^
A
A
A

Faedah makanan keluarga adalah overestimated

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

26 September 2012, 15:33

Sesetengah keluarga telah lama mendirikan tradisi, dan salah satunya adalah hidangan bersama, apabila semua anggota keluarga berkumpul di meja biasa.

Adalah dipercayai bahawa sarapan bersama, makan tengah hari atau makan malam menyumbang untuk mewujudkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak, dan juga menyumbang kepada pengukuhan ikatan keluarga. Di samping itu, terdapat pendapat yang disebabkan oleh "keluarga" yang ada, kanak-kanak mempunyai prestasi akademik yang lebih tinggi di sekolah, dan tingkah lakunya dipengaruhi oleh makan malam keluarga yang sangat positif.

Walau bagaimanapun, kajian saintis baru dari University of Boston menunjukkan bahawa makanan keluarga tidak mempunyai pengaruh yang kuat seperti yang difikirkan sebelumnya.

Menurut para ahli, semua percubaan mereka untuk mencari hubungan antara makan malam keluarga dan pencapaian akademik atau tingkah laku, sia-sia.

"Kami tidak menjumpai apa-apa hubungan antara makan malam atau makan malam di kalangan keluarga dan gred sekolah, dan kami tidak melihat apa-apa pengaruh terhadap tingkah laku kanak-kanak," kata pengetua utama Daniel Miller. "Ia tidak bergantung pada umur anak-anak, dan tidak juga pada kekerapan makanan bersama."

Para saintis dari universiti Columbia dan New York telah menjalankan penyelidikan di kawasan ini, berdasarkan data dari Sampling Perwakilan Nasional Amerika Syarikat. Para penyelidik memantau kanak-kanak pra-sekolah dari tahun 1998 sehingga mereka mencapai umur 15 tahun.

Para saintis mengambil kira semua faktor yang boleh memberi impak yang berpotensi kepada kanak-kanak: pekerjaan ibu bapa di tempat kerja, tingkah laku mereka di rumah, keadaan persekolahan, pengalaman guru, dan banyak lagi.

Akibatnya, pakar-pakar mendapati bahawa pengaruh hobi keluarga, khususnya, berkumpul di meja yang sama, tidak mempunyai kesan praktikal terhadap prestasi dan tingkah laku kanak-kanak.

"Kami tidak menasihati keluarga untuk memecahkan tradisi keluarga mereka dan berhenti mengadakan pertemuan untuk makan tengahari atau makan malam bersama," kata Dr Miller. - Hanya pendapat mengenai tahap pengaruh mereka adalah salah. Keluarga yang mempercayai bahawa makanan keluarga, di mana semua ahli berkumpul adalah sangat penting, mereka tidak boleh berhenti di makan bersama, dan juga memikirkan di mana lagi anda boleh berinteraksi dengan kanak-kanak. "

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.