Pemindahan

Pemindahan rahim

Aplasia kongenital (agenesis) dari rahim sering dijumpai hanya pada masa remaja, apabila seorang wanita mendapat perhatian pakar ginekologi kerana kekurangan haid.

Pemindahan Kulit

Kulit kita bukan sahaja yang terbesar, tetapi juga organ penting, jadi trauma dan patologi dengan kerosakan serius atau kehilangan kulit boleh mengancam nyawa. Pemindahan atau kulit cantuman adalah cara yang paling biasa untuk memulihkan integriti kulit.

Pemindahan: petunjuk, penyediaan, teknik

Organ pertama yang berjaya dipindahkan adalah buah pinggang (Murray J., Boston, USA, 1954). Ia adalah transplantasi yang berkaitan: penderma adalah kembar identik penerima yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik. Pada tahun 1963, T. Shartzl di Denver (Amerika Syarikat) memulakan pemindahan klinikal hati, tetapi kejayaan sebenar dicapai hanya pada tahun 1967.

Pemindahan kornea: prosedur, ramalan

Petunjuk yang paling biasa untuk pemindahan kornea - adalah keratopathy bullous (pseudophakic, endothelial distrofi Fuchs afakicheskaya), keratokonus, pembedahan pemindahan semula, keratitis (virus, bakteria, kulat, sudah Acanthamoeba, perforation) dan stromal kornea distrofi.

Pemindahan tisu: prosedur, ramalan

Allograft kulit digunakan pada pesakit yang mengalami luka bakar yang meluas dan keadaan lain dengan kehilangan kulit yang besar. Allograf digunakan untuk menampung permukaan terjejas yang besar dan, dengan itu, mengurangkan kehilangan cecair tisu dan protein dan mencegah perkembangan jangkitan invasif.

Pemindahan usus kecil: prosedur, ramalan

Pemindahan usus kecil untuk pesakit dengan sindrom malabsorption dikaitkan dengan penyakit usus (gastroschisis, penyakit Hirschsprung, usus autoimun) atau usus resection (mezenteriapnaya thromboembolism biasa atau penyakit Crohn)

Pemindahan sel pulau pankreas: prosedur, ramalan

Pemindahan sel islet pankreas mempunyai kelebihan teori lebih pemindahan organ keseluruhan: prosedur adalah kurang invasif, pulau-pulau kecil boleh disimpan dalam cryopreservative yang membolehkan anda untuk mengoptimumkan masa pemindahan.

Pemindahan pankreas

Pemindahan pankreas - satu bentuk penggantian pankreas p-sel, yang membolehkan anda untuk memulihkan normal tahap gula dalam darah - normoglycemia - pesakit kencing manis.

Pemindahan paru-paru

Pemindahan paru-paru - kemungkinan menyelamatkan nyawa bagi pesakit yang mengalami kegagalan pernafasan, dengan risiko kematian yang tinggi, walaupun ubat yang optimum.

Transplantasi hati: prosedur, ramalan

Transplantasi hati mengambil tempat ke-2 di kalangan pemindahan organ pepejal. Petunjuk termasuk sirosis hati (70% daripada pemindahan di AS, 60-70% di antaranya dikaitkan dengan hepatitis C); nekrosis hati fulminant (kira-kira 8%); karsinoma hepatoselular (kira-kira 7%)
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>