^
A
A
A

Aktiviti gen yang sama menyatukan pelbagai gangguan mental

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

13 June 2018, 09:00

Corak genetik yang serupa dijumpai dengan segera dengan beberapa gangguan mental: dalam keadaan tertekan, autisme, psikosis manik-depresi dan skizofrenia.

Pada pesakit yang mengalami masalah neuropsychiatrik, fungsi otak dipecahkan - pertama sekali, terdapat perubahan pada tahap sel saraf, dan juga pada tahap molekul.
Walau bagaimanapun, gangguan sel-molekul tidak muncul di permukaan rata. Sebagai contoh, salah satu gen berhenti berfungsi, atau, sebaliknya, ia terlalu aktif. Akibatnya, sinaps yang sangat kuat terbentuk di dalam sel saraf, atau, sebaliknya, lemah, ini mempunyai kesan langsung kepada proses persepsi, pada bidang emosi dan keupayaan kognitif.

Para saintis berhasrat untuk menentukan perubahan genetik yang mempengaruhi perkembangan penyakit mental individu. Semasa penyelidikan ia menjadi jelas bahawa patologi seperti itu mempunyai banyak persamaan dari segi gambaran genetik.

Bagaimanakah ini ditunjukkan? Maklumat keturunan pertama dipindahkan dari DNA ke RNA. Terdapat sintesis molekul RNA, di mana molekul protein kemudian dihasilkan (yang dikenali sebagai transkripsi dan terjemahan). Dengan aktiviti gen yang mencukupi, RNA dihasilkan banyak, dan jika ia terganggu, ia tidak mencukupi.

Saintis dari University of California (Los Angeles), berbanding aktiviti gen dalam korteks serebrum tujuh ratus sampel diasingkan daripada pesakit yang hidup mengalami pathologies seperti autisme, skizofrenia, manik-kemurungan psikosis, kemurungan dan ketagihan arak. Di samping itu, sampel dari individu yang sihat juga diperiksa.
Aktiviti gen dianggarkan oleh RNA. Ternyata penyakit yang disebut di atas mempunyai banyak kesamaan. Kesamaan dalam kerja gen dijumpai dalam skizofrenia dan psikosis manic-depressive, dengan skizofrenia dan autisme. Perubahan umum yang berkaitan dengan gen yang mengawal pengujaan sel-sel saraf, serta kemampuan mereka untuk mencipta dan menghantar impuls elektrokimia.
Tetapi: setiap patologi mempunyai ciri-ciri sendiri, yang memungkinkan untuk membezakan antara penyakit dalam amalan. Secara paradoks, dengan corak genetik yang sama, tanda-tanda klinikal yang sama sekali berbeza.

Dengan cara ini, aktiviti genetik untuk alkohol adalah berbeza dan tidak mempunyai persamaan yang disebutkan di atas. Maklumat yang diperolehi semasa penyelidikan mungkin akan membolehkan kita berfikir tentang penciptaan kaedah terapi baru psikopatologi pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, satu isu masih tidak dapat diselesaikan: mengapa terdapat perbezaan kardinal dalam manifestasi klinikal penyakit-penyakit ini? Sesetengah pakar mencadangkan bahawa perlu untuk terus meneliti dan menilai aktiviti gen tidak dalam korteks secara keseluruhan, tetapi dalam kumpulan terpencil sel-sel saraf, atau bahkan secara langsung dalam sel-sel itu sendiri. Mungkin, pada tahap yang lebih mendalam, ada perbezaan yang signifikan yang membawa kepada ketidakcocokan dalam gambar klinikal.

Artikel mengenai penyelidikan diterbitkan di halaman Sains.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.