^
A
A
A

Kemungkinan baru ubat "lama"

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

28 December 2015, 09:00

Di Sweden, Hadiah Nobel dalam Perubatan dianugerahkan. Buat pertama kalinya dalam sejarah sains Cina, hadiah itu dianugerahkan kepada ahli farmakologi Cina untuk penciptaan ubat untuk rawatan malaria, berkat yang berjuta-juta nyawa diselamatkan.

Tu Yuu, 84 tahun, menjadi pemenang Hadiah Nobel tahun ini.

50 tahun yang lalu dia berjaya mengasingkan artemisinin dari wormwood, yang kemudian menjadi salah satu komponen utama dadah dari malaria. Wormwood manis pertama kali disebutkan dalam salah satu karya mengenai perubatan tradisional Cina abad IV (dalam teks yang disyorkan untuk menggunakan tumbuhan dalam keadaan demam).

Seperti yang ditunjukkan oleh statistik, lebih daripada 15 tahun penggunaan artemisinin berjaya menyelamatkan lebih daripada 200 juta nyawa di Afrika dan perubatan tradisional Cina dalam memerangi jangkitan maut telah membuat sumbangan penting. Tetapi selain itu, artemisinin berjaya mengatasi epidemik tahun 2003, yang berlaku di China. Dalam hal ini, dadah, yang diperolehi kerana pengetahuan perubatan tradisional, mendapat pengiktirafan yang baik di kalangan pakar Barat.

Doktor barat untuk masa yang lama enggan mengiktiraf kaedah perubatan tradisional Cina, yang berdasarkan pada ajaran struktur dan fungsi badan manusia dan kewujudan "chi" tenaga kehidupan, tetapi ia sukar untuk menafikan bahawa selama 2000 tahun amalan perubatan tradisional mencapai tahap yang tinggi dan boleh membantu dalam rawatan pelbagai berbahaya penyakit yang tidak dapat ditangani oleh ubat moden.

Hari ini keadaan berubah dan selepas beberapa dekad penyelidikan perubatan tradisional Cina telah diiktiraf bukan sahaja di rumah tetapi juga di luar sempadannya.

Baru-baru ini, semakin ramai orang beralih bantuan kepada pakar yang mengamalkan kaedah rawatan ini.

Dengan cara ini, beberapa bulan yang lalu, penggunaan Kanglaite dalam fasa ketiga ujian klinikal telah diluluskan. Ubat ini mengandungi bahan aktif dan membantu melawan tumor kanser. Ia mengandungi bahan dari tanaman manik-manik, yang digunakan di China sejak zaman purba.

2 fasa pertama kajian telah membuktikan keberkesanan Kanglaite dalam rawatan tahap lanjut kanser paru-paru, pankreas, hati.

Sekiranya tahap ketiga ujian juga berjaya, maka ubat ini akan menjadi ketiga selepas aremizinin dan ephedrine, yang diperoleh berdasarkan pengetahuan tradisional perubatan Cina dan digunakan oleh pakar Barat. 

Sekarang China menyediakan sokongan aktif dan bantuan kewangan untuk pembangunan ubat tradisional - hanya pada 2013 lebih daripada $ 78 bilion dibelanjakan, dan ini adalah 1/3 daripada jumlah jumlah untuk pembangunan ubat, yang diperuntukkan oleh kerajaan.

Pada bulan Mei, kerajaan China menerbitkan rancangan yang akan menyokong amalan rawatan tradisional dalam sistem kesihatan kebangsaan dalam tempoh lima tahun, dan China bercadang untuk membuat persaingan perubatan tradisional. Sekurang-kurangnya satu hospital di bandar atau daerah akan memperkenalkan kaedah rawatan tradisional Cina.

Sekarang tidak ada keraguan bahawa pembukaan Tu Yu akan membawa perubatan tradisional Cina ke tahap yang baru, dan warisan yang doktor Cina telah dikumpulkan dan diserahkan dari generasi ke generasi untuk generasi akan membantu para saintis membuat satu lagi penemuan bermakna.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.