^
A
A
A

Bagaimanakah berbahaya adalah ubat-ubatan yang lewat?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

31 August 2017, 09:00

Maklumat mengenai tarikh akhir penggunaan ubat-ubatan selalu bermaksud satu perkara: jika ubat terlambat, maka ia mesti dibuang. Tetapi pakar Amerika menarik perhatian kepada hakikat bahawa banyak ubat-ubatan yang berlebihan terus beroperasi walaupun selepas tarikh tamat tempoh.

Tempoh penyimpanan ubat mungkin 2-5 tahun dari tarikh pembuatan. Walau bagaimanapun, ahli farmasi tidak menjalankan kajian mengenai keberkesanan ubat-ubatan yang telah tamat tempoh 10, 15 atau bahkan empat puluh tahun lalu, kerana mereka menganggap ini tidak praktikal.

Iaitu, jika syarikat farmaseutikal telah mengesahkan tindakan dan keselamatan ubat selama tiga tahun dari tarikh pembebasan, sudah cukup untuk menulis tarikh akhir ini dalam arahan - dan dokumen untuk ubat akan siap. Walau bagaimanapun - apa yang akan berlaku kepada ubat selepas tiga tahun yang dinyatakan?

Eksperimen yang diterangkan dalam Perubatan Dalaman Jama terbukti: lapan ubat, termasuk lima belas bahan aktif yang berlainan, kekal berkesan selama beberapa dekad selepas tamat tempohnya.

Percubaan seperti itu dijalankan di bawah naungan kempen kerajaan AS untuk meneruskan jangka masa penyimpanan dadah. Matlamat kempen sedemikian adalah untuk memastikan penyimpanan ubat yang maksimum untuk keperluan tentera dan sivil sekiranya berlaku undang-undang tentera.

Kajian di makmal itu disahkan: lebih daripada 90% ubat-ubatan tidak kehilangan harta mereka walaupun 15 tahun selepas akhir tempoh simpanan.

Bolehkah ini bermakna bahawa ubat tidak boleh dibuang, walaupun tarikh tamat tempoh telah tamat?

Sekiranya semuanya begitu mudah. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kualiti ubat-ubatan: ini adalah keadaan ubat-ubatan yang disimpan, suhu dan penunjuk kelembapan, tahap penembusan radiasi matahari,

Tidak mungkin kebanyakan pengguna akan menyimpan ubat-ubatan dalam keadaan seperti yang disediakan di gudang tentera Amerika. Dengan ini, dan bukan hanya itu, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS memantau pengguna biasa dan menegaskan bahawa dalam keadaan tidak seharusnya ubat-ubatan terlambat digunakan - tahap risiko terlalu tinggi tidak masuk akal.

Terutama berhati-hati adalah perlu dengan persediaan ubat seperti kuat, sebagai agen hormonal dan antibakteria, persediaan yang mengandungi insulin, nitrogliserin.

Untuk memastikan ubat yang berkesan dan selamat, anda perlu menyimpannya di tempat-tempat yang disyorkan untuk penyimpanan dalam arahan untuk ubat tertentu. Adalah penting untuk sentiasa menyemak kandungan kit pertolongan isi rumah dan kereta, semak syarat kesahihan semua ubat yang ada. Ia tidak disyorkan untuk menyimpan ubat di dapur dan di bilik mandi - kadang-kadang terlalu panas dan / atau lembap.

Sekiranya ubat ini disyorkan untuk disimpan di dalam peti sejuk, maka rak penutup atau petak yang berasingan hendaklah diperuntukkan: ubat tidak boleh bersentuhan dengan makanan, dan berpotensi tidak boleh jatuh ke tangan anak-anak.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.