^
A
A
A

Hepatitis membunuh lebih ramai orang daripada penyakit tuberkulosis atau HIV

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 22.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

14 July 2016, 14:30

Para saintis menunjukkan bahawa ancaman baru terhadap kehidupan semua manusia boleh menjadi jenis virus hepatitis. Satu kajian baru, yang dikendalikan oleh pakar-pakar dari London Imperial College dan University of Washington, mendapati bahawa lebih banyak orang mati akibat hepatitis virus setiap tahun daripada AIDS, tuberkulosis, dan malaria.

Terdapat beberapa bentuk hepatitis virus, jangkitan berlaku melalui makanan atau air, air liur, dengan hubungan tanpa perlindungan, dan laluan fecal-oral.

Para pakar mempelajari data yang diperoleh dari negara-negara yang berlainan (lebih daripada 180 negara mengambil bahagian dalam kajian ini), yang dikumpulkan selama 23 tahun. Hasilnya, ia telah mendapati bahawa lebih 95% daripada kematian yang dikaitkan dengan bentuk hepatitis B atau C di mana hati itu telah dimusnahkan dan membangunkan sirosis atau kanser. Pesakit dengan bentuk pengalaman hepatitis keletihan, loya, kulit kuning, tetapi yang paling sering tidak mempunyai gejala dan orang hidup selama bertahun-tahun tanpa mengetahui tentang jangkitan sehingga komplikasi serius yang nyata.

Juga, saintis mendapati bahawa dalam 23 tahun orang mula mati lebih kerap daripada hepatitis virus (sebanyak 63%), kebanyakannya dari negara berpendapatan tinggi dan pertengahan. Penulis utama kajian, Graham Cook, menyatakan bahawa kerja rakan-rakannya merupakan analisis maksimum jenis virus hepatitis di seluruh dunia. Data yang diperolehi menunjukkan bahawa jumlah kematian daripada penyakit ini melebihi 1 juta, manakala kadar kematian dari penyakit berbahaya lain telah berkurangan sejak tahun 1990.

Perubatan moden merawat beberapa jenis hepatitis virus dan agak berjaya, vaksin dan persediaan berkesan telah dibangunkan, tetapi perjuangan menentang penyakit ini dibiayai lebih kurang daripada contohnya, memerangi tuberkulosis, HIV atau malaria.

Semasa mempelajari data dari negara-negara yang berbeza, seperti yang telah disebutkan, bilangan kematian dari pelbagai penyakit hati, termasuk dan sirosis, meningkat sebanyak 63% sejak 1990 - dari 890 ribu hingga 1450000.

Pada tahun 2013, hepatitis membunuh lebih ramai orang daripada HIV (1,300,000 orang), malaria (855,000 orang), tuberkulosis (1,400,000 orang).

Di samping itu, penyelidik mendapati bahawa hepatitis lebih cenderung untuk mati di Asia Timur dan terutamanya daripada borang B dan C. Menurut pakar, salah satu daripada sebab-sebab ini mungkin bahawa jenis virus yang wujud dalam hampir asimptomatik dan secara beransur-ansur menyebabkan kerosakan hati yang teruk. 

Baru-baru ini, saintis dan sekolah perubatan Hanover (Jerman) dan University of Skolkovo (Rusia) telah membangunkan ubat baru yang membolehkan untuk mengawal jenis hepatitis virus B dan D, yang dianggap membawa maut. Ubat baru menunjukkan hasil yang baik dalam ujian klinikal - dalam kombinasi dengan kaedah tradisional rawatan, 72% pesakit yang pulih sepenuhnya dari hepatitis.

Virus Hepatitis B dan D sangat berbahaya, kerana beberapa tahun selepas jangkitan, sirosis atau kanser hati berkembang pada pesakit dan alat baru memberikan harapan untuk pulih kepada beribu-ribu orang.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.