^
A
A
A

Katak dapat merawat selesema

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

27 April 2017, 09:00

Pakar saintifik dari India telah menemui bahawa spesies katak tertentu - iaitu Hydrophylax bahuvistara - mampu merembuhkan bahan-bahan yang merosakkan sejumlah besar semua jenis strain influenza. Maklumat ini dikeluarkan oleh agensi berita BBC.

Para saintis telah menganalisis dengan teliti molekul protein yang berbeza yang telah diasingkan daripada rembesan mukosa amfibia yang tinggal di wilayah selatan India. Rembesan mukus dihasilkan oleh katak selepas kejutan elektrik kesan sederhana telah digunakan untuk mereka. Penyelidik terkejut apabila mereka mengetahui bahawa di antara lebih daripada tiga dozen senyawa peptida, empat daripadanya telah jelas menyatakan keupayaan antiviral. Walau bagaimanapun, hanya satu daripada mereka yang tidak berbahaya: ia adalah Urumin. Urumin menunjukkan keselamatan lengkap untuk tubuh manusia: ia tidak merosakkan sel darah merah dan pada masa yang sama mempunyai kesan buruk terhadap virus influenza.

Menurut ahli Josh Jacob - dan ini adalah salah satu pemimpin kajian - untuk mengesan satu ubat yang mungkin, anda perlu menguji dari ratusan ribu hingga berjuta-juta semua jenis sebatian. Oleh itu, saintis itu terkejut apabila satu haiwan secara serentak mendedahkan empat bahan terapeutik yang berpotensi.

Tindakan ubimine adalah penyekatan hemagglutinin (H 1 ), yang diletakkan di lapisan permukaan sel-sel virus. Hemmaglutinin membantu zarah untuk menyambung dengan sel-sel tuan rumah, dan juga masuk ke dalamnya.

Dadah yang diterima oleh saintis telah diuji pada tikus eksperimen. Selepas pentadbiran kepada tikus dadah berdasarkan kelangsungan hidup tikus urumina adalah keseluruhannya dengan influenza maut suntikan virus dos H 1. Virus ini merupakan punca insiden besar-besaran influenza pada tahun 2009.

Pada masa ini, para pakar sedang meneroka kemungkinan pembuatan ubat berdasarkan bahan yang mereka dapati. Mereka juga perlu mengetahui sama ada sebatian peptida, yang diperolehi daripada rembesan mukus katak, mampu menghalang perkembangan virus lain, sebagai contoh, agen penyebab penyakit Zik.

Terdapat banyak virus selesema pada masa ini. Virus sedemikian boleh menjangkiti kedua-dua orang dan artiodactyls, unggas, anjing laut, ikan lumba-lumba, dll. Selalunya, virus untuk setiap spesies mereka sendiri. Walau bagaimanapun, mereka cenderung untuk berubah, berkembang, saling bercampur dengan satu sama lain. Oleh itu, terdapat kemungkinan timbulnya virus yang mampu menjejaskan spesies haiwan secara serentak. Virus ini termasuk agen-agen "avian" dan "babi" yang baru-baru ini diketahui.

Oleh kerana virus sentiasa berubah, sangat penting bagi seseorang untuk mendapatkan ubat antiviral sejagat yang dapat membantu menyelesaikan masalah dengan wabak berulang dan pandemik influenza. Tetapi sekarang orang biasa hanya boleh menunggu penemuan baru dari saintis, dan juga berharap untuk penurunan potensi virus yang merosakkan.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.