^

Kesihatan

Contoh Nechiporenko

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Percubaan Nechiporenko adalah salah satu cara untuk menentukan penyakit keradangan sistem genitourinary dan buah pinggang. Hampir semua bentuk kronik, dan lebih akut penyakit-penyakit seperti ini menunjukkan kaedah seperti ujian Nechiporenko.

Teknik ini dibangunkan oleh ahli sains, pakar bedah, ahli urologi Nechiporenko Alexander Zakharovich. Sebagai doktor Nechiporenko menjadi terkenal berkaitan dengan operasi yang berjaya berkaitan dengan sistem ginjal dan genitourinary.

Hampir seluruh hidupnya Nechiporenko dikaji kanser organ-organ kencing dan pyelonephritis. Tambahan pula, beliau telah memperkenalkan ke dalam amalan klinikal kaedah yang berkesan untuk diagnosis unsur terbentuk dalam air kencing - Perbicaraan nechyporenko, perubatan Alexander Z. Soviet buat kali pertama dalam sejarah yang diadakan cystectomy (pembasmian sepenuhnya sista atau tumor) dalam pundi kencing, diikuti dengan "buta" kecederaan suturing resection.

Kenapa ujian Nechiporenko dilakukan?

Tujuan analisis ini adalah mudah - secepat mungkin dan seberapa mungkin untuk mengenal pasti penyakit buah pinggang mungkin dan memulakan terapi berkesan. Sama seperti sampel Addis - Kakovskogo pada kaedah nechyporenko membolehkan untuk menunjukkan bilangan sel-sel yang tidak normal darah putih - sel-sel darah putih, sel-sel darah merah dan protein dalam air kencing sebatian, dan oleh itu lebih tepat mendiagnosis patologi buah pinggang. Oleh sampel nechyporenko membolehkan lebih terperinci berbanding dengan analisis umum, konvensional air kencing, penerangan mendakan. Secara umum, kajian analisis sering tidak boleh dilihat dari unsur-unsur yang terbentuk daripada kekaburan air kencing dan pembiakan mikrob di dalamnya.

Ujian Nechiporenko adalah kaedah yang sangat mudah dan berpatutan yang menentukan jumlah sebatian yang paling ketara dalam sedikit bahan - air kencing.

Kadang-kadang pesakit tidak dapat mengambil sampel dengan kaedah lain kerana kesukaran buang air kecil. Kemudian analisis mudah - ujian Nechiporenko boleh menjadi yang utama, selepas analisis umum, maklumat yang tepat pada masanya untuk doktor, dan juga memberi peluang untuk membangunkan satu pelan untuk diagnosis lebih komprehensif.

Bagaimanakah ujian Nechiporenko dilakukan?

Bahan untuk penyelidikan makmal diambil pada bila-bila masa siang atau malam. Standard untuk analisis adalah pensampelan bahagian purata, biasanya pada waktu pagi. Pesakit secara bebas mengumpul bahan tersebut di dalam bekas yang bersih khas, setelah melakukan prosedur kebersihan sebelum ini. Kadangkala, mengikut tanda-tanda, air kencing boleh diambil oleh kateter.

Apa yang boleh memberi keterangan mengenai Nechiporenko?

Sama seperti dalam teknik lain, dalam kaedah ini ada batasan norma. Mana-mana penyelewengan dari mereka adalah isyarat mengenai penyakit ini atau itu. Sekiranya sel-sel darah putih "melintang" had norma yang ditetapkan, ini menunjukkan pyelonephritis, kronik atau akut, semuanya bergantung kepada bilangan badan putih. Erythrosit melebihi ambang norma mungkin menunjukkan penyakit yang serius - glomerulonephritis atau patologi saluran kencing, hematuria.

Percubaan Nechiporenko telah digunakan selama lebih dari 100 tahun dalam perubatan Rusia dan merupakan kaedah popular dalam amalan klinikal doktor asing. Ini adalah analisis yang mudah dan informatif yang tidak memerlukan penyediaan khas, dan keputusannya biasanya siap dalam masa satu hari.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.