^
A
A
A

Gam penyembuhan baru mengetatkan luka selama satu minit

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

26 August 2018, 09:00

Para saintis mencipta gam khas, mampu merapatkan tepi luka, dengan begitu mempercepat proses penyembuhan.
Pelekat pembedahan perubatan MeTro mempunyai keanjalan yang meningkat dan dalam sekelip mata mata memenuhi luka: oleh itu, tidak ada keperluan untuk suturing, termasuk postoperative. Gam baru akan membantu membina semula keseluruhan mekanisme campur tangan pembedahan.
 
Ujian yang dihasilkan oleh ubat itu diketuai oleh pakar-pakar dari Universiti Australia Sydney.
Pelekat terdiri terutamanya daripada protein, yang di bawah pengaruh radiasi ultraviolet diubah menjadi bahan elastik dan sangat kuat. Dengan pengenalan bahan tersebut ke rongga luka, komponen pelekat ketat kain pada minit pertama. Selepas itu, jisim biologi secara beransur-ansur membubarkan, memulihkan integriti kawasan yang rosak.
 
Pakar mencadangkan bahawa dari masa ke masa, pelekat baru akan membolehkan untuk meninggalkan aplikasi jahitan dan staple pembedahan daripada logam - sifat-sifat yang tidak dapat digunakan untuk sebarang campur tangan pembedahan. Antara lain, gam pasti tidak boleh digantikan dalam menyediakan rawatan perubatan kecemasan kepada pesakit yang mengalami kecederaan dan kecederaan.
 
Jisim pelekat MeTro sangat elastis, sehingga konsistensinya adalah optimum untuk menghubungkan tisu yang rosak di kawasan dengan pergerakan yang tetap - misalnya, dalam paru-paru, otot jantung, kapal. Di samping itu, ia adalah mudah untuk menggunakan agen untuk penyembuhan tisu yang terletak di tempat yang sukar dicapai.
 
Satu ciri unik tambahan pelekat adalah bahawa ia adalah mungkin untuk "menetapkan" tempoh resorption dalam tisu terlebih dahulu, kerana badan memerlukan masa yang berlainan untuk menyembuhkan luka. Sebagai contoh, bahan boleh dibubarkan dalam tempoh beberapa jam atau beberapa bulan.
 
Pakar telah menjalankan ujian ujian dadah pada haiwan dengan kecederaan paru-paru, organ dalaman, dengan kerosakan pada arteri. Haiwan eksperimen adalah babi makmal, dan ujian sendiri lebih berjaya.
 
Para saintis mengatakan: ciri-ciri struktur tisu yang terjejas dan lampiran jangkitan sebahagian besarnya menentukan kualiti dan kelajuan pemulihan. Tisu yang berstruktur dan berfungsi secara berbeza-beza (contohnya, otak, parenchyma) adalah lemah, tidak seperti tisu penghubung dan epitel epitel. 

Kualiti dan kelajuan penyembuhan luka bergantung pada keadaan intrathecal tempatan, dan keadaan umum badan. Selain itu, pengaruh keadaan tempatan - jumlah kerosakan, tahap, kehadiran tisu necrotic, kehadiran patogen, lokasi bahagian luka daripada trophism peredaran dan - dalam banyak hal, boleh dibersihkan, dengan menggunakan pelekat penyembuhan luka baru.

Hasil ujian alat inovatif diterbitkan di halaman Perubatan Translasional Kedokteran dan di situs http://stm.sciencemag.org/.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.