^
A
A
A

Ada virus yang menghentikan perkembangan kanser otak yang agresif

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

20 August 2018, 09:00

Virus dalam bidang rawatan penggunaan pelbagai penyakit bukanlah kali pertama. Teknologi ini diuji dan sering membantu dalam menyembuhkan banyak patologi yang teruk. Sebagai contoh, para saintis baru-baru ini menemui virus tertentu yang secara langsung menjejaskan kualiti imuniti manusia: virus ini "memanjat" perlindungan sendiri seseorang untuk menghancurkan sel-sel malignan asing.
 
Penemuan ini dibuat oleh pakar dari Great Britain. Sebagai pakar yakin, reovirus yang dipanggil tidak menimbulkan bahaya tertentu kepada tubuh manusia dan dapat dengan mudah mengatasi membran otak darah - penghalang utama yang melindungi sistem saraf pusat. Reovirus menembusi neoplasma malignan di dalam otak tanpa masalah dan merangsang sistem imun, mengarahkannya untuk melawan tumor dengan cara semula jadi.
 
Pakar pakar menerangkan secara terperinci kursus pengajian. Perbicaraan melibatkan orang sakit, yang disatukan oleh satu diagnosis yang dahsyat - bentuk kanser otak yang agresif. Semua pesakit ini telah ditetapkan campur tangan pembedahan, jadi mereka dengan mudah bersetuju untuk mengambil bahagian dalam eksperimen tersebut. Beberapa hari sebelum operasi, pesakit disuntik dengan reovirus ke dalam urat: selepas beberapa ketika, ia berjaya dikesan dalam tisu yang dikeluarkan semasa reseksi, dan neoplasma yang dikeluarkan menjadi lebih kecil saiznya. Pemimpin eksperimen Profesor Adel Samson menjelaskan: "Untuk pertama kali saintis berjaya membuktikan sifat virus itu menembusi melalui pertahanan darah-otak, membuka akses kepada rawatan imunologi. Ini akan mengatasi penyakit ini pada ramai orang yang sakit dengan tumor kanser yang agresif. Reovirus mampu "merangsang" kuasa imun manusia, menandakan struktur malignan, dan menjadikannya "ketara" untuk imuniti. "
 
Sehingga kini, kajian mengenai kaedah rawatan baru berterusan: ujian klinikal berterusan dan pada masa ini. Sudah tentu, ramai pakar perubatan menyatakan keyakinan bahawa inovasi itu akan menjadi alternatif yang berjaya untuk kemoterapi dan radiasi, dan kekerapan dan bilangan prosedur yang digunakan secara rutin dalam pembentukan malignan dapat dikurangkan dengan ketara.
 
Reovirus adalah wakil virus sfera yang mempunyai genom yang terdiri daripada RNA terkandas dua bersegmen. Sebelum ini, ia dianggap tidak mungkin bahawa virus dapat menembusi pertahanan darah-otak, jadi saintis bekerja pada persoalan menguruskan dadah secara langsung ke struktur otak. Walau bagaimanapun, sekarang, selepas kajian, keadaan dengan rawatan tumor kanser telah menjadi lebih menggalakkan.
 
"Kehadiran tumor kanser di dalam tubuh menunjukkan kelemahan imuniti pesakit sendiri. Pengenalan virus melancarkan proses ini, mengaktifkan daya perlindungan dan memaksa mereka menyerang tumor, "kata salah seorang pengarang eksperimen tersebut.
 
Butiran mengenai projek ini diterbitkan dalam Atlas Baru yang berkala, serta disajikan di halaman http://stm.sciencemag.org/content/10/422/eaam7577

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.