^
A
A
A

Kontraseptif oral dan alkohol: serasi atau tidak?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

08 December 2018, 09:00

Dalam arahan kepada ubat-ubatan yang paling terdapat tanda-tanda ketidakserasian mereka dengan minuman beralkohol. Pakar berpendapat bahawa kontraseptif oral - pil yang menghalang kehamilan - tidak termasuk ubat-ubatan itu.

Seorang wanita dibenarkan menggunakan sebilangan kecil wain, yang tidak menjejaskan kebolehpercayaan dan kualiti perlindungan kontraseptif.

Bagaimanapun, ini berlaku untuk dos alkohol yang sederhana. Apabila penyalahgunaan, keberkesanan perlindungan dikurangkan dengan ketara - walaupun secara tidak langsung. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan mabuk berehat, mereka kurang konsentrasi, rasa tanggungjawab. Pertama sekali, ini melibatkan melangkau dos ubat seterusnya.

Mengikut pakar Planed Parenthood, pengambilan alkohol tidak mempengaruhi tindakan alat intrauterine, pil kontraseptif, implan dan patch. Jika anda mengikuti semua cadangan doktor, maka keberkesanan dana ini boleh melebihi 91%.

Pakar mengatakan: jika disebabkan oleh penggunaan alkohol yang besar alkohol seorang wanita telah muntah dalam masa dua jam selepas mengambil pil, maka kesan kontraseptif hilang. Dalam keadaan ini, doktor menasihatkan supaya segera mengambil pil lain, atau dapatkan konsultasi telefon dari pakar ginekologi. Walau bagaimanapun, menurut statistik, masalah utama adalah pengambilan pil wanita kerana minum. Selepas malam yang ribut pada keesokan harinya, seorang wanita mengingati keperluan untuk mengambil ubat itu, tetapi selalunya pada masa ini keberkesanan pencegahan kontraseptif sudah pecah.

Sebagai contoh, dianggap kontraseptif progestin tetap berkesan dengan kemasukan biasa setiap hari pada masa yang sama, ralat yang dapat diterima selama 3 jam. Jika anda terlepas temujanji, maka ovulasi boleh dirangsang.

Dan satu lagi fakta: pada wanita yang mengambil pil kontraseptif, metabolisme alkohol etil lebih lambat. Akibatnya, alkohol tetap dalam aliran darah lebih lama, terkumpul dalam kuantiti yang banyak: keadaan mabuk berlaku dengan lebih cepat.

Bagaimanapun, sebagai pakar mengatakan, jangan rilekskan dan menggabungkan minuman beralkohol dengan tablet. Menurut statistik yang sama, ramai wanita yang mabuk terdedah kepada hubungan seks dengan kenalan biasa, tanpa menggunakan kondom.

Satu tinjauan yang dijalankan tiga tahun lalu di kalangan rakyat Amerika biasa berusia 26-38 tahun, mendedahkan bahawa lebih daripada 13% lelaki dan hampir 12% wanita mempunyai akibat buruk selepas episod penyalahgunaan alkohol. Antara kesan seperti itu, kehamilan, penyakit berjangkit dengan cara penularan seksual, jangkitan HIV, dan sebagainya sering disebut . Oleh itu, para pakar memberi amaran: lebih baik untuk mengelakkan masalah seperti itu tanpa menyalahgunakan alkohol.

Maklumat dipaparkan di halaman Persekutuan Perancang Keluarga Amerika - plannedparenthood.org.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.