^
A
A
A

Hipertensi boleh berkembang dengan penyedutan udara tercemar

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

21 October 2018, 09:00

Penyedutan udara yang tercemar oleh wanita hamil boleh menyebabkan hakikat bahawa pada masa akan datang anaknya akan mengalami hipertensi. Menurut saintis, bahaya ini wujud semasa trimester ketiga kehamilan. Hujah dan cadangan mereka baru-baru ini diterbitkan oleh pakar yang dimiliki oleh Persatuan Kardiologi Amerika.

Komposisi utama udara yang tercemar diwakili oleh zarah-zarah kecil yang tersebar dengan diameter kurang daripada 2.5 mikron. Zarah-zarah tersebut terdapat dalam gas ekzos kereta, dan juga terbentuk semasa pembakaran produk minyak, arang batu dan biofuel. Sebelum ini, saintis telah membuktikan bahawa campuran yang halus tersebar menembusi sistem peredaran darah, sehingga menyebabkan pelbagai gangguan dalam tubuh manusia. Contohnya, penyedutan udara yang tercemar dengan berpanjangan, menurut pakar, meningkatkan risiko mengalami tekanan darah tinggi di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Di samping itu, ekologi yang lemah secara keseluruhan adalah faktor yang menduduki tempat pertama di antara sebab-sebab perkembangan banyak penyakit dan kematian prematur. Selepas kajian baru-baru ini, saintis juga melaporkan bahawa kanak-kanak, yang berada dalam rahim ibu, juga berisiko: penyedutan oleh ibu masa depan udara tercemar meningkatkan risiko hipertensi kanak-kanak - di masa depan.

Kajian itu dijalankan dengan penyertaan hampir 1,300 ibu dan anak-anak mereka. Para saintis sentiasa memantau petunjuk tekanan darah pada kanak-kanak, dari umur tiga hingga 9 tahun. Tekanan darah sistolik dianggap dinaikkan jika ia adalah antara 10% daripada nombor rekod tertinggi dalam kumpulan umur individu. Semasa analisis, pakar menaruh perhatian kepada faktor lain yang secara teorinya boleh mempengaruhi indeks tekanan darah-contohnya, berat badan seorang kanak-kanak dan tabiat buruk ibu. Telah dijumpai bahawa pada anak-anak yang semasa hamil wanita berada dalam keadaan pencemaran udara yang tinggi, lebih dari 60% lebih cenderung mengalami masalah tekanan darah, tidak seperti mereka yang tinggal di kawasan yang bersih secara ekologi. Pada masa yang sama, kesan ini tidak bergantung pada berat badan kanak-kanak. Selain itu, para saintis menyedari bahawa perkembangan hipertensi hanya terjejas oleh penyedutan udara yang kotor semasa kehamilan, tetapi tidak pada peringkat perancangannya.

Pakar perhatikan bahawa maklumat yang diterima adalah pengesahan lain tentang pentingnya kualiti udara yang disedut. Sebilangan besar zarah di atmosfera meningkatkan risiko banyak patologi. Lebih-lebih lagi, zarah dapat mengatasi perlindungan plasenta dan mempunyai kesan negatif terhadap perkembangan bayi. Menariknya, kepekatan terhad yang direkodkan semasa eksperimen adalah 11.8 μg setiap meter padu: angka ini lebih rendah daripada EPA standard nasional (kepekatan had piawai ialah 12 μg) mencadangkan.

Maklumat boleh didapati di laman Persatuan Jantung Amerika.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.