^
A
A
A

Gluten dapat meningkatkan kualiti rambut

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

17 July 2018, 09:00

Peptida gluten terbukti menjadi cara terbaik untuk melicinkan kerosakan pada hujung rambut - apa yang dipanggil hujung berpecah.
 
Rambut manusia (serta plat kuku) diwakili oleh sebilangan besar bahan protein - keratin. Molekul keratin terikat oleh rantai disulfida tertentu, masing-masing adalah sebatian kimia atom sulfur yang terdapat dalam sistein.
 
Keanjalan dan keanjalan rambut bergantung kepada bilangan rantai disulfida tersebut di dalamnya. Hasil daripada semua jenis rangsangan luar (fros, angin, pengeringan letupan, pewarnaan), rantai tersebut rosak, yang dapat dilihat dengan rupa ujung rambut yang berpecah.
 
Nampaknya output haruslah mudah - struktur rambut dinormalisasi apabila senyawa protein kimia dipulihkan. Walau bagaimanapun, pada hakikatnya semuanya lebih rumit. Selama bertahun-tahun, pemaju produk rambut mencuci dan penyayang tidak dapat mencapai pemulihan rambut yang berkesan. Kenapa begitu? Intinya adalah bahawa terdapat muatan elektrik tertentu, baik dalam asid amino, dan dalam peptida pendek, dan dalam protein panjang, dan ia bergantung pada tahap keasidan.
 
Untuk melicinkan kerosakan hujung rambut, haiwan dan protein tumbuhan dan peptida diperlukan. Mereka mesti diletakkan terus dalam "slot", dan kemudian menyambungkan belerang dalam molekul keratin dengan sulfur "baru". Salah satu syarat ialah keratin dan peptida yang bersambung mesti mempunyai caj neutral. Untuk memberikan tahap keasaman sedemikian adalah sangat sukar, maka praktikal semua persediaan kosmetik yang dibangunkan secara khusus terbukti tidak berkesan.
 
Pakar-pakar yang mewakili Universiti Jiangnan, mampu mencipta metodologi, mengikut mana yang mungkin untuk melicinkan hujung perpecahan. "Pelekat" adalah gluten (gluten) - kumpulan protein, yang terdapat dalam bijirin bijirin.
 
Gluten, yang dirampas dari biji gandum, ahli sains berpecah kepada beberapa peptida pendek dan digabungkan dengan komponen kimia, yang memungkinkan untuk menghampiri titik isoelektrik keratin dan peptida. Bahan yang diperolehi telah ditambahkan kepada deterjen oleh pakar, rambut dirawat dengan agen ini, dan rambut kering dan basah yang intensif disikat. Mengikut keputusan percubaan, ia menjadi ketara: tip rambut menjadi lebih dan lebih sihat. Selepas melakukan diagnostik tambahan rambut, para saintis yakin bahawa kerosakan di hujung dihubungkan dan disamakan.

Skeptis mengatakan kajian itu mungkin tidak tepat. Lagipun, dalam keterangan tidak berkata apa-apa tentang itu, pada jenis rambut, eksperimen, sama ada mereka adalah lemak atau kering, berwarna atau semula jadi, dan sebagainya. Malah, kejayaan teknik ini mungkin banyak bergantung kepada faktor-faktor lain, tidak dapat dikesan.
 
Walau bagaimanapun, pendekatan penyelesaian masalah yang menyakitkan itu diakui sebagai benar: mungkin cara baru untuk berurusan dengan perpecahan hanya memerlukan penambahbaikan.

Butiran penyelidikan saintis diterangkan di halaman Sains Terbuka Masyarakat Terbuka.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.