Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Diet rendah karbohidrat berkala adalah lebih berkesan dalam kehilangan berat badan daripada diet standard

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 30.05.2018

Pematuhan diet rendah karbohidrat seketika membantu menurunkan berat badan dengan lebih berkesan dan mengurangkan risiko kanser, berbanding diet lain, kata para saintis.

Para saintis dari Hospital Universiti di Manchester Selatan (England) mendapati bahawa membatasi karbohidrat dua hari seminggu mungkin merupakan pendekatan pemakanan terbaik daripada diet standard untuk mencegah risiko kanser payudara dan penyakit lain.

"Pengurangan berat badan dan pengurangan insulin adalah perlu untuk mencegah perkembangan kanser payudara, tetapi mematuhi pendekatan diet yang standard hasilnya sukar untuk dicapai dan diselenggarakan," kata penulis kajian, pakar diet Michelle Harvey.

Harvey dan rakan-rakannya membandingkan tiga diet selama empat bulan untuk mengkaji kesannya ke atas penurunan berat badan dan penanda risiko kanser di kalangan 115 wanita dengan riwayat kanser payu dara. Para ulama secara rawak menugaskan salah satu diet kepada pesakit:

  • diet rendah karbohidrat dengan sekatan kalori selama dua hari seminggu;
  • diet rendah karbohidrat "tiba-tiba" - wanita dibenarkan makan jumlah protein dan lemak tak tepu yang tidak terhad, seperti daging tanpa lemak, buah zaitun dan kacang, selama dua hari seminggu,
  • Diet Mediterranean standard adalah sekatan kalori harian selama tujuh hari seminggu.

Keputusan kajian menunjukkan bahawa pemakanan berkala, rendah karbohidrat terbukti lebih berkesan daripada diet Mediterranean standard dalam mengurangkan berat badan, lapisan lemak dan perkembangan rintangan insulin. Purata penurunan berat badan adalah kira-kira 4 kg apabila pendekatan sekejap diperhatikan, berbanding dengan 2.4 kilogram sambil memerhatikan pendekatan pemakanan standard. Rintangan insulin dikurangkan sebanyak 22% dengan diet kurang karbohidrat yang tidak berterusan, sebanyak 14% dengan diet dengan dadakan, dan 4% dengan diet Mediterranean standard.

"Menariknya, diet dengan hanya sekatan karbohidrat, dengan pengambilan protein dan lemak biasa, adalah sama berkesan dengan diet rendah karbohidrat yang tidak berterusan," kata Harvey.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>