, keseluruhan kompleks biologi, yang ditujukan untuk menghentikan darah yang tepat pada masanya, supaya tubuh tidak kehilangannya di atas norma fisiologi. Dengan mekanisme pengawalan pendarahan, hemostasis dibahagikan kepada platelet vaskular atau primer dan sekunder, pembekuan darah yang tepat.

Tempoh pendarahan (mengikut Duke) adalah penilaian keadaan trombosit. Sekiranya dinding vaskular rosak, maka platelet ideal sebaiknya diaktifkan segera untuk mengambil bahagian dalam pembekuan - hemocoagulation. Kapal dengan keanjalan biasa spasmodiruyutsya dan tersumbat platelet agregat (agregasi - gluing, sel-sel clumping). Oleh itu, kapal ditutup oleh pembentukan utama dan sangat penting, yang dipanggil "trombus putih".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Bagaimana sampel dilakukan?

Selalunya tempoh pendarahan (menurut Duke) dilakukan dengan jarum khas, ia juga dipanggil jarum Frank. Ia terdiri daripada badan berongga dengan pencetus. Dalam satu tangan, jarum mempunyai gandingan untuk musim bunga, di ujung kecil yang lain. Jarum reka bentuk ini sangat mudah, kerana juruteknik makmal dapat mengawal kedalaman yang tepat. Dengan bantuan menarik pencetus, apabila musim bunga diluruskan, tusuk yang sangat kecil dibuat. Ujian Duque menyediakan untuk pagar tidak lebih daripada 1 ml bahan, iaitu darah. Tusukan dilakukan di jari, paling sering di dalam nama yang tidak bernama, atau di telinga.

Adakah terdapat cara alternatif untuk menentukan tempoh pendarahan?

Tempoh pendarahan (menurut Duke) bukanlah satu-satunya kaedah dalam kompleks diagnostik moden. Selalunya, bukannya membongkar lobus telinga manusia, juruteknik makmal menggunakan kaedah yang lebih canggih dan sensitif. Kesukaran buatan secara artifisial untuk aliran keluar vena - stasis (selalunya dengan bantuan alat untuk memantau tekanan darah), maka tusukan dibuat di zon atas lengan oleh scarifier. Titisan darah khas ditenggelamkan setiap 20-30 saat dengan kain lap steril khas. Biasanya, selepas tiga minit pada serbet terakhir, bintik-bintik menjadi kecil, dan selepas dua minit lagi pendarahan berhenti.

Walau bagaimanapun, tempoh pendarahan (menurut Duke) sebagai kaedah, diuji oleh abad, mempunyai hak untuk wujud. Selain itu, beratus-ratus makmal terus menggunakan ujian ini, dan doktor digunakan untuk mempercayai teknik ini, menggunakan pengiraan untuk menjelaskan diagnosis dan menyesuaikan langkah-langkah terapeutik.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Dengan bantuan petunjuk yang mana hemostasis utama dinilai?

Di samping itu, seperti yang ditentukan oleh tempoh pendarahan (mengikut Duke), aktiviti platelet juga dinilai menggunakan:

  • Pengiraan bilangan platelet;
  • Pengiraan formula platelet tertentu;
  • Anggaran agregat adenosin diphosphat (ADP) dan platelet;
  • Menilai keupayaan platelet untuk agregat dengan kolagen;
  • Penentuan kemungkinan platelet untuk agregat dengan adrenalin;
  • Anggaran pembekuan adalah aktiviti faktor von Willebrand.

Kaedah menentukan masa di mana penyumbatan kapal yang rosak terbentuk telah dibangunkan oleh saintis Amerika, ahli patologi William Duke pada awal abad ke-20. Terdahulu, sampel itu diambil oleh scarifier atau jarum nipis dari earlobe, kemudian - dari jari.

Bagaimanakah tempoh pendarahan dianggarkan (mengikut Duke)?

Hemostasis biasa mampu mengatasi kehilangan darah, lebih banyak mikroskopik, dalam dua atau tiga minit. Sekiranya pembekuan ditangguhkan, masing-masing, dan tempoh pendarahan (mengikut Duke) akan lebih besar. Ini mungkin menunjukkan latar belakang penunjuk lain yang menyimpang dari norma, tentang penyakit hati, hemofilia dan penyakit lain. Harus diingat bahawa tempoh yang diukur mungkin bergantung pada tapak pensampelan darah - ujung jari atau telinga.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.