^

Kesihatan

Ujian Addis-Kakovsky

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Mencuba Addis Kakovskogo - ini adalah cara yang sangat lama tetapi berkesan mengira bilangan sel-sel darah merah - sel-sel darah merah, dan leukosit silinder ( "terpaku" protein membentuk unsur-unsur) dalam air kencing.

Apakah tujuan kajian sedemikian seperti ujian Addis-Kakovski?

Ramai penyakit mempunyai bentuk yang tersembunyi, dan seseorang sering tidak menyedari gejala yang menacing, hanya mengalami sedikit kelegaan. Apa-apa penyakit laten yang berkaitan dengan buah pinggang dan saluran kencing memerlukan diagnosis yang teliti, yang secara rutin termasuk kaedah mengira sebatian protein, unsur-unsur berbentuk dalam air kencing. Ujian Addis-Kakovski sangat mirip dengan analisis lain - ujian Nechiporenko, tetapi angka-angka itu dikira dari bahan yang dikumpulkan setiap hari. Semasa tempoh ini, anda dapat melihat dinamik dan lebih tepat menentukan apa yang lebih dalam sedimen air kencing - erythrocytes atau leukosit.

Sejarah perkembangan kaedah ini menarik kerana pada tahun 1910 doktor yang terkenal pada masa itu, Kakovsky Anton Fomich, mencadangkan kaedah yang berkesan untuk mendiagnosis nefritis.

Kakovsky sepanjang kerjaya profesionalnya mencari kaedah yang berkesan untuk merawat nefropatologi. Sebagai pakar klinik yang berpengalaman, beliau mencadangkan untuk mengira bilangan elemen berbentuk dalam air kencing yang dikumpul diperlukan sepanjang hari, bermula pada awal pagi.

Pengiraan pecahan sedemikian benar-benar memberikan maklumat yang lebih terperinci dan tepat mengenai penyelesaian sel. Seperti yang sering terjadi, sekitar masa yang sama di bahagian lain planet ini, Addis Amerika juga bereksperimen dengan analisis air kencing. Dan pada tahun 1925, mengambil kaedah Kakowski sebagai asas, dia membaikinya sedikit. Sejak itu, makmal mula mengkaji bahan yang dikumpul bukan untuk siang hari, tetapi untuk hari itu. Rakan-rakan tidak memulakan pertempuran untuk pokok kelapa sawit, kerana ia merupakan peristiwa diagnostik yang berkesan. Dan sejak itu kaedah itu telah dipanggil nama berganda, iaitu ujian Addis-Kakovski. Ternyata, Addis pertama kali ditempatkan mengikut abjad, dan tidak mengikuti kronologi perkembangan metodologi.

Bagaimanakah ujian Addis-Kakovski dilakukan?

Urin harus dikumpulkan dalam sehari, kurang kerap dilakukan dalam sepuluh jam. Minuman yang banyak tidak digalakkan, penggunaan cecair tetap normal. Satu-satunya keadaan yang diletakkan di hadapan pesakit adalah, jika boleh, tidak membuang air kecil pada waktu malam. Ujian Addis-Kakovsky menganggap kajian pecahan bahan, yaitu mengambil urin terpencil dalam masa 10-15 minit. Biasanya kira-kira 4 juta sel pelindung putih darah - leukosit, tidak lebih daripada 2 juta merah - eritrosit dan kira-kira 20,000 sebatian - silinder harus menonjol dengan air kencing sehari. Sekiranya batasan norma melebihi satu kategori sel seragam, isyarat ini mengenai penyakit buah pinggang atau penyakit berjangkit sistem kencing.

Ujian Addis-Kakovsky juga dapat mengenalpasti kelaziman eritrosit atau leukosit dalam sedimen. Sekiranya sel-sel putih melebihi had biasa, kemungkinan besar ini adalah bukti pyelonephritis. Leukosit kadang-kadang mencapai enam juta, dan ini merupakan bentuk jangkitan bakteria yang serius. Erythrocytes, yang "menyeberang" batas normal, bercakap tentang glomerulonephritis, dalam kes-kes seperti sel darah merah boleh mencapai 5 juta.

Ujian Addis-Kakowski adalah satu kaedah yang telah diuji oleh seluruh abad dan tidak pernah dikecewakan oleh doktor, kaedah ini telah membantu sebelum dan terus membantu dalam perumusan diagnosis yang tepat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.