^
A
A
A

Influenza disebarkan melalui pernafasan biasa

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 15.08.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

15 July 2018, 09:00

Mungkin semua orang tahu ini, dari kecil ke besar: penyebaran virus influenza dijalankan oleh titisan udara. Virus terkecil "bersembunyi" dalam zarah tidak kurang kecil yang dikeluarkan pada waktu batuk dan menekan bersin dari mulut dan organ pernafasan yang berpenyakit. Hampir semua orang yang mendengar rapat dengan bersin atau batuk, cuba untuk berpaling atau bergerak sejauh mungkin - tingkah laku ini sudah boleh dianggap kategori naluri yang diperoleh. Tetapi, seperti yang ternyata, untuk orang yang sakit, ia tidak begitu penting untuk menyebarkan virus. Pada masa yang sama, dia tidak boleh batuk atau bersin: selesema tersebar di sekeliling pesakit walaupun semasa pernafasan normal.
 
Para saintis yang mewakili Universiti Maryland, memantau keadaan dan tingkah laku hampir seratus lima puluh orang dengan jangkitan influenza. Di sesetengah pesakit, tanda-tanda klinikal pertama muncul pada hari ini atau hari ini, dan pada orang lain - beberapa hari lalu.

 Orang ramai menonton orang yang menghidap selesema: seseorang itu batuk atau bersin, dan seseorang hanya bernafas. Udara yang dikeluarkan dari organ-organ pernafasan peserta selama 30 minit, dihantar untuk pemeriksaan mengenai kehadiran virus di dalamnya. Pada masa yang sama, kehadiran virus telah ditentukan untuk RNA dan bagi zarah keseluruhan virus.
 
Kira-kira dalam setiap kes kedua, apabila mengambil sampel udara pada pesakit tanpa tanda-tanda batuk atau bersin dalam zarah yang digantung, terdapat banyak virus RNA. Dan dalam kebanyakan sampel ini terdapat zarah-zarah seluruh virus.
 
Oleh itu, seperti yang telah dinyatakan, seseorang yang telah dijangkiti dengan jangkitan influenza "membahagikan" virus walaupun melakukan pernafasan pernafasan biasa, dan batuk dan bersin untuk pengedaran tidak semestinya diperlukan. Di samping itu, para penyelidik mendapati bahawa pada masa bersin, kepekatan virus di udara tidak setinggi yang difikirkan sebelumnya. Oleh itu, bersin mungkin juga kurang berbahaya dari segi penyebaran virus daripada pernafasan normal seseorang yang sakit. Menurut ahli-ahli, ia adalah pernafasan yang memberi virus sebanyak mungkin ke dalam suasana sekitarnya.
 
Maklumat yang diperoleh semasa penyelidikan boleh menjadi dorongan kepada penciptaan langkah-langkah pencegahan baru yang lebih berkesan yang bertujuan untuk mengurangkan penyebaran jangkitan virus (mungkin bukan hanya selesema tetapi juga ARVI yang lain, yang dijangkiti di udara). Ia mungkin pakar dalam bidang epidemiologi akan lebih objektif menentukan potensi bahaya dan kelaziman serangan virus bermusim.
 
Orang biasa harus membuat kesimpulan tertentu. Jika pada peringkat pertama selesema seseorang tidak batuk atau bersin, maka ini tidak bermakna dia mempunyai hak untuk masuk ke dalam masyarakat. Walaupun melalui pernafasan biasa, subjek yang sakit boleh, tanpa mengetahui, menyebarkan penyakit ini kepada sejumlah besar orang.

Butiran dibentangkan di halaman PNAS.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.